TYSKE FORBINDELSER: Jermaine Jones er en av fem amerikanske landslagsspillere med dobbelt statsborgerskap. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko.
TYSKE FORBINDELSER: Jermaine Jones er en av fem amerikanske landslagsspillere med dobbelt statsborgerskap. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko.

I dag kan 16 tyskere spille i en og samme kamp

Få lag kjenner Tyskland bedre enn USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når «The Star-Spangled Banner» og «Deutschlandlied» spilles over høyttaleranlegget på Arena Pernambucano i Recife torsdag ettermiddag, vil nok flere på det amerikanske laget bli en smule emosjonelle. 

Kanskje vil også flere synge med på begge sangene.

– Vi snakker tysk oss imellom
Ja, Jürgen Klinsmann er tysker og trener amerikanerne, men det er ikke han vi sikter til her.

Det vi snakker om er USAs fem spillere med både tysk og amerikansk statsborgerskap. 

Både John Brooks, Jermaine Jones, Fabian Johnson, Timothy Chandler og Julian Green har dobbelt statsborgerskap - derav den lille muligheten for at hele 16 «tyske» spillere blir å se på banen når USA møter Tyskland til den tredje og siste gruppespillkampen i gruppe G.

Alle har de amerikanske fedre og tyske mødre. 

– Vi spillerne snakker tysk oss imellom av og til, men vi har respekt for at ikke alle på laget snakker det språket. Så dersom vi ser at noen vi er sammen med ikke kan tysk, så snakker vi 100 prosent engelsk, sier Jones, målscoreren mot Portugal tidligere i mesterskapet, til Associated Press, skriver ABC News.

– Klart jeg var skuffet
Med en fortid i klubber som Bayer Leverkusen, Schalke 04 og Blackburn, er nåværende Besiktas-spiller Jones den mest meritterte av tysk-amerikanerne. 

Han er også den som kanskje har mest å spille for på torsdag.

Midtbanespilleren med den iøynefallende frisyren prøvde nemlig lenge å spille seg inn på det tyske landslaget. Han fikk attpåtil tre kamper for seniorlaget i 2008, og var i troppen som skulle til EM samme sommeren. 

Men like før mesterskapet fikk han den dårlige beskjeden fra Joachim Löw: han fikk ikke bli med likevel.

– Sånt er alltid vondt. Jeg var så nærme å bli med på laget og jeg følte meg virkelig som en del av det. Löw sa i tillegg at jeg var sikker på en plass, men så sa han plutselig «OK, jeg ombestemmer meg». Klart jeg var skuffet, men jeg har en god familie. De tok vare på meg, og etter to-tre dager følte jeg med bedre, forteller han.

– Kommer til å lukke øynene
Selv benekter Jones at han er ute etter å ta noen form for «hevn» mot Löw og Tyskland torsdag. 

I stedet vektlegger han at han er stolt av både sine tyske og amerikanske røtter.

– Jeg sier alltid at jeg er stolt av å være fra begge landene. Jeg vokste opp i Tyskland, og det landet ga meg mye. Jeg tok mine første steg der og spilte min første kamp der. Men jeg er likevel stolt når jeg hører den amerikanske nasjonalsangen. Jeg kommer til å lukke øynene mine og ta inn alle inntrykkene, og deretter fokusere på kampen, sier 32-åringen, og legger til:

– Klart det blir en spesiell kamp. Men jeg kommer selvsagt til å prøve å gå seirende ut av den. Jeg vokste opp i Tyskland og mamma er tysk, men jeg skal kjempe for å ta USA til neste runde.

– Jeg gleder meg til å treffe alle sammen igjen
Klinsmanns forbindelser til tysk fotball er velkjente.

Etter sin aktive karriere ledet han landslaget i 2006-VM på hjemmebane, og assistenten hans var selvsagt Joachim Löw.

Da Klinsmann ga seg tok Löw over, og Tyskland har siden vært et av de aller sterkeste lagene i verden. Trenerduoen er fortsatt nære venner og snakker jevnlig, men under mesterskapet hevder den tidligere Tottenham - og Bayern München-spissen at de ikke har snakket sammen.

Det betyr dog at han ikke gleder seg til å treffe gamle kjente.

– Mange av de samme folkene er der fortsatt. Jeg gleder meg til å treffe de alle sammen. Det kommer til å bli emosjonelt, ingen tvil om det. Men jeg kommer også til å nyte det, sier han til New York Times.