Samaras sendte Hellas til himmels på overtid

Scoret på straffespark etter 92 minutter og sendte grekerne til åttedelsfinale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hellas-Elfenbenskysten 2-1
Japan-Colombia 1-4

Det kunne knapt ha blitt mer dramatisk.

På stillingen 1-1 jaktet Hellas desperat målet som ville sende de videre til åttedelsfinalene på bekostning av Elfenbenskysten.

Med uavgjort er de ute av mesterskapet, og Elfenbenskysten ser ut til å være på vei mot sitt aller første avansement fra gruppespillet.

Så, 50 sekunder på overtid, peker dommeren på straffemerket.

Øyeblikket grekerne aldri glemmer
Innbytter Giovanni Sio legger Georgios Samaras i bakken, og Samaras reiser seg opp for å ta straffesparket selv.

Kaldere enn is setter han ballen i mål, ordner 2-1, sender landslaget videre og hele den greske befolkningen til himmels.

Hellas er klare for sin første åttedelsfinale noen gang - ivorianerne tapte når de trodde de var videre.

Et kvarter i forveien hadde nemlig innbytter Wilfried Bony utlignet Andreas Samaris' scoring i førsteomgang, og «elefantene» var på det tidspunktet videre. Men det ville seg ikke for ivorianerne i dette mesterskapet heller.

– Alle grekere nyter dette
Colombia er laget slår følge med grekerne ut av gruppe C. 

Søramerikanerne var kvalifiserte allerede før avspark i sin kamp mot Japan, men det var ikke noe å si på motivasjonen til José Pekermans menn.

En scoring hver av Juan Cuadrado og James Rodríguez, samt to av Jackson Martínez, var det som skulle til for å slå japanerne 4-1.

Uruguay, nummer to i gruppe D, venter i åttedelsfinalen for gruppevinner Colombia, mens Hellas skal møte de nye kjæledeggene fra Costa Rica. 

– I dag er vi glade, og jeg vet at alle i Hellas nyter dette øyeblikket. Det er en fantastisk følelse. I tillegg vant vi helt fortjent. Vi scoret to og traff treverket tre ganger, sa trener Fernando Santos etter kampen, skriver l'Équipe.

Saken fortsetter under videovinduet

Panagiotis ut, Panagiotis inn
Til den avgjørende og siste gruppespillkampen valgte Elfenbenskysten-trener Sabri Lamouchi å hente inn noen av sine mest erfarne spillere til startoppstillingen.

Inn kom Didier Drogba, Kolo Touré og Salomon Kalou. Ut gikk Didier Zokora, Max Gradel og Wilfried Bony. 

Santos gjorde også tre endringer. Inn kom blant annet Panagiotis Kone, men det valget skulle vise seg å bli blant Santos' mindre heldige.

Allerede etter ti minutter fikk Kone føling med det som så ut til å være en strekk på baksiden av låret. Bologna-spilleren måtte byttes ut. Inn kom Andreas Samaris. 

Like etter var det målvakt Orestis Karnezis som måtte ta en time-out på grunn av ryggsmerter, men etter lengre massasje og litt bøying av diverse kroppsdeler kunne sisteskansen fortsette kampen - i noen få minutter.

Etter drøye 20 minutter måtte han nemlig vike for Panagiotis Glykos, og Santos hadde derfor brukt opp to av byttene sine allerede før halve førsteomgang var spilt.

Holebas' drømmetreff
Like før byttet kunne ivorianerne ha tatt ledelsen. 

Yaya Touré finner nesten Drogba alene med keeper, men pasningen blir akkurat for lang for den tidligere Chelsea-spissen. 

Noen få minutter senere er det på den andre siden av banen det skjer. 

En rask kontring fra grekerne ender opp med at José Holebas mottar ballen til høyre like utenfor 16-meteren. 

Med sine påstått «svakere fot» smeller Olympiakos-spilleren til med høyreslegga, og ballen dundrer i tverrliggeren over en sjanseløs Boubacar Barry.

Heldigvis for ivorianerne gikk ballen i treverket og ut, men grekerne holdt presset oppe og fikk like etter frispark i farlig posisjon. Giorgos Karagounis smalt til med risten fra 20 meter, men mangelen på retning gjorde at Barry enkelt kunne holde frisparket i fast grep midt på streken. 

Innbytteren scoret sitt første 
Men tre minutter før pause kunne Barry lite gjøre. 

Cheick Tioté rotet unødvendig vekk ballen midt inne på egen banehalvdel. Samaras sendte innbytter Samaris alene med den ivorianske målvakten, og Olympiakos-spilleren gjorde ingen feil. 

Med sitt første landslagsmål sendte han Hellas, slik det stod på det tidspunktet, til åttedelsfinale. 

Ivorianerne gikk naturligvis offensivt til verks i andreomgang, men Tiotés forsøk fra 16-meter, som enkelt ble håndtert av Barry, var det nærmeste de kom før timen var spilt.

I stedet var Lazaros nære på å doble Hellas' ledelse da han fikk avslutte fra 15 meter etter å ha tatt seg forbi et lite mobilt ivoriansk forsvar, men avslutningen snek seg utenfor stolpen.

Langskuddenes dag
Like etter var det Salpingidis' tur til å prøve lykken, men Barry klarte så vidt å slå langskuddet over tverrliggeren. 

Ivorianerne jaget utligning og lå derfor høyt i banen, men det var grekerne som stadig var nærmest ny scoring. 

Etter 68 minutter fortsatte det greske bombardementet fra distanse. Denne gangen var det Karagounis som lot det stå til fra cirka 25 meter - og nok en gang måtte Barry takke tverrliggeren for at det ikke stod 2-0.

Tre minutter senere var det igjen duket for et skudd fra distanse, men Lazaros' frispark fra 30 meter landet på nettaket og ikke inne i nettet.

Innbytter Bony utlignet
I et forsøk på å få den offensive lagdelen til å stemme bestemte Lamouchi seg for å hive innpå Bony etter drøye timen.

Det fikk han betalt for etter 74. minutter. 

Gervinho finner endelig litt rom å boltre seg på inne i 16-meteren, og serverer uselvisk Bony på 12 meter. Derfra bommer ikke Swansea-spissen, og vips var Elfenbenskysten videre og Hellas ute.

Grekerne var nære på flere ganger det siste kvarteret, men så ikke ut til å finne målet som ville være nok til å sikre avansement. 

Så fikk de straffespark. Resten er historie.