Når vi skriver 2014 og matchdag 15 i VM, skal vi hilse på nettopp en nummer 10. En utrolig god spiller med forutsetninger til å dominere på klubb og landslag i veldig mange år fremover, nemlig belgiske Eden Hazard, skriver Kim Robin Haugen. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Når vi skriver 2014 og matchdag 15 i VM, skal vi hilse på nettopp en nummer 10. En utrolig god spiller med forutsetninger til å dominere på klubb og landslag i veldig mange år fremover, nemlig belgiske Eden Hazard, skriver Kim Robin Haugen. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

VM-blogg: Eden Hazard - en ekte nummer 10

Den belgiske stjernespilleren er bare 23 år gammel, men kan allerede se tilbake på over 200 kamper for Lille og Chelsea, samt nesten 50 landskamper, skriver Kim Robin Haugen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er litt rart det med draktnumre, hvordan enkelte nummer forbindes med en bestemt type spiller.

Nummer 1 har naturlig nok vært forbeholdt keepere, nummer 4 har gjerne tilhørt en stopperkjempe, nummer 9 en skikkelig goalgetter og sist men ikke minst har vi sett at nummer 10 har tilhørt flere av verdens beste spillere gjennom alle tider.

For mange vil nok drakt nummer 10 forbindes med kanskje den største av alle: Diego Armando Maradona. Men med seg i samme selskap har vi andre storheter som Pele, Platini, Zidane, Ronaldinho og Messi for å nevne noen. Felles for mange av de største med drakt nummer 10, har vært deres fantastiske ferdigheter med ball, overblikk, pasninger, lederegenskaper og evne til å score mål. I så henseende var selvfølgelig Pele ekstrem, all den tid han bøttet inn mål på løpende bånd. Messi er heller ikke spesielt flau foran motstanderens mål.

Når vi skriver 2014 og matchdag 15 i VM, skal vi hilse på nettopp en nummer 10. En utrolig god spiller med forutsetninger til å dominere på klubb og landslag i veldig mange år fremover, nemlig belgiske Eden Hazard.

Den belgiske stjernespilleren er bare 23 år gammel, men kan allerede se tilbake på over 200 kamper for Lille og Chelsea, samt nesten 50 landskamper. Det er formidabelt!

Som fireåring startet Hazard sin karriere i den lokale klubben Royal Stade Brainois. Naturlig nok, tatt hans alder i betraktning, ble Hazard værende i klubben i åtte år, før ferden gikk videre til Tubize. Det tok ikke lang tid før talentspeidere fikk øynene opp for Hazard og det var egentlig bare et spørsmål om når en storklubb ville komme på banen for å signere stortalentet. Klubben som skjøt den berømte gullfuglen, var den franske storklubben Lille, som etter sigende så Hazard i aksjon under en lokal ungdomsturnering.

I takt med Hazards gode prestasjoner i ungdomsavdelingen, fikk han i 2007 sin debut for A-laget da han kom inn som innbytter i en seriekamp mot Nancy. Fra nettopp sin debut i 2007 og frem til 2012 ble det nesten 150 i Lille-trøya. Enda større klubber ble stadig sett med sine speidere når Lille spilte kamper. Det ble spekulert i at en lang rekke klubber ønsket Hazards tjenester, deriblant Barcelona, Real Madrid, Inter, Arsenal og Manchester United. Men det var Chelsea som trakk det lengste strået da de slengte 32 millioner pund på bordet (med dagens kurs langt over 300 millioner kroner). En slik sum var og er formidabelt for en som på den tiden var 21 år gammel, og det ble stilt store forventninger til Hazard i Chelsea trøya.

I sin tid i Chelsea har Hazard gang på gang vist sine store kvaliteter som fotballspiller, selv om det ikke har gitt voldsom avkastning i form av trofeer. Faktisk står Hazard «bare» med Europaliga-trofeet i 2013, men så vet vi samtidig hvor tøff konkurransen er i toppen av Premier League, med klubber som Manchester City, Manchester United, Arsenal og Liverpool. Jeg var tidlig innom drakt nummer 10, og etter mitt syn personifiserer Hazard mye av det en nummer 10 nettopp skal ha. Det var derfor på sin plass at Hazard ble tildelt nettopp denne drakten etter at Juan Mata forlot Chelsea tidlig i 2014.

Som spiller har Hazard glimrende teknikk, han er svært gode til å utfordre en mot en i stor fart, strålende pasninger og et blikk for spillet som kan åpne selv de tetteste forsvar.

Hazard debuterte på A-landslaget allerede i 2008 mot Luxembourg, bare 17 år gammel. Før den kampen hadde Hazard gått gradene på U-landslaget. Det var egentlig alltid bare et spørsmål om tid før han skulle spise kirsebær med de store. Det er faktisk en litt rutinert (ikke sammenlignet med Buffon.....) Hazard som i landslagssammenheng løper ut på matta i Sao Paulo i kveld for å spille møt Sør-Korea. Belgia går videre fra sin gruppe, det er klart allerede. Så skal det bli spennende å se hvor langt Belgia klarer å dra dette sammen. Med en opplagt Hazard på sitt beste, kan Belgia skape trøbbel for absolutt alle i VM!

Enig ? Uenig ? Si din mening, jeg svarer!

@TV2imrhaugen