
Denne nesesprayen skal redde liv i Norge
BERGEN: Norge er blant de første landene i verden som starter systematisk utdeling av Naloksan nesespray, som skal motvirke overdosedødsfall.
De første nesesprayene ble delt ut på Strax-huset i Bergen torsdag. Tilstede var helseminister Bent Høie (H) for å lansere prosjektet.
– Vi er nødt til å få ned overdosetallene, sier Høie, som er overbevist om at bruk av Nalokson nesespray skal hjelpe.
Årlig dør rundt 250 mennesker av overdose i Norge. 40 prosent av overdosene i landet skjer i byene Oslo og Bergen.
Motgift
Naloksan er en motgift, og den deles nå ut til rusavhengige, pårørende og personer i hjelpeapparatet. Alle som får utdelt nesespray må gjennom et kort opplæringskurs.
– Brukerne selv, venner og pårørende kan redde liv, og det er veldig viktig, sier helseminister Bent Høie til TV 2.
Rune, som er rusmisbruker, forteller i samtale med helseministeren at han er positiv til sprayen.
– Rusmisbrukere blir sett på som spedalske og få vil ha noe med denne gruppen å gjøre, sier han.
– Tror du dette vil bli tatt godt i mot, spør Høie.

– Ja, sier Rune.
Brukt av helsepersonell
Hittil har Naloksan blitt brukt av ambulansepersonell og helsepersonell verden over, gjerne satt intramuskulært eller intravenøst.
– I de senere årene har det i økende grad vært interesse for, og evidens knyttet til bruken av nalokson som nesespray som suges opp gjennom neseslimhinnen. Dette er lettere å administrere og medfører liten risiko for brukerne, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.
– Er du redd man senker skuldrene for mye nå, at nesesprayen blir en hvilepute i kampen for å få bukt mot rusmisbruk?
– Jeg tror ikke at rusavhengige ønsker å ta overdoser, og jeg tror de har lyst å hjelpe en venn som har gjort det. Her får de muligheten til å hjelpe, sier Høie, og legger til:
– Rusavhenige ser også på dette som en anerkjennelse av at de er en ressurs i samfunnet, og det er en positiv tilleggseffekt.
Blant de første i verden
Norge er blant de første land i verden som starter et slikt systematisk forskningsprosjekt. Etter planen skal prosjektet gi verdifull kunnskap, både nasjonalt og internasjonalt, om effekten det har på antall overdosedødsfall.
Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en pressemelding at utdelingen gjennomføres som et forskningsprosjekt i Bergen og Oslo, som Senter for rus - og avhengigshetsforskning ved Universitetet i Oslo (SERAF) har ansvar for.
Det vil bli delt ut mellom 1000 og 2000 nesesprayer. Prosjektet skal evalueres i 2016, men helseministeren sier det kan bli aktuelt å utvide til et permanent, landsdekkende tidligere, dersom prosjektet viser seg å være vellykket.