MAKTESLØS: Helene Costa uttaler at hun prøvde å løse situasjonen på beste måte, men ble kun møtt av en kald skulder. Foto: AP/Laurent Cipriani
MAKTESLØS: Helene Costa uttaler at hun prøvde å løse situasjonen på beste måte, men ble kun møtt av en kald skulder. Foto: AP/Laurent Cipriani

– De var fullstendig respektløse overfor meg

Den kvinnelige topptreneren fikk verken bestemme treningskamper eller signeringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mai ble Helena Costa bekreftet som ny hovedtrener for herrelaget til den franske Ligue 2-klubben Clement Foot 63.

Den portugisiske 36-åringen ble dermed den høyest profilerte kvinnetreneren på herresiden gjennom tidene.

Kun halvannen måned etter ansettelsen uttalte hun at hun trakk seg av private årsaker. Nå kommer sannheten.

– Sportsdirektøren Olivier Chavanon signerte spillere uten at jeg var klar over det. Jeg fikk vite all informasjonen via klubbens sekretær. Jeg var uenige i spillerne som hadde blitt signert, men det eneste svaret jeg fikk av sportsdirektøren var at han var lei av e-mailene jeg sendte, sier hun til The Guardian.

Den kvinnelige treneren forteller at det også ble arrangert treningskamper uten at hun selv var klar over det. 

– De var respektløse
Like etter hun trakk seg snakket hun om sin takknemlighet til de som hadde støttet henne og beklagde situasjonen som hadde oppstått. Nå klarte hun ikke lenger å sitte inne med sin forklaring.

– Det skjedde mange hendelser ingen trenere i verden ville ha tolerert. De var fullstendig respektløse mot meg, og like amatørmessige.

Allerede før hun hadde startet i jobben følte hun at hun ble satt til side av menn, og at det var meningen at hun ikke skulle ha noe makt.

– Jeg var kun klubbens ansikt utad, sier hun.

Costa tilbrakte 13 år i Benfica hvor hun jobbet som ungdomstrener. I tillegg har hun vunnet den kvinnelige ligaen i Portugal to ganger med Sociedade Uniao. Hun har også ledet Odivelas kvinnelag til opprykk fra nivå to i hjemlandet. Samtidig har hun jobbet som speider for Celtic fra 2008 til 2011.