Ideen fikk hun da hun var på reise som jordmor i Afghanistan i 2003.

– Jeg jobbet ved en fødeavdeling, og i et lite rom på 30 kvadratmeter var det mellom 56 og 76 kvinner som fødte i løpet av et døgn, forteller Yvonne, som er bosatt i Seattle i USA. 

Hun beskriver dagene der som kaotiske. Hver dag døde tre til fem barn før, under eller etter fødselen. Dette som følge av blant annet dårlig hygiene i fødelokalene og fødselskomplikasjoner.

KAOTISK: bilde fra Yvonnes tur til Afghanistan i 2003. Foto: Privat/TV 2
KAOTISK: bilde fra Yvonnes tur til Afghanistan i 2003. Foto: Privat/TV 2

- Det gjorde veldig stort inntrykk på meg, så det var da jeg tenkte at hvis hver kvinne kunne fått en liten pakke med det nødvendigste når de kom inn her, så kunne ting vært veldig annerledes.

12.000 pakker har nådd ut

Siden Røskeland startet organisasjonen World Birth Aid i 2011 har hun nå klart å sende ut 12.000 pakker, noe som kan bety at hun har vært med på å redde til sammen 24.000 mødre og nyfødte i ulike deler av verden.

– Vi har klart å levere pakkene til de landene som trenger mest hjelp, som for eksempel Somalia, Sør-Sudan, Kongo, Nepal og Sierra Leone. Kvinnene som får disse pakkene er veldig takknemlige, forteller Yvonne. 

GRAVID: Denne somaliske kvinnen har mottatt en fødselspakke. Foto: Privat/TV 2
GRAVID: Denne somaliske kvinnen har mottatt en fødselspakke. Foto: Privat/TV 2

Liten pakke med stor gevinst

Fødselspakken inneholder et barberblad og en steril tråd for å kutte navlestrengen, en væskeabsorberende duk, en såpe og instruksjoner i bilder. 

- Det er viktig at instruksjonene er i bilder, da veldig mange av kvinnene som skal bruke den ikke kan lese, forklarer Røskeland.

Pakkene sendes ut til kvinner som lever svært isolert fra resten av verden, for eksempel i svært avsidesliggende landsbyer eller til kvinner som bor utenfor flyktningeleirer. Hver pakke koster omlag 15 kroner å lage.

Ønsker du å bidra til Yvonnes prosjekt kan du enten gå inn på World Birth Aids nettsider, eller sende QR WBA100, QR WBA200 eller QR WBA500 til 2377. Alle donasjoner går uavkortet til prosjektet.