HAISOMMER: Tennene til Luis Suárez gjør at han nå kan planlegge sin lengste sommerferie på lenge. Foto: AFP PHOTO/DANIEL GARCIA.
HAISOMMER: Tennene til Luis Suárez gjør at han nå kan planlegge sin lengste sommerferie på lenge. Foto: AFP PHOTO/DANIEL GARCIA.

Suárez' straff er ikke den strengeste FIFA har delt ut

Liverpool-spillerens straff kan ikke måle seg med Samir Shakers.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag meldte FIFA at Luis Suárez har blitt utestengt fra all fotball i fire måneder og fra Uruguays neste ni kamper.

Så lite liker FIFA biting.

Det er den klart strengeste straffen de har delt ut i nyere tid, men er langt fra den strengeste de har delt ut i sin 110 år lange historie.

Utestengt i 12 måneder
Den som FIFAs vrede har gått hardest ut over er en iraker for 28 år siden - og Suárez' straff blir som en ferie å regne i forhold.

I VM i Mexico i 1986 spyttet nemlig Samir Shaker på dommer Jesús Díaz Palacio i gruppespillkampen mot Belgia. 

Som den offisielle kamprapporten viser, fikk han bare gult kort for den mindre grasiøse forseelsen, men FIFA-toppene var ikke nødige i etterkant.

Shakir fikk noen dager senere beskjeden om at han var «utestengt fra alle FIFA-aktiviter inntil videre». Noen dager etter det igjen ble «inntil videre» byttet ut med «12 måneder».

Den suksessrike Al-Rasheed-spilleren ble aldri sett i en landslagsdrakt siden.

To av hans lagkamerater ble også utestengt i etterkant for å «fornærme dommeren» i samme kamp, men Basil Gorgis og Haris Mohammed slapp unna med to kamper lange karantener. 

Iraks verdensmesterskap ble i det store og hele en fadese. Laget tapte samtlige kamper og røk ut i gruppespillet.

Mistet en halv liter blod
Suárez' straff er altså ikke den strengeste FIFA har delt ut, men den er den strengeste på lenge.

Vi må helt tilbake til 1994 for å finne et tilfelle som kan måle seg. I kvartfinalen mot Spania i VM i USA plantet Mauro Tassotti albuen i ansiktet på Luis Enrique. 

Den nåværende Barcelona-manageren brakk nesen og skal angivelig ha mistet en halv liter blod, men den ungarske dommeren Sándor Puhl så ingen grunn til å gi spanjolene straffespark eller Tassotti noen form for straff.

Italia vant til slutt kampen med en sen scoring av Roberto Baggio, men gleden ble av den kortvarige sorten for AC Milan-stopperen. FIFA ila han en åtte kamper lang suspensjon i etterkant, og Tassottis landslagskarriere var i praksis over.

Da det klikket for Abel Xavier
Den strengeste straffen siden Shakir står dog en annen Liverpool-spiller for, men den ble delt ut av UEFA og ikke FIFA.

I EM i 2000 mistet portugisiske Abel Xavier, mest kjent for sine noe ekstravagante frisyrer, hodet etter å forært Frankrike et straffespark i semifinalen. Ikke overraskende lot han frustrasjonen gå utover dommer Günter Benkö, men det hadde UEFA lite sans for.

En ni måneder lang suspensjon, senere redusert til seks, ble resultatet for Xavier.

Suspendert i 34 kamper
Lengre suspensjoner enn de som er nevnt ovenfor har forekommet flere ganger, men da i klubbfotballen. 

Suárez sin siste utestengelse går dog vel så hardt utover hans arbeidsgiver Liverpool som hans fødeland. 

27-åringen kan ikke spille for Merseyside-klubben før tidligst 1. november, noe som ifølge beregningene betyr at han siden 2010 har måttet stå over 34 Liverpool-kamper på grunn av suspensjoner.

Og hvor mange røde kort har han fått på de fire årene? 0.