MOTGIFT: Ansatte ved Strax-huset i Bergen demonstrerte hvordan sprayen skal brukes. Foto: Jan
Magne Ytreeide Hanssen/TV 2
MOTGIFT: Ansatte ved Strax-huset i Bergen demonstrerte hvordan sprayen skal brukes. Foto: Jan Magne Ytreeide Hanssen/TV 2

Denne nesesprayen skal redde liv i Norge

BERGEN: Norge er blant de første landene i verden som starter systematisk utdeling av Naloksan nesespray, som skal motvirke overdosedødsfall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De første nesesprayene ble delt ut på Strax-huset i Bergen torsdag. Tilstede var helseminister Bent Høie (H) for å lansere prosjektet. 

– Vi er nødt til å få ned overdosetallene, sier Høie, som er overbevist om at bruk av Nalokson nesespray skal hjelpe.

Årlig dør rundt 250 mennesker av overdose i Norge. 40 prosent av overdosene i landet skjer i byene Oslo og Bergen. 

Motgift

Naloksan er en motgift, og den deles nå ut til rusavhengige, pårørende og personer i hjelpeapparatet. Alle som får utdelt nesespray må gjennom et kort opplæringskurs.

– Brukerne selv, venner og pårørende kan redde liv, og det er veldig viktig, sier helseminister Bent Høie til TV 2. 

Rune, som er rusmisbruker, forteller i samtale med helseministeren at han er positiv til sprayen.

– Rusmisbrukere blir sett på som spedalske og få vil ha noe med denne gruppen å gjøre, sier han. 

– Tror du dette vil bli tatt godt i mot, spør Høie. 

POSITIV: Rune, som selv er rusmisbruker, er positiv til sprayen. Foto: Haakon Eliassen/ TV 2
POSITIV: Rune, som selv er rusmisbruker, er positiv til sprayen. Foto: Haakon Eliassen/ TV 2

– Ja, sier Rune.

Brukt av helsepersonell

Hittil har Naloksan blitt brukt av ambulansepersonell og helsepersonell verden over, gjerne satt intramuskulært eller intravenøst. 

– I de senere årene har det i økende grad vært interesse for, og evidens knyttet til bruken av nalokson som nesespray som suges opp gjennom neseslimhinnen. Dette er lettere å administrere og medfører liten risiko for brukerne, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

– Er du redd man senker skuldrene for mye nå, at nesesprayen blir en hvilepute i kampen for å få bukt mot rusmisbruk?

– Jeg tror ikke at rusavhengige ønsker å ta overdoser, og jeg tror de har lyst å hjelpe en venn som har gjort det. Her får de muligheten til å hjelpe, sier Høie, og legger til: 

– Rusavhenige ser også på dette som en anerkjennelse av at de er en ressurs i samfunnet, og det er en positiv tilleggseffekt. 

Blant de første i verden

Norge er blant de første land i verden som starter et slikt systematisk forskningsprosjekt. Etter planen skal prosjektet gi verdifull kunnskap, både nasjonalt og internasjonalt, om effekten det har på antall overdosedødsfall.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en pressemelding at utdelingen gjennomføres som et forskningsprosjekt i Bergen og Oslo, som Senter for rus - og avhengigshetsforskning  ved Universitetet i Oslo (SERAF) har ansvar for.

Det vil bli delt ut mellom 1000 og 2000 nesesprayer. Prosjektet skal evalueres i 2016, men helseministeren sier det kan bli aktuelt å utvide til et permanent, landsdekkende tidligere, dersom prosjektet viser seg å være vellykket.