Alexander Dale Oen var svært interessert i biler ved siden av svømmingen. Foto: EIRIK HAGESÆTER, BA
Alexander Dale Oen var svært interessert i biler ved siden av svømmingen. Foto: EIRIK HAGESÆTER, BA

- Før han døde, lovet vi Alex å hjelpe til med bilen

Kompisgjengen holder ord - nå blir det dugnad for å få klassikeren i stand.

annonse
Laster inn forumet...

Sune Solberg er med i dugnadsgjengen «Hel Ved» i Øygarden. Medlemmene er venner av den avdøde OL-svømmeren Alexander Dale Oen.

– I tillegg til venner, er det personer som bare ønsker å bidra for stiftelsen «The Dale Oen Experience». De står på for barn og unge gjennom sitt arbeid, sier Sune Solberg i den iherdige dugnadsgjengen til ba.no

De har stilt opp for familien etter kameraten gikk bort.

– Vi har jobbet dugnad for «The Dale Oen Experience». For eksempel hjalp vi til ved åpningen av Dale Oen-senteret i Øygarden. Der kjøpte vi alt interiøret for pengene dugnadsgjengen jobbet inn gjennom mange forskjellige dugnadsoppdrag, sier Sune Solberg

Nå er de godt i gang med et nytt prosjekt. Det er å restaurere Dale Oens gamle bil, og det er ikke en hvilken som helst bil?

– Det er en Volkswagen Microbus W23, populært kalt Samba, fra 1960. Den er veldig sjelden, også på verdensbasis.

Som du kan se av bildet over, har de litt av en jobb foran seg.

Alexander Dale Oen viser stolt frem «Sambaen» i 2008. Foto: EIRIK HAGESÆTER, BA
Alexander Dale Oen viser stolt frem «Sambaen» i 2008. Foto: EIRIK HAGESÆTER, BA

– Den var i dårlig stand

Dale Oen kjøpte den gamle hippiebussen like etter OL-sølvet i Beijing 2008. Han likte å mekke på gamle biler sammen med faren.

– Den var i dårligere stand enn ventet. Jeg har vært interessert i bil like lenge som jeg har drevet med svømming. Kanskje den blir ferdig til OL i 2012, sa Dale Oen til BA like etter han hadde fått kjøretøyet høsten 2008.

Dale Oen døde 30. april 2012. Bilen ble aldri ferdig.

– Da Alex levde, lovet vi å hjelpe ham med bilen. Han var jo mye borte på grunn av svømmingen. Derfor sa vi at vi kunne trå til. Den lovnaden står vi for fortsatt selv om han er borte. Et løfte er et løfte. Derfor er vi en stor dugnadsgjeng som skal restaurere denne bilen ferdig, sier Solberg.

Tilbake til stiftelsen

Dungnadsgjengen, med en kjerne på rundt 30-40 personer, har allerede kommet i gang.

– Alex hadde kjøpt inn mange deler, men mye mangler. Vi regner med å bruke over 100.000 kroner på denne jobben. For å få inn penger, har vi blant annet hjulpet til under flyttingen av Høyskolen i Bergen, sier Solberg.

Når bilen er ferdig, skal den leveres tilbake til The Dale Oen Experience.

– Da kan de bruke den fritt til for eksempel promotering av stiftelsen, samt gi barna noen gode minner gjennom Alex sin hobby, sier Solberg.

– Dale Oen var kjent som en fremragende svømmer. Bilinteressen hans er kanskje ikke like mye kjent. Fortell litt om den.

– Han var veldig engasjert i de tingene som interesserte ham. Da var det alltid full gass inn i materien. Alexander var selv veldig «hands-on» og likte godt å ha disse avkoblingene fra et veldig organisert treningsregime. Ved siden av svømmingen var han kanskje mest opptatt av foto og disse gamle bilene, sier Solberg.

Helt fantastisk

Alexander Dale Oens bror, Robin, leder «The Dale Oen Experience. Han er veldig glad for jobben dugnadsgjengen gjør.

– Dette er gamle venner av familien som stiller opp. Det er helt fantastisk og en fin gest. Bussen kan vi bruke på våre arrangementer. Dette er veldig, veldig gøy, sier Dale Oen.

Flere saker fra BAs motormagasin finner du her

Les også: Nei - dette er ikke bare en gammel folkevogn