Stjernene reddet stumpene for Bosnia

– Nå kan vi reise hjem med hodene hevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iran-Bosnia-Hercegovina 1-3

VM har på alle måter vært en nedtur for Bosnia-Hercegovina, men i onsdagens siste gruppespillkamp sørget lagets to største stjerner for at de i det minste ikke reiser hjem helt tomhendte.

Scoringer av Edin Dzeko og Miralem Pjanic, samt en sen fulltreffer fra Avdija Vrsajevic, sørget for at Bosnia tok sine første VM-poeng som selvstendig nasjon med en 3-1-seier mot Iran.

– Vi dominerte kampen og tok en fortjent seier. Selv om jeg vet at Iran ønsket å gå videre, var seieren viktig for oss. Vi kan nå dra hjem med hodene hevet, sa trener Safet Susic etter kampslutt, skriver FIFA.

– Jeg er stolt av dem
Reza Ghoochannejhad ga en stund iranerne håp, men med tap er de ute av turneringen.

Før kampen var utgangspunktet enkelt: iranerne måtte vinne og samtidig håpe at argentinerne gjorde jobben mot Nigeria. Om så skulle skje, ville Iran gå videre på Nigerias bekostning. Men det scenarioet var i virkeligheten aldri i ferd med å utspille seg.

I stedet må Carlos Quieroz' elever nå sette snuten hjemover etter ett poeng på tre kamper.

– Vi presset oss selv til det ytterste, både mentalt og fysisk. Jeg er veldig, veldig stolt av dem. Til tross for alle våre problemer så fortsatte vi å presse og skape noen gode sjanser, men Bosnia-Hercegovina var bedre i dag, sa portugiseren.

Det samme må Bosnia, som allerede før kampen var sjanseløse på avansement etter tap i begge de to første kampene. 

Dzeko-perle
Startoppstillingene bar preg av lagenes kontrasterende utgangspunkt før kampen.

Iran kunne i teorien ta seg videre, og stilte med samme 11'er som sist. Allerede utslåtte Bosnia byttet halve laget - trener Safet Susic var tydeligvis lysten på å la noen av lagets mer perifere spillere få prøve seg.

Men det var Bosnias største stjerne som markerte seg først.

Etter knappe fire minutters spill plukker han opp et innlegg fra høyre, vender opp på imponerende vis, og fyrer av et tungt skudd som Iran-målvakt Alireza Haghighi fortjener honnør for å tippe over tverrliggeren. 

Knappe 20 minutter senere kunne han dog lite gjøre.

Manchester City-esset mottok ballen midt på iranernes halvdel, dro seg innover i banen og forbi flere hvitkledde forsvarsspillere i kjent Arjen Robben-stil, og plantet til slutt ballen helt nede i Haghighis venstre hjørne fra 18 meter. 

Enkelt, elegant og effektivt. 

Store sjanser
90 sekunder senere kunne det fort ha vært 1-1.

Masoud Shojaei Soleimani mottok ballen 16 meter fra mål og lot det stå til, men tverrliggeren reddet Asmir Begovic og Bosnia.

Det var likevel Bosnia som virket hvassest i den siste tredjedelen, og tre minutter før pause fikk supporterne på Arena Fonte Nova i Salvador se hva laget, og spesielt Dzeko, er i stand til å utrette med ballen mellom bena. 

Med et overblikk à la Zinedine Zidane og et øye for gjennombruddspasninger à la Andrés Iniesta fant han Vrsajevic på tur inn i feltet. Høyrebacken er dog høyreback av en grunn, og avslutningen trillet harmløst forbi høyrestolen til Haghighi. 

Dramatisk avslutning
Iran måtte ha tre poeng for å ha et håp om å ta seg videre, men det vesle de hadde av håp forsvant etter knappe timen.

Jalal Hosseini forærte ballen på egen banehalvdel, Dzeko fant Vedad Ibisevic, Ibisevic fant Pjanic, og alene med keeper gjorde midtbanegeneralen alt rett. 

2-0, og seieren var så godt som i boks - trodde bosnierne.

Med mindre enn ti minutter igjen å spille sørget Reza Ghoochannejhad for ny spenning med en redusering ut av ingenting, men Bosnia svarte med å gå rett i angrep og punktere kampen for godt. 

Vrsajevic gjorde opp for sin tidligere miss ved å legge ballen helt nede vel stolperoten etter en lynrask kontring, og det resultatet stod seg ut kampen.