I DAG AVGJØRES DET:

Blir det storstreik blant lærerne til høsten? 

Klokken 12.00 i dag kommer resultatet av den dramatiske uravstemningen som kan ende med at flere lærere tas ut i streik allerede i sommer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Nå blir de lærerstreik, sier Utdanningsforbundet. Et klar flertall av medlemmene har stemt nei til avtalen.

Resultatet ble offentliggjort av Riksmekleren klokken 12 og kan ende med storstreik blant lærere til høsten.

Hvis flertallet av Utdanningsforbundet har stemt nei i uravstemningen, må noen lærerne streike allerede i sommer.

Ja eller nei

93 000 av Utdanningsforbundets medlemmer har blitt invitert til å stemme ja eller nei til avtalen som Utdanningsforbundet og KS forhandlet seg fram til i mai.

Utdanningsforbundet valgte å anbefale avtalen, selv om den innebærer mer bundet tid for lærerne. Nærmere bestemt 7,5 timer på skolen hver dag, dersom arbeidsforholdene på skolen er lagt til rette for det.

Men krav om mer bundet tid på skolen fikk mange av medlemmene til å reagere kraftig. Særlig i sosiale medier har nei-sidens frustrasjon kommet til uttrykk. Mange sier de vil melde seg ut av forbundet dersom det ikke blir nei-flertall i uravstemningen.

Følg pressekonferanse på TV2.no og TV 2 Nyhetskanalen klokka 12:15.

Lektorene skal streike

Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet, var selv med på forhandlingene og mente det ikke ville være mer å hente på å gå i konflikt med arbeidsgiversiden (KS). Men hvis medlemmene sier klart nei, blir det streik allerede i sommer.

– Da blir det streik i løpet av sommermånedene, så vil det selvsagt bli ei kraftig opptrapping ved skolestart, sier Lied til TV 2. 

Det er allerede klart at lærere som er organisert i Lektorlaget må belage seg på å streike ved skolestart.

Lektorlaget sa i et ekstraordinært styremøte tirsdag kveld enstemmig nei til tariffoppgjøret som ble framforhandlet med kommunene i mai.