– Ukrainsk militærhelikopter skutt ned

Et ukrainsk militærhelikopter er skutt ned ved Slavjansk, ifølge det ukrainske forsvaret. Myndighetene i Kiev frykter at alle de ni personene om bord mistet livet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for at både ukrainske myndigheter og opprørerne i Donetsk-republikken har varslet at det skal være en våpenhvile fram til fredag denne uken, kommer det fortsatt meldinger om kamper.

Ifølge makthaverne i Kiev skjøt opprørerne ned et militærhelikopter over byen Slavjansk tirsdag ettermiddag. Ni personer var om bord i helikopteret. Myndighetene i Kiev frykter at alle om bord mistet livet.

Tidligere tirsdag kom det meldinger om skuddvekslinger i flere byer.

– Separatistene slutter ikke med å skyte mot posisjonen til de ukrainske styrkene, skrev Vladislav Seleznjov, talsmann for Ukrainas forsvarsdepartement, på sin Facebook-side tirsdag.

Ifølge Seleznjov angrep opprørsgrupper en kontrollpost i nærheten av den opprørskontrollerte byen Slavjansk med granat- og bombekastere. I et annet angrep lenger øst mot den russiske grensa, brukte opprørerne våpen, sier han.

Fredag 20. juni varslet Ukrainas president Petro Porosjenko en midlertidig våpenhvilke, som skulle