GOD STEMNING: Mange trosset regnet under fjorårets homoparade i Oslo. Aksjonen mot årets parade kan føre til at enda flere vil vise sin støtte til alle som ikke kaller seg heterofile. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GOD STEMNING: Mange trosset regnet under fjorårets homoparade i Oslo. Aksjonen mot årets parade kan føre til at enda flere vil vise sin støtte til alle som ikke kaller seg heterofile. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

15.000 støtter homoparade – 344 er imot

Gruppe til støtte for Gay Pride tar av på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Responsen er helt fantastisk. I løpet av seks timer hadde vi 10.000 liker, sier Liv Tørres i Norsk Folkehjelp til TV 2.

Hun ramser opp folk som har vist sin støtte til tiltaket og nevner byrådsleder Stian Berger Røsland, Venstre-leder Trine Skei Grande og påtroppende Nato-leder Jens Stoltenberg.

Skal du gå i paraden lørdag? Fortell hvorfor i kommentarfeltet nederst!

«Gay shame»

En Facebook-gruppe for folk som viser sin avsky mot EuroPride, som denne uken arrangeres i Oslo, har vakt sterke reaksjoner. Gruppen er blant annet opprettet av den profilerte islamisten Ubaydullah Hussein. I beskrivelsen av gruppen kalles homofili en «ekkel og grusom sykdom som må bekjempes og stoppes».

Gruppen ble opprettet som åpen onsdag, men etter at TV 2 omtalte saken ble den torsdag kveld stengt for alle andre enn godkjente medlemmer.

Samtidig opprettet Norsk Folkehjelp sin egen Facebook-side til støtte for homofile i Oslos gater.

Fredag formiddag har denne siden snart 15.000 liker. Gruppen for de som er imot homoparaden, teller 344 medlemmer.

Ikke plass til hat

– For oss handler dette om to ting: For det første er det en selvfølge å støtte homofiles rett til å gå i Oslos gater. For det andre skal Oslo være en åpen og mangfoldig by med plass for alle, sier generalsekretær Liv Tørres.

– Profetens Ummah sprer hat. Dette finner vi i Norsk Folkehjelp oss ikke i. Vi har laget denne siden for å vise dem at Oslo har plass til mye – men vi har ikke plass til hat, fortsetter Tørres.

Inspirerer til å møte opp

Organiasjonen Skeiv Verden forteller til TV 2 at de har mottatt mange støttemeldinger etter at den omtalte Facebook-aksjonen ble kjent.

– For våre brukere i muslimske miljøer, er det ingen hemmelighet at det finnes motstandere i de miljøene de kommer fra. Noen blir nok litt mer varsomme, mens for andre blir det motsatt effekt. Vi merker en større mobilisering, sier generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard.

– Jeg opplever at flere av mine venner og andre personer som kanskje ikke er så engasjerte nå sier «Er det en gang jeg skal gå i paraden, så er det i år».

Demou Øvergaard forteller at organisasjonen har fått masse støttemeldinger fra andre minoritetsmiljøer, også fra progressive muslimske miljøer og enkeltpersoner.

– Det er gjerne personer som ikke kjenner seg igjen i gruppens budskap og kanskje har en annen tolkning av koranen, mener Demou Ødegård.