Shaqiri-hat trick sikret Sveits-avansement

– Det er en drøm - lille Sveits mot store Argentina!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Honduras-Sveits 0-3

Store ting har vært ventet av unge Xherdan Shaqiri i flere år allerede.

Onsdag viste han hva verden har ventet på.

Med VMs andre hat trick i den avgjørende kampen mot Honduras sendte han sveitserne videre til åttedelsfinale på bekostning av Ecuador.  

Hyllet lagkameratene
Høydepunktet av de tre scoringene var hans første, et drømmetreff av de sjeldne som ga Sveits en tidlig ledelse og la fundamentet for en komfortabel seier.

Kampens store spiller var likevel i det ydmyke hjørnet etter kampslutt.

– Jeg ville ikke ha scoret tre ganger uten lagkameratene mine - jeg ville at vi skulle spille fotball, og det gjorde vi. Jeg er veldig stolt av hat tricket mitt og kommer aldri til å glemme det, men jeg er mer stolt av laget og at vi har kvalifisert oss, sa 23-åringen, skriver FIFA.

Med drømmetreffet og to scoringer til, en i hver omgang, trygget han seieren, og sørger for at sveitserne får den noe tvilsomme gleden av å møte Argentina i neste runde.

– Det er en drøm - lille Sveit mot store Argentina! Det kommer til å bli en stor kamp, og vi kommer til å være klare. Vi er ikke favoritter, men alt er mulig. Man vet aldri i fotball, sa han optimistisk.

– Viste hva han er kapabel til
Å score hat trick er ikke hverdagskost i et verdensmesterskap - Thomas Müller var den eneste som hadde scoret tre i en og samme kamp før Shaqiri gjorde det.

– Det er ikke mange fotballspillere som får score tre ganger i en VM-kamp. Det er litt spesielt. En stor, stor dag på jobben for han, kommenterte TV 2-ekspert Erik Thorstvedt.

Shaqiri har hatt en relativ anonym sesong i Bayern München og hadde også spilt noe under pari i VMs første to kamper, så Sveits-trener Ottmar Hitzfeld var glad for å se sin juvel endelig skinne.

– I dag var han fenomenal. Han viste virkelig hva han er kapabel til. Men hele laget mitt spilte bra, og jeg gratulerer dem, sa tyskeren.

VMs vakreste mål?
Sveits trengte scoringer for å ha skjebnen i egne hender og fikk akkurat den starten de hadde ønsket. 

I et håp om bedre uttelling på topp ga Ottmar Hitzfeld tillit til Josip Drmic på topp i stedet for Haris Seferovic.

Det betalte seg nesten umiddelbart.

Bayer Leverkusen-spilleren kom seg løs på venstrekanten etter knappe 120 sekunder og fant Shaqiri fem meter foran mål, men med en sprek benparade maktet Noel Valladares å hindre scoring.

To minutter senere klarte han ikke å hindre skuddet til Shaqiri - men til Valladares' forsvar skal det sies at ingen keeper i verden kunne ha hamlet opp med skuddet til Bayern München-spilleren.

Han mottar ballen på hjørnet av 16-meteren, drar seg noen meter innover, og bestemmer seg for å smelle til. Skuddet er umenneskelig hardt og ligger som limt i krysset. En soleklar kandidat til VMs vakreste mål så langt, og akkurat starten Hitzfeld hadde drømt om.

Utrolig redning på strek
Like etter halvtimen var Shaqiri på fart igjen.

Honduras glemmer alle sine defensive oppgaver, Drmic finner Shaqiri på vei igjennom, og alene med keeper er 23-åringen sikrere enn de fleste banker. 2-0, og Honduras er så godt som slått allerede.

Det skulle ta mer enn 50 minutter før Honduras kom til sin første sjanse - men den var av det gedigne slaget.

Jerry Bengtson runder Diego Benaglio og skyter fra skrått hold mot tomt bur. Mannen med det svenske navnet er like ved å begynne å feire scoringen når Ricardo Rodríguez dukker opp at det store intet og klarer å tuppe ballen av streken. 

En utrolig sjanse, og en utrolig redning.

VMs andre hat trick
Etter knappe timen får Shaqiri en gyllen mulighet til å fullbyrde hat tricket. 

En lekker pasning fra Admir Mehmedi finner tomålsscoreren på fem meter, men denne gang klarer han ikke å overliste Valladares. Med skulderen avverger målvakten, og like etter kunne sveitserne ha ergret seg over den missen.

Jerry Palacios er på vei igjennom idet Johan Djourou ser ut til å forstyrre ham ureglementert. Palacios går i bakken og roper på straffe, men dommeren vil ikke høre. Reprisene gjør det vanskelig å konkludere den ene eller andre veien.

I stedet smeller det andre veien når Shaqiri omsider får sitt tredje for dagen etter drøye 70 minutter. 

Igjen er det Drmic som står for forarbeidet. Enkelt finter han Víctor Bernárdez svimmel, før han finner en mutters alene Shaqiri på 12 meter. Med en smart avslutning i nærmeste hjørne fullbyrder han hat tricket.