Lærerne vil streike: – Dette er et læreropprør!

46.000 lærere sa et rungende nei til ny arbeidstid. Streiken starter i Bergen og trappes kraftig opp i august.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et klart flertall av Utdanningsforbundets medlemmer har stemt nei til avtalen som Utdanningsforbundet og Kommunenes Sentralforbund (KS) forhandlet seg frem til i mai.

– Medlemmene våre sier et klart og tydelig nei. Nå blir det streik, sier leder Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet.

To tredeler av medlemmene i Utdanningsforbundet har stemt, og 73 prosent av de som har avgitt en stemme, stemte nei til skissen.

Se opptak fra onsdagens pressekonferanse øverst i artikkelen!

Starter i Bergen

36 lærere i Bergen er de første som blir tatt ut i streik. Kommunen er informert om streiken som starter tirsdag i neste uke. Siden de har ferie da, betyr det i praksis ingen endring før slolestart.

Utdanningsforbundet har ikke avgjort når de varsler andreuttaket, men slår fast at streiken blir kraftig trappet opp i august.

OPPRØR: – Dette er et læreropprør, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
OPPRØR: – Dette er et læreropprør, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Utdanningsforbundets medlemmer i Oslo streiker ikke. Hovedstaden er et eget tariffområde, og her sa flertallet ja til avtalen, opplyser forbundet i en pressemelding.

Læreropprør

Lied sier at KS-styret provoserte lærerne med sitt krav til ny arbeidstidssavtale. Hun mener resultatet er et tydelig signal fra lærerne om manglende tillit til KS og arbeidsgiverne.

– Dette er et læreropprør, sier Lied.

Lærerne sier ikke bare nei til mer bundet arbeidstid, de forkaster også alle andre momenter i avtalen, blant annet en god lønnsøkning. Men for lærerne har KS sine krav til ny arbeidstid vært viktigere enn lønn.

Skei Grande: – Streik kunne vært unngått

Venstreleder Trine Skei Grande sier hun forstår lærerens frustrasjon og at læreropprøret viser en kjempeutfordring.

– En streik kunne sannsynligvis vært unngått dersom KS hadde opptrådt mer musikalsk og tidlig gitt tydelige signaler om respekt for lærerne og læreryrkets egenart. Lærere skal være lærere, og ikke byråkrater, sier Venstre-lederen til TV 2.

Anbefalte avtalen

Ledelsen i Utdanningsforbundet valgte å anbefale avtalen som ble meklet frem i slutten av mai, selv om den innebar mer bundet tid for lærerne, nærmere bestemt 7,5 timer på skolen hver dag, dersom arbeidsforholdene på skolen er lagt til rette for det.

– Vi undervurderte stemningen blant lederne, sier Lied.

For krav om mer bundet tid på skolen fikk mange av medlemmene til å reagere kraftig. Særlig i sosiale medier har nei-sidens frustrasjon kommet til uttrykk. Mange ga uttrykk for at de ville melde seg ut av forbundet dersom det ikke ble nei-flertall i uravstemningen.

– Vi har fått kritikk og den har vi tatt til oss. Nå er oppdraget vårt å lede en streik og det skal vi gjøre, sier Lied.

Lettelse

Barneskolelærer i Asker, Kristin Gudem forteller til TV 2 at hun forventer at ledelsen klarer å omstille seg til å lede en streik.

– Vi er lettet over resultatet. Lærerne har sett at hvis vi godtok dette, betydde det dårligere arbeidsforhold. Nå må ledelsen i Utdanningsforbundet omstille seg. De anbefalte ikke streik, men vi har tro på at de er klare for streik nå, sier Gudem.

Lektorlaget streiker

Det er allerede klart at lærere som er organisert i Lektorlaget vil streike ved skolestart.

Lektorlaget sa i et ekstraordinært styremøte tirsdag kveld enstemmig nei til tariffoppgjøret som ble framforhandlet med kommunene i mai.

KS skuffet

– Det er skuffende at lærerne har sagt nei til et forslag både Utdanningsforbundet og KS har anbefalt. Dermed sier de nei til en avtale som legger til rette for å utvikle en kollektiv samarbeidskultur i skolen, noe begge parter mener er nødvendig, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil ikke blande seg inn i konflikten.

– Jeg ser ikke bort fra at forhandlingene kan gjenopptas, men dette er ene og alene partenes ansvar, sier Jensen til TV 2.