Ble forstyrret av laserpenn - slapp inn målet som sendte Russland ut av VM

– Men Akinfejev kan ikke skylde på noen andre enn seg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Algerie-Russland 1-1

Algerie er videre til åttedelsfinalene på bekostning av Russland etter en scoring som vil bli diskutert heftig utover natten.

På stillingen 1-0 til Russland trengte nordafrikanerne ett mål for å berge det ene poenget som skulle til for å sende de videre i VM.

Etter en time får de frispark nesten nede ved cornerflagget. Like før det slås fanger kameraene opp at russernes målvakt, Igor Akinfejev, blir forstyrret av en laserpenn.

– Kan ikke skylde på laseren
Noen få sekunder senere blir frisparket slått, Akinfejev er på bærtur, og Islam Slimani header ballen i det ubevoktede nettet.

Om sisteskansens svake prestasjon skyldes laserpennen som var rettet mot ham vites ikke, men det påfølgende målet sørget uansett for 1-1. Det var nok til å sende Algerie videre og Russland ut.

Etter kampen var TV 2s eksperter usikre på hvor mye laserpennhendelsen betydde.

– Det er vanskelig å se av reaksjonen til Akinfejev. Han reagerer på noe, men jeg tror ikke det er på laseren. Jeg tror det er muren eller noe sånt, men det vet jeg jo ikke. Han er i alle fall på bærtur og på halvdistanse når frisparket blir slått. Han blir nok forstyrret, men jeg tror ikke han skal legge skylden på det. Det var en dårlig inngripen av ham, og han gjør nok en tabbe, sa Ole Martin Årst.

Nils Johan Semb var enig i det, og mente Akinfejev har hatt en dårlig turnering.

– Russland slipper inn tre mål, og to av de keepertabber av Akinfejev, sa den tidligere landslagstreneren.

– Der blir det bråstopp
For Algerie betyr poengdelingen at de for første gang i sin historie avanserer fra et gruppespill i VM.

Ut går Russland, uten å ha tapt en eneste kamp. Det synes TV 2s kommentatorer er helt greit.

– Russland har vært nitriste. De har scoret to, sluppet inn tre, og sender ikke folk fremover. De fascinerer ingen, sa Morten Langli.

Kommentatorkollega Egil «Drillo» Olsen er langt på vei enig i det, og mener Algerie har gjort seg fortjent til avansement.

– Algerie spiller på mange måter en litt naiv fotball og gjør noen dumme feil, men de er et bra sammensatt lag. De har Slimani, en hodesterk spiller, på topp. De har driblesterke kanter, Abdelmoumene Djabou og Sofiane Feghouli og hardtarbeidene spillere på midtbanen, en god keeper... De gjør mye ut av det de har og fortjener å gå videre. 

I åttedelsfinalen venter Tyskland. Det kommer ikke til å gå bra, spår «Drillo».

– Der blir det bråstopp. De møter Tyskland, så det blir bråstopp.

– Elsker å spille på dette laget
Kampens store spiller var utvilsomt «matchvinner» Slimani.

Han ble nektet det som så ut som en åpenbar straffe i førsteomgang, var involvert i det meste Algerie skapte, og scoret altså det avgjørende målet - hans andre så langt i turneringen.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse for meg. Men dette handler ikke bare om meg - det er laget som bør roses. Vi har spilt bra og fortjener å gå videre. Dette er en kjempebonus, og jeg elsker å spille på dette laget, sa han i etterkant.

Trener Vahid Halilhodzic følte også at avansementet var fortjent, og var mildt sagt i ekstase da en mikrofon ble holdt foran ham.

– Jeg er veldig stolt. Vi spilte en heroisk kamp og fortjente å gå videre. Vi er veldig, veldig stolte. Vi har forbedret oss veldig mye de siste tre årene, og dette er som en gave for oss. Vi har mottatt støtte fra hele den arabiske verdenen, og det har vært fantastisk.

Scoret mot ti mann
Utgangspunktet var enkelt: vinneren ville slå følge med Belgia til åttedelsfinalene.

Og Russland kunne ikke ha drømt om en bedre start.

Allerede etter seks minutter kunne de mange tilreisende russerne på tribunen på Arena de Baixada i Curitiba juble hemningsløst. 

Feghouli måtte få behandling på sidelinjen etter å ha fått et kutt i hodet, og det midlertidige overtallet utnyttet Russland til det fulle.

Et lekkert innlegg fra venstre finner Kokorin i feltet, og med et like lekkert hodestøt stanger Dinamo Moskva-spissen ballen helt opp i krysset. Mer kontrollert kan det vanskelig gjøres, og Russland ledet 1-0.

Like etter kom en bandasjert og tydelig irritert Feghouli ut igjen på banen.

– Dommere, skjerp dere!
Russerne hadde full kontroll de første 20 minuttene, men etter den marerittaktige starten kom Algerie seg gradvis inn i kampen.

Etter knappe halvtimen får de sitt første skudd på mål, og like etter ble de etter all sannsynlighet snytt for straffe. 

Aleksej Kozlov river og sliter i både shortsen og trøyen til Slimani, men dommer Cuneyt Cakir, som av mange huskes for det røde kortet han ga til Luis Nani i Mesterliga-kampen mot Real Madrid i fjor, pekte ikke på straffemerket - til tross for at han stod godt plassert. 

TV 2s kommentatorpar, bestående av Morten Langli og Egil «Drillo», Olsen, var ikke i tvil om at dommeren gjorde feil i å ikke gjøre noe.

– Dommere, skjerp dere!, utbrøt den tidligere landslagssjefen.

Like før pause fikk Slimani sjansen til å sende lagene i garderoben med uavgjort, men headingen fra fem meter var altfor lite kraft i til å skape problemer for Igor Akinfejev i det russiske buret.

Avgjørelsen
Russland fikk en superb start på førsteomgang og var ikke langt unna å få det samme på den andre.

Alexander Semedov kommer seg fri, spiller vegg med Kokorin, og er plutselig alene med Raïs M'Bolhi. Algerie-målvakten gjør seg dog stor og avverger på imponerende vis det som burde ha endt med nettkjenning.

I stedet smeller det i andre enden.

Og igjen er Slimani avgjørende.

Med iøynefallende spenst ruver han høyest på et frispark fra venstre, og med Akinfejev på en lite betimelig bærtur får han en enkel jobb med å ordne utligningen. 

Samtaleemnet etter kampen blir nok likevel ikke Slimanis mål - men snarere det som skjedde like før det.

Sekunder før frisparket ble slått, ser man tydelig at Akinfejev har en grønn laserpenn rettet mot ansiktet. Om laseren forstyrret Akinfejev eller ikke vil utvilsomt bli gjenstand for debatt og spekulasjoner, men mål ble det uansett.

Alexander Kerzjakov fikk en brukbar mulighet etter 70 minutter, men avslutningen fra skrått hold plaget ikke M'Bolhi nevneverdig.

Større sjanser skulle de dog ikke få, 1-1 ble stående ut kampen, og Algerie kvalifiserte seg til sin første åttedelsfinale noensinne.