BISTANDSADVOKAT: Thomas MIcheal Benestad er bistandsadvokat for en 21 år gammel mann som i vinter skal ha blitt lurt i en felle og banket opp av ni personer. Her er han avbildet i forbindelse med en annen rettssak. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BISTANDSADVOKAT: Thomas MIcheal Benestad er bistandsadvokat for en 21 år gammel mann som i vinter skal ha blitt lurt i en felle og banket opp av ni personer. Her er han avbildet i forbindelse med en annen rettssak. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Ni tiltalt for å ha rundjult mann (21): – De lurte han opp i skogen

21-åringen skal ha blitt lurt inn i en skog utenfor Fredrikstad av en kvinnelig bekjent. Der ventet åtte andre for å hevne seg på ham, ifølge påtalemyndigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge den ferske tiltalen var det 15. februar i år at de ni – som er i alderen 17 til 26 år – fikk 21-åringen opp i skogen på Vetatoppen i Fredrikstad. Tre av de tiltalte er kvinner.

Rømte med brukne ribbein

Klokken var blitt 01.30 da de, ifølge tiltalen, slo, sparket og hoppet på mannen. De skal så ha gitt 21-åringen gjentatte slag og spark mot hodet og kroppen.

I tillegg mener påtalemyndigheten at han ble lugget, spyttet i ansiktet og tatt kvelertak på – samt at de presset og slo hodet hans ned i gjørmen og fjellet.

Mannen klarte til slutt å rømme med flere brukne ribbein og hjernerystelse.

– Dette er en sak som dreier seg om at en flokk unge mennesker lurer han opp i skogen og gir han en kraftig omgang juling, sier politiadvokat Nils Vegard i Østfold politidistrikt.

Tiltalen for legemsbeskadigelse er tatt ut under særdeles skjerpende omstendigheter og Vegard viser blant annet til at handlingene ble begått mot en forsvarsløs person av flere i fellesskap og de har karakter av mishandling.

– Lurt opp i skogen av kvinne

I september skal han føre den spesielle saken for Fredrikstad tingrett.

– Det var en kvinne som fikk med seg fornærmede. De hadde en påstått konflikt. I for seg var dette en hevnaksjon, slik jeg ser det. Men beskyldningene som er rettet mot ham av de tiltalte er ikke av betydning for påtalemyndigheten, forteller politiadvokat Nils Vegard i Østfold politidistrikt.

– Er du redd for å dø?

De ni er også tiltalt for grove trusler mot 21-åringen.

De skal, ifølge tiltalen, ha sagt at de kunne holde på hele kvelden, at de ikke var redd for å drepe og at kom til å utrydde og voldta familien hans hvis han anmeldte saken. I tillegg skal de ha spurt ham om han var redd for å dø.

– Er de tiltalte kjent av politiet fra tidligere?

– Det er stort sett vanlige ungdommer i skole og jobb, som er i skole og jobb. Dette er ikke våre kjenninger, selv om jeg ikke kan utelukke kan enkelte kan ha mindre forhold på seg, sier Vegard.

Sykemeldt

– Dette er en veldig grov og alvorlig sak, som medførte alvorlige skader og i verste fall kunne dette gått riktig galt, sier Thomas Michael Benestad til TV 2.

Benestad er bistandsadvokat for den fornærmede 21-åringen.

– Han er fortsatt delvis sykemeldt og går til behandling. Det var alvorlige fysiske skader, men en sånn opplevelse setter også sine psykiske spor, sier bistandsadvokaten.

Ifølge Benestad er det kommet fram forskjellige og sprikende antydninger til hva som skulle være bakgrunnen for det politiet mener er en hevnaksjon.

– Den ene av de tiltalte sa hun ville prate med ham. Det stolte han på at han kunne gjøre, men det burde han ikke ha gjort. Da han kom fram ventet eller kom de andre, sier Benestad.

Flere erkjenner straffskyld

TV 2 har tatt kontakt med samtlige forsvarere. Ikke alle har besvart henvendelsen, men ingen av forsvarerne TV 2 har vært i kontakt med har mottatt sakens dokumenter.

– Jeg har kun tiltalebeslutningen og venter med å ha en klientsamtale til jeg har mottatt sakens øvrige dokumenter. Det er derfor vanskelig for meg å si noe om hvordan min klient forholder seg til skyldspørsmålet, sier Dag Olav Riise, som representerer en 23 år gammel mann.

Politiadvokat Nils Vegard sier at «atskillige» av de tiltalte har erkjent straffeskyld. De øvrige skal ha forklart seg om faktum i saken, men hevder de ikke kan straffes for volden som ble begått mot 21-åringen.