MÅ KJEMPE: Trude Drevland (Bergen H), Jens Johan Hjort (Tromsø H), Hedda Foss Five (Skien Ap) og Ivar Vigdenes (Stjørdal Sp) er alle ordførere som kan miste makt ved neste års kommunevalg, viser TV 2s prognoser. (Montasje TV 2/NTB scanpix).
MÅ KJEMPE: Trude Drevland (Bergen H), Jens Johan Hjort (Tromsø H), Hedda Foss Five (Skien Ap) og Ivar Vigdenes (Stjørdal Sp) er alle ordførere som kan miste makt ved neste års kommunevalg, viser TV 2s prognoser. (Montasje TV 2/NTB scanpix).

Disse ordførerne mister flertallet

Flere profilerte ordførere er i faresonen for å miste makt, viser TV 2s prognose.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 15 måneder igjen til kommunevalget, viser TV 2s prognoser at det kan gå mot maktskifte i 31 av de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere.

I disse kommunene viser TV 2s prognose, basert på TNS Gallups kommunevalgbarometer at partiene som samarbeidet om ordførervalgene i 2011, ikke lenger har flertall.

Hva skjer i Bergen? 

I Bergen samarbeidet Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti om både dannelse av byråd og ordførervalg. Med 15 måneder igjen, viser TV 2s prognose at de tre partiene ikke lenger har flertall i landets nest største by. Bergenspolitikken har vært preget av turbulens de siste ukene. Det endte med at KrF trakk seg fra byrådet som følge av trasévalg for Bybanen.

Høyre, Frp og KrF har samarbeidet siden 2007, mens Venstre også var med i perioden før det.

Et valg i dag åpner dermed åpnet opp for nye allianser, enten på borgerlig eller rødgrønn side og det synes mer åpent hvem som vil danne flertall.

Beholder flertallet i Oslo

I hovedstaden samarbeidet de tre partiene også med Venstre etter forrige kommunevalg. TV 2s prognose for Oslo viser at de fire borgerlige partiene beholder flertallet.

I Trondheim inngikk Arbeiderpartiet et bredt valgsamarbeid med SV, Senterpartiet, KrF, Rødt og De Grønne etter forrige kommunevalg. Dette flertallet er like solid i dag.

Kommunevalgbarometeret TNS Gallup/TV 2 og resultater fra kommunevalget 2011.
Kommunevalgbarometeret TNS Gallup/TV 2 og resultater fra kommunevalget 2011.

Les også: Rita Ottervik mest populær

I Stavanger samarbeidet Høyre med KrF, Venstre, Senterpartiet og Pensjonistpartiet etter forrige valg. Disse partiene ligger an til å beholde flertallet.

Rekordvalg for Høyre 

Kommunevalgbarometeret for juni viser at Høyre med 29,9 prosent ligger an til tidenes beste kommunevalg.

Frp får bare 9,4 som vil være det dårligste siden 1991. Arbeidepartiet får 33,0, som vil være det beste på nesten 30 år. Ikke siden de fikk 35,9 prosent av stemmene i 1987, har Arbeiderpartiet gjort det så godt ved et lokalvalg.

Barometeret viser at KrF ligger an til sitt dårligste kommunevalg siden 1937, Senterpartiet sitt dårligste siden 1947, mens Venstre ligger an til sitt beste kommunevalg siden før partiet ble splittet som følge av EF-saken i 1972.

Slutt etter 104 år?

I Skedsmo på Romerike har Arbeiderpartiet hatt makten i 103 år. Ved forrige kommunevalg samarbeidet de med SV, Venstre, KrF og Senterpartiet som sikret ordførerkjedet til Ole Jacob Flæten (Ap). TV 2s beregninger viser at de fem partiene ikke lenger har flertall.

Heller ikke i Lørenskog der Ap sikret at Åge Tovan ble ordfører i et samarbeid med SV og lista Lørenskog i våre hjerter er det flertall. I Fet der Ap, KrF, SP og SV samarbeidet er det lenger flertall. Dagens ordfører er John Harry Skoglund (Ap). Samarbeidet mellom Ap og Frp som sikret ordførerkjedet til Jan Mærli (Ap) er heller ikke nok til flertall. 

I de største kommunene i Østfold ligger det an til flertall for de koalisjonene som samarbeidet i 2011, men i Rygge der Ap, Frp, SV og Senterpartiet samarbeidet, ryker flertallet som sikret Anne Lise Skartlien (Ap) ordførerkjedet.

Bygdelista på Hamar

Etter at den lokale by- og bygdelista hadde hatt ordføreren på Hamar i 12 år, trakk Einar Busterud seg foran forrige valg. Nå har han varslet comeback. Dét kan være nok til å vippe Odd Aspeli (Ap) ut av ordførerstolen. I 2011 ble han valgt med støtte fra SV, KrF, Venstre og Senterpartiet.

I både Gjøvik og Lillehammer beholder dagens koalisjoner flertall som sikret Arbeiderpartiet ordføreren i 2011. Også i Hedmarks største kommune, Ringsaker, har Ap støttepartier som sikrer flertall.

I Østre Toten kan det derimot ligge an til maktskifte. Flertallet glipper for Senterpartiet, Høyre, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet, som sikret Hans Seierstad (Sp) ordførerkjedet. 

