– Bet på grunn av Liverpools sesongavslutning

Sportspsykolog Tom Fawcett visste Suárez ville bite igjen. Nå tror han det kan skje på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ett år siden uttalte den engelske sportspsykologen Tom Fawcett til BBC at Suárez kom til å gjenta bitingen innen fem år.

I går fikk han rett.

– Suárez er en veldig sårbar og ustabil person. For øyeblikket er han den mest interessante personen i hele Brasil. Han er så uforutsigbar. Ingen kjenner ham og vet med sikkerhet hvordan han vil reagere. Det gjør han så fascinerende, sier Fawcett til TV 2.

Suárez scoret 31 mål og bidro sterk til at Liverpool havnet på andreplass i Premier League forrige sesong. Nå hadde han også tent VM-håpet for Uruguay etter å ha senket England. El Pistolero sjokkerte derfor en hel verden da han satte tennene i Giorgio Chiellini.

Men den anerkjente sportspsykologen lot seg overhodet ikke overraske da Suárez bet for tredje gang i sin karriere.

– Suárez hadde en skuffende slutt på sesongen. Han vant flere priser, men å bli slått på målstreken var en enorm skuffelse for ham. Suárez slet med en skade i VM-oppkjøringen og var trolig kun 50 eller 60 prosent skadefri. Det har frustrert ham.

SPORTSPSYKOLOG: Tom Fawcett. Foto: Salford University.
SPORTSPSYKOLOG: Tom Fawcett. Foto: Salford University.

Og under et sterkt press mot Italia ble det for mye.

– De måtte vinne kampen, og Suárez var midt oppe i alt. Han ble slått og sparket gjennom hele kampen. Til slutt mistet han hodet.

Tett opp mot VM forklarte Suárez til Sports Illustrated hvordan det var mulig å bite en motspiller for annen gang.

– Det var frustrasjonen i kampens hete som tok overhånd. Du reagerer i en brøkdel av et sekund og gjør noe som ikke virker som en stor greie, men som plutselig blir det. Du er ikke bevisst på din egen reaksjon eller følgene av den, sa Suárez.

– Meningsløst med straff
Spørsmålet mange stiller seg er hvor lenge FIFA vil utestenge Uruguays fremste angrepsvåpen. Fawcett mener en straff i form av utestengelse eller bot ikke vil ha noen preventiv innvirkning på spissen.

– For at behandlingen skal hjelpe må han være i situasjoner hvor han er sårbar, for å utvikle løsningsstrategier. En suspensjon vil ikke hjelpe Suárez. Det vil bare bekrefte at han har vært en slem gutt.

– Bør vi synes synd på Suárez?

– Bør vi synes synd på de som gjentatte ganger krenker noen? Han har skuffet seg selv, familien sin, Uruguay og Liverpool. Han vil føle seg elendig de to neste månedene og vil trenge mye psykologisk behandling. Det vil være en lang prosess.

– En tikkende bombe
Liverpools klubbpsykiater Steve Peters har fått mye av æren for at Suárez det siste året har holdt seg unna de verste skandalene. Under VM var psykiateren med England. Det kan ha vært utslagsgivende.

– Dessverre var ikke Peters med Suárez. Jeg vet ikke om Uruguay hadde med seg en klubbpsykolog, men det ville vært naivt dersom Suárez ikke fikk behandling. Han er en tikkende bombe, sier sportsspsykolog Fawcett til TV 2.

– Han har vært gjennom behandling i lang tid, men det vil alltid være en mulighet for tilbakefall, og det er akkurat det som har skjedd. Suárez har ikke gjort det han har fått beskjed om. Han har feilet, og er tilbake på første trinn. Det første skrittet for ham blir å akseptere det.

– Han tenker ikke
Det er ikke kun i fotball det har skjedd skandaler som involverer biting. Også i rugby har man sett spillere som setter tenner i motstanderen. Få glemmer også "the Bite Fight" der bokser Mike Tyson tok seg et jafs av øret til Evander Holyfield.

– Biting har blitt Suarez' preferanse. Han foretrekker nærkontakt, hvor han får vist fiendtlig aggresjon. Han er veldig god til å bite folk i nærkontakt. Det er akkurat det samme med rugbyspillere. De gjør det i det skjulte når de ikke tror de blir tatt. Men han tenker seg ikke om før han gjør det. Det skjer på impuls.

FIFA har varslet at de skal granske Suárez' biting. Da 27-åringen bet en motspiller i Nederland i 2010 fikk han syv kampers karantene. Etter bitingen av Branislav Ivanović ble han utestengt i ti kamper.