FIFA bekrefter: – Suárez kan bli utestengt i to år

Luis Suárez kan bli utestengt fra alle FIFA-turneringer i to år etter ny bite-skandale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool og Uruguays stjernespiss Luis Suárez har bitt fra seg igjen.

Offeret denne gangen ble Italias Giorgio Chiellini - men til italienernes store frustrasjon fikk ikke dommeren det med seg.

TROR PÅ STRENG STRAFF: Dommersjef Rune Pedersen i NFF tror Suarez kan vente seg en streng straff av FIFA. Foto: Morten Holm / Scanpix
TROR PÅ STRENG STRAFF: Dommersjef Rune Pedersen i NFF tror Suarez kan vente seg en streng straff av FIFA. Foto: Morten Holm / Scanpix

Risikerer to års utestengelse
Men Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) bekrefter at de kan straffe Luis Suárez på grunnlag av videobevis.

Og det kan bli en streng straff for Suárez, som to ganger tidligere har blitt utestengt for biting.

– FIFA kan bekrefte at det er åpnet en disiplinærsak mot spilleren Luis Suárez fra Uruguay, heter det i en uttalelse fra forbundet, som ble publisert onsdag morgen.

Se episoden og hvilken straff ekspertene tror Suárez får i videovinduet øverst!

FIFA gi en maksimal utestengelse på opptil to år for biting. FIFA-straffer er gjeldende i alle turneringer i hele verden.

Det betyr Suaréz også risikerer å bli utestengt i kamper i Premier League.

FIFA etterforsker hendelsen
– Vi avventer den offisielle kamprapporten og vil samle sammen de nødvendige bevisene og evaluere situasjonen. Disiplinærkomitéen i FIFA er ansvarlig for sanksjoner som kampens dommere ikke har fått med seg, sier en FIFA-talskvinne til BBC Sport, og bekrefter samtidig at Suaréz kan få en maksstraff på to års utestengelse fra fotballen på grunn av bitingen.

FIFAs visepresident Jim Boyce er klar på at at disiplinærkomitéen må etterforske hendelsen.

– Jeg har sett hendelsen flere ganger på TV. Det er ingen tvil om at Suaréz er en fantastisk fotballspiller, men nok en gang har oppførselen hans ført til massiv kritikk. FIFA må etterforske denne hendelsen grundig og gi ham den straffen som er nødvendig, sier Boyce til BBC.

– Kan ilegge sanksjoner i etterkant
Dommersjef Rune Pedersen i Norges fotballforbund (NFF) bekrefter at stjernespissen trolig kan vente seg strenge sanksjoner fra FIFA.

– Først tar de stilling til hva som skjedde i VM. Dette er imidlertid en kompleks sak og jeg kjenner ikke regelverket godt nok. Jeg vil anta at FIFA kan ilegge sanksjon i etterkant hvis dommeren ikke har sett det. Jeg vil anta at det er det samme som skjedde da han fikk straff i Premier League, forteller Pedersen til TV 2 Sporten.

En eventuell straff for Suárez vil være gjeldende i alle turneringer, tror den tidligere FIFA-dommeren.

– Jeg vil tro at en slik karantene vil gjelde uansett klubb eller turnering hvis det er så grovt at det setter idretten i vanry. Mer tør jeg ikke å spekulere i dette. Men jeg har ingen tilsvarende referanser å vise til, poengterer han.

Ikke første gang
Suárez fikk ti kampers karantene av Det engelske fotballforbundet (FA) etter å ha bitt Chelseas Branislav Ivanović i et Premier League-oppgjør i fjor.

I november i 2010 ble uruguayaneren straffet med sju kampers karantene for å ha bitt PSV Eindhovens Otman Bakkal i skulderen da Suárez spilte for Ajax, og i desember 2011 ble Liverpool-spissen utestengt i åtte kamper og bøtelagt med 400.000 kroner for rasistisk sjikane mot Manchester Uniteds Patrice Evra.