I Lier i Buskerud ryker flertallet for Høyre, Venstre KrF og Senterpartiet som sikret Helene Julstad (H) ordførervervet.

Ap og Høyre bytter

I Horten ble Høyres Børre Jakobsen ordfører med støtte fra Frp, KrF og Venstre. TV 2s prognoser 15 måneder før valget, viser at de fire partiene ikke beholder flertallet.

I nabobyen Larvik styrer Arbeiderpartiets Rune Høiseth. I 2011 ble han valgt med støtte fra SV, Senterpartiet og Venstre. De fire partiene har ikke lenger flertall.

I Kragerø samarbeidet Høyre, Frp og KrF og Kåre Preben Haugland (H) ble ordfører. De tre partiene har ikke lenger flertall.

Arbeiderpartiet kan vinne tilbake makten i Notodden, som de hadde fra 1991 til forrige valg. Her er det ikke lenger flertall for Høyre, KrF, Venstre og Frp som sikret ordførervervet til Jørn Christensen (H).

Derimot kan Arbeiderpartiet miste makten i Skien som de har styrt siden 2003. Hedda Foss Five (Ap) ble ordfører med støtte fra SV og Venstre, men de tre har ikke lenger flertall.

Få bytter i sør

I Arendal samarbeidet Høyre, KrF og Frp om valget av Einar Halvorsen (H), men de tre partiene har ikke lenger flertall.

I Mandal er det heller ikke flertall for KrF, Ap, MDG og Venstre som stemte for Tore Askildesen (KrF) som ordfører.

Bytter i vest

I Strand i Rogaland mister Helge Steinsvåg (Ap) flertallet han hadde med støtte fra SV og Senterpartiet.

I KrF-leder Knut Arild Hareides hjemkommune, Bømlo, støttet partiet sammen med Senterpartiet valget av Odd Harald Hovland (Ap) som ordfører. De tre partiene ligger ikke lenger an til flertall.

De tre rødgrønne partiene gikk tilbake i Voss ved valget i 2011, men beholdt flertallet som sikret ordførerkjede til Hans Erik Rinkjøp (Ap). Nå er imidlertid flertallet borte. 

I Sogn og Fjordanes største kommune, Førde, beholder Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet flertallet, mens det i Flora kommune ikke lenger er flertall for Høyre og Venstre som sikret Bengt Solheim Olsen (H) ordførerkjedet.

Mister Høyre Ålesund?

Bjørn Tømmerdal (H) ble ordfører i Ålesund i et samarbeid med Fremskrittspartiet. TV 2 prognoser viser at de to partiene ikke lenger har flertall i den største byen i Møre og Romsdal.

I Molde og Kristiansund ser det derimot ut til å være flertall for dagens koalisjon som sikret Høyre ordføreren i Molde og Arbeiderpartiet i Kristiansund. 

Trønderske bytter

Ivar Vigdenes var rådgiveren til tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe, men reiste hjem til Stjørdal for å overta som ordfører i en borgerlig koalisjon med støtte fra Høyre, Frp, KrF og Venstre. 15 måneder før valget ser det ut til at flertallet ryker.

I Verdal styrer Bjørn Iversen (Ap) med støtte fra KrF. Heller ikke dét er nok til flertall.

Høyrefall i Nord

I Tromsø samarbeidet Høyre, Frp og Venstre om dannelsen av det første byrådet og valget av ordfører Jens Johan Hjort (H). TV 2s prognose viser at flertallet ryker med knapp margin.

De borgerlige partiene beholder flertallet i Bodø, men i Narvik ryker flertallet for Høyre, Venstre, KrF og Frp som i 2011 sikret Tore Nysæther (H) ordførervervet.

I Sortland ryker flertallet Høyre, Frp og Senterpartiet sikret for Grete Ellingsen (H), mens Jonny Finstad (H) i Vestvågøy ikke lenger har flertall sammen med Sp, SV, KrF og MDG som støttet ham i 2011.

Arbeiderpartiet mister flertallet i Hammerfest der Alf E. Jacobsen er ordfører, mens Cecilie Hansen (Sp) ikke lenger har flertall i Sør-Varanger sammen med Høyre, Venstre og Frp.

TV 2s prognoser

TV 2s prognoser bygger på det nasjonale kommunevalgbarometeret fra TNS Gallup i juni 2014 og er vektet mot resultatene fra stortingsvalget i 2013, resultatene fra kommunevalget i 2011, og lokalpolitiske begivenheter siden valget.

I de 114 norske kommunene som har over 10.000 innbyggere, har TV 2 regnet på hvordan et slikt nasjonalt valgresultat ville slått ut. I disse kommunene bor 76 prosent av landets innbyggere.

Opplysningene om valgteknisk samarbeid hentet TV 2 inn etter kommunevalget. Dersom du ser noe som ikke stemmer er vi glade for tilbakemeldinger, da vi tar sikte på å bruke prognosemodellen frem mot kommunevalget neste høst.

Barometeret baserer seg på intervjuer med 949 personer med stemmerett. 81,3 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: «Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på?»

Tilsvarende spørsmål ble også stilt i januar 2014.