GOD PÅ BROSTEIN: Alexander Kristoff imponerte både i Flandern rundt og Paris-Roubaix i vår. På Tourens 5. etappe venter brosteinen igjen. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
GOD PÅ BROSTEIN: Alexander Kristoff imponerte både i Flandern rundt og Paris-Roubaix i vår. På Tourens 5. etappe venter brosteinen igjen. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix

– Dette er Kristoffs største sjanse til etappeseier i Tour de France

Johan Kaggestad har plukket ut etappen der Alexander Kristoff er storfavoritt.

Se Tour de France direkte på TV 2 og TV 2 Sumo fra lørdag 5. juli!

Alexander Kristoff blir Norges eneste håp i Tour de France i sommer. Men ifølge TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad kan norske sykkelfans likevel ha mye å glede seg til. 

Han mener det er god grunn til å både forvente og håpe på norsk suksess på de britiske og franske landeveiene.

– Det er lov å forvente at Kristoff skal vinne minst én etappe. Han var veldig nær i fjor, spesielt på den 1. etappen, og han har tatt ytterligere ett steg opp i år. Han skal kjempe mot mange gode spurtere som Mark Cavendish, Marcel Kittel og André Greipel, men har selvsagt muligheter til å vinne, sier Kaggestad til TV 2.

– Favoritt på 5. etappe

Sykkeleksperten mener Kristoff har reelle seiersmuligheter på samtlige av Tourens ni flate etapper. Men tilstedeværelsen av klodens beste spurtere i nevnte Cavendish, Kittel og Greipel gjør oppgaven svært vanskelig for Kristoff.

Kaggestad mener derfor Kristoffs beste mulighet for seier er den mye omtalte - og fryktede - brosteinsetappen mellom Ypres og Arenberg.

– Kristoffs største sjanse til seier er den 5. etappen. Enkelt og greit. De skal over brostein og der har Kristoff vist tidligere at han er veldig god. Han har de kvalitetene som behøves, og har gjort det bra i både Paris-Roubaix og Flandern rundt de to siste årene, sier han.

Og påpeker:

– Kristoff er derfor blant de største favorittene til den etappen. Det er større sjanse for at han vinner her enn noen av de flate etappene. Han kan fint slå både Fabian Cancellara og Peter Sagan i en spurt. Der har han gjort før, blant annet i Milano-Sanremo i år. Og spurtere som Kittel og Cavendish vil ikke henge med her, sier Kaggestad.

Brosteinsetappen til Arenberg har gode norske tradisjoner. Forrige gang Tour-feltet dundret over steiene i Nord-Frankrike - i 2010 - var det nemlig Thor Hushovd som triumferte

– Kristoff har et lag bak seg

TV 2-eksperten mener Kristoff har helt andre arbeidsforhold i årets Tour enn under fjorårets debut. Suksessen det siste året har naturlig nok åpnet opp dører hos Katjusja-ledelsen.

– I år får Kristoff et helt lag bak seg. Katjusja har sagt at de skal satse på Kristoff og har ryttere både til å kjøre inn brudd og trekke han opp i spurtene. Det vil selvsagt bety veldig mye. I fjor var Alexander mer alene og var nærmest bare «med» der fremme. Han var avhengig av andre lags opptrekk for å hevde seg i finalene. I år blir det noe helt annet! Sier Kaggestad.

– Kristoff får også med seg en rev som Luca Paolini. Han gjorde en fantastisk jobb for Kristoff i Milano-Sanremo og er også svært god på brostein. Det vil bety svært mye på den 5. etappen, sier han.

Kaggestad stiller likevel et spørsmåltegn bak Katjusjas opptrekkskapasitet.

– Jeg er likevel spent på hvordan Katjusja-toget har trent på spurtene. De møter tross alt to av verdens beste spurtlag i Giant-Shimano og Omega Pharma-Quick Step, som stiller med rendyrkede opptrekkstog for Kittel og Cavendish, sier han.

Tror ikke på Kristoff-brudd

At Kristoff vil forsøke å følge i fotsporene til Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen  - ved å jakte etappeseier gjennom brudd på mellomharde etapper - tror imidlertid Kaggestad ikke.

– Nei, jeg tror ikke det er noe sannsynlig scenario. Både fordi han ikke er god nok til å klatre. men også fordi jeg ikke tror han ønsker å bruke krefter på det. Kristoff har tross alt mange sjanser på flate etapper, og da handler det om å spare krefter. Det er faktisk en hel del sjanser. Det er ni flate etapper, og den 3. etappen inn til London har målgang samme sted som Kristoff vant OL-bronsen i 2012, minner Kaggestad om.

– Jeg tror det er veldig sannsynlig at Kristoff vinner en etappe. Basert på antallet flate etapper, så har Kristoff 30 prosent sjanse til å vinne. Men den 5. etappen er virkelig en stor mulighet. Den aller største, sier Kaggestad.

Foruten seieren i Milano-Sanremo har Kristoff også rasket med seg tre etappetriumfer i Tour des Fjords, to etapper i Tour of Norway og endagsrittet Eschborn-Frankfurt City Loop denne våren.

Kaggestad synes 26-åringen fra Stavanger virker å være i gryende Tour-form.

– Kristoff har virket litt sliten i de siste rittene, blant annet i Sveits rundt. Men det er helt naturlig og det man kan forvente. Han hadde god vårform, men gikk deretter inn i en treningsperiode etter det. Det er uansett ikke nå i juni han skal være i storform. Han må spisse formen den neste uken nå, men det er han god til. Jeg er ikke bekymret i det hele tatt, sier Kaggestad.

– Kristoff er NM-favoritt

Han forventer Kristoff-jubel allerede på søndagens TV 2-sendte NM-fellesstart.

– Han er den store NM-favoritten, sammen med Sondre Holst Enger. Det hadde han vært selv om Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd hadde vært med også, sier han.

– Det er en bakke på 2 kilometer med 5 prosent stigning i snitt. Men jeg tror ikke den er hard nok til å kjøre av Kristoff. Det blir et skikkelig race mellom han og Holst Enger, spår Kaggestad.