Bildet over lyver ikke.

Torsdag ettermiddag kom et kraftig uvær inn over Østlandet, med lyn og torden, regn og haglbyger.

Egil Jensen kom hjem og fant terrassen nedsnødd.

– Det var helt surrealistisk. Jeg reiste fra sentrum der solen skinte, 20 graders varme og folk gikk i shorts. Da jeg kom frem til Mortensrud var det full vinter her, forteller han til TV 2.

Det er haglbyger som har falt, og Jensen mener det må ha falt mye veldig lokalt akkurat på Mortensrud.

– Jeg har aldri opplevd maken. De er store som erter og kom i slike mengder at jeg til slutt måtte finne frem spaden og måke terrassen, sier Jensen.

Både brannvesenet, politiet og vegvesenet varsler om oversvømmelser i og rundt hovedstaden.

– Nå er det 9 grader her og like før jeg finner frem skiene, ler han lettere oppgitt over situasjonen.

SNØ PÅ SOMMERSKOLEN: Det ble en helt spesiell dag for søstrene Julie (6) og Elise (8). Foto: Henriette Seth
SNØ PÅ SOMMERSKOLEN: Det ble en helt spesiell dag for søstrene Julie (6) og Elise (8). Foto: Henriette Seth

Sommerskolen snødde  ned

Også for de mange hundre barna ved sommerskolen på Mortensrud ble dagen spesiell. De fleste elevene ankom i lette sommerklær i morges, og var ikke skodd for vinterføre.

– Mange barn ble redde og gråt på grunn av det kraftige tordenværet som smalt så bygningen ristet, forteller Henriette Seth til TV 2.

Hennes to døtre, Julie (6) og Elise (8), var inne på skolen da uværet kom.

– Det var nok verre for de barna som var ute på tur da uværet kom, men jeg tror det har gått bra med de fleste. Jeg måtte hjemom og hente støvler og varme klær før jeg hentet jentene på sommerskolen i ettermiddag, sier Seth.

Ustabile luftmasser

Ifølge Desta Marie Bedeer, værpresentatør i StormGeo, skyldes uværet ustabile luftmasser over sørlige deler av Europa, som nå også er over Sør-Norge.

– Luften blir varmet opp ut over dagen fordi vi har sol. Da stiger den opp utover ettermiddagen, og avkjøles. Da dannes disse bygeskyene som gir veldig kraftige regnbyger, og i ettermiddag også hagl og torden, sier Bedeer til TV 2.

Hvor mye var det snakk om?

– Det har vært heftig. Vi har hvertfall hatt opp mot 30 til 40 millimeter nedbør. Det er ikke så uvanlig at vi får det i løpet av et døgn, men når det kommer i løpet av et par timer og det skjer midt i Oslo og det er veldig lite jord som kan ta unna den nedbøren, så kommer det oversvømmelser som vi har sett, sier Bedeer.

Er sommeren over for denne gangen?

– Nei, det er ingenting som tilsier at sommeren er over, selv om det har blitt en heftig start på ferien for mange. Vi får håpe at det verste er over nå og at det blir mye bedre etter hvert, sier hun.