FEIRET: Diego Ulissi feirer etter å ha vunnet den åttende Giro-etappen. AFP PHOTO / LUK BENIES
FEIRET: Diego Ulissi feirer etter å ha vunnet den åttende Giro-etappen. AFP PHOTO / LUK BENIES

Dobbel etappevinner avla positiv dopingprøve i Giro d'Italia

Hadde for høye verdier av forbudt middel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Diego Ulissi (24) vant den femte og åttende etappen av årets Giro d'Italia, men nå sås det tvil rundt resultatene. 

I en pressemelding fra Lampre Merida kommer det frem at rytteren er blitt underrettet om at en dopingprøve har vist for høye verdier av Salbutamol. Ulissi avla prøven etter den ellevte etappen av etapperittet.

Salbutamol er et hurtigvirkende middel som brukes i inhalatorer for behandling av blant annet astma og kols.

Legemiddelet er tillat inntil en viss grense, men urinprøven Ulissi avla viste nesten dobbelt så høye verdier som er lovlig. (1900 ng/ml mot 1000 ng/ml).

Ulissi brukte inhalotoren Ventolin, noe han oppga også i erklæringen som han ga da han tok dopingprøven. Bruken skal likevel ikke være av en slik mengde at han skulle overskride de tillate verdiene.

Lampre-rytteren nekter for at det kan være en så stor mengde salbutamol i kroppen hans og har bedt om en analyse av B-prøven. Samtidig skal rytteren og lagets medisinske apparat undersøke hvordan dette kunne skje.

I mellomtiden er han blitt suspendert fra laget, og vil ikke delta på treningsleirer eller konkurranser.

24-åringen har lov til å bruke inhalatoren i utgangspunktet, ettersom han lider av astma og da særlig bronkospasmer som fører til sammentrekning av bronkiene og dermed pustebesvær.

Alessandro Petacchi ble tatt for det samme stoffet i 2007, og ble ilagt et års suspensjon. Petacchi gikk glipp av Tour de France det året, men straffen ble senere opphevet som følge av at det italienske sykleforbundet slo fast at det var en feiltakelse.