«EKKEL SYKDOM»: At homofile viser sin kjærlighet offentlig, faller enkelte tungt for brystet. Bildet er fra en homoparade i Istanbul 22. juni. Foto: AFP/Bulent Kilic/skjermdump Facebook
«EKKEL SYKDOM»: At homofile viser sin kjærlighet offentlig, faller enkelte tungt for brystet. Bildet er fra en homoparade i Istanbul 22. juni. Foto: AFP/Bulent Kilic/skjermdump Facebook

Facebook nekter å slette homo-hets

Mange reagerer sterkt på Facebook-gruppen mot Gay Pride i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken arrangeres Euro Pride i Oslo, en feiring av lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, intersex og queer.

SVAR: Facebook finner ikke at gruppen bryter med sine standarder.
SVAR: Facebook finner ikke at gruppen bryter med sine standarder.

Ikke alle jubler over den fargerike feiringen. En Facebook-gruppe som ble opprettet av blant annet den profilerte islamisten Ubaydullah Hussein onsdag ettermiddag har en hensikt: Å oppfordre til boikott og vise motstand mot Pride-paraden som arrangeres i forbindelse med Skeive dager lørdag.

«Homofili, som er en ekkel og grusom sykdom må bekjempes og stoppes. Denne sykdommen er i dag spredt omtrent i alle verdens kanter, og disse skammelige menneskene har i senere tid også begynt å vise det offentlig» heter det i gruppebeskrivelsene.

OK for Facebook

En rekke personer har kontaktet Facebook for å få fjernet gruppen, men Facebook svarer at gruppen ikke bryter med nettsamfunnets standarder.

Facebooks retningslinjer stadfester at det ikke er tillatt å komme med hatmeldinger til en person, men samtidig er det mulig å rapportere inn hatmeldinger mot grupper, som er tilfellet her.

TV 2 har vært i kontakt med Facebook for å få en kommentar til retningslinjene, men har ikke fått svar torsdag ettermiddag.

En kvinne skriver i en mail til TV 2 at både hun og en rekke andre personer har bedt Facebook om å fjerne gruppen.

– Etter å ha lest reaksjoner hos flere på Facebook er det klart at det nå må være flere hundre som har sendt samme rapport, skriver kvinnen til TV 2.

Solhjell: – Hårreisende

SVs Bård Vegar Solhjell reagerer kraftig på at Facebook gir tommelen opp for gruppen.

– Det er hårreisende at Facebook ikke stenger ned denne hatgruppen som omtaler kjærlighet mellom to av samme kjønn som «en ekkel og grusom sykdom, må bekjempes og stoppes», skriver Solhjell i en epost til TV 2.

– Det er helt uakseptabelt at slike hatmeldinger får ligge åpent på nettet, legger han til.

Solhjell vil selv gå i lørdagens parade og gleder seg til det. Nå forventer han at politiet sørger for ekstra vakthold for å unngå eventuelle voldelige handlinger mot deltakere i paraden.

– Jeg vil be Facebook Norge svare for dette, og kreve av selskapet at de skjerper seg på dette området. Det er uakseptabelt at Facebook blir en kanal for å spre hat mot homofile, sier Solhjell.

Mener kampen ikke er vunnet

Også Bjørn-Kristian Svendsrud, første nestformann i Fremskrittspartiets ungdom, har forgjeves prøvd å stanse gruppen. Han reagerer sterkt på ytringene som kommer til uttrykk.

– Dette er grufullt, og sier noe om hvorfor kampen for LHBT-personer overhodet ikke er vunnet, selv ikke i Norge, skriver Svendsrud til TV 2.

– Jeg er selv homofil, bor med en annen mann og er nestformann i FpU. Problemet med denne type ekstremisme er at det også skaper en frykt man kjenner på kroppen, noe som trolig er mye av hensikten til gruppen, skriver han videre.

Motgruppe

Som en reaksjon på gruppen har Norsk Folkehjelp opprettet Facebook-siden «Støtt homofile i Oslos gater». De skriver i en epost til TV 2 at de har opprettet siden for å spre mangfold, åpenhet og kjærlighet - og for å slå fast at alle, uansett legning, er velkomne til Norges hovedstand. I skrivende stund like etter klokken 18.00 har gruppen over 1000 medlemmer.

– Profetens Ummah sprer hat. Dette finner vi i Norsk Folkehjelp oss ikke i. Vi har laget denne siden for å vise dem at Oslo har plass til mye – men vi har ikke plass til hat, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.

– Ikke Adam og Even

Ubaydullah Hussain sier til TV 2 at han står for det som kommer til uttrykk i gruppen.

– Allah skapte ikke Adam og Even, han skapte Adam og Eva. Islam, som alle religioner, tillater ikke pratkisering av homofili. Det er nok et bevis på at folk har glemt sin skaper, sier Ubaydullah Hussain til TV 2.

– Formålet med denne gruppen er å vise motstand mot slike onde handlinger som er i mot menneskets natur, sier Hussain videre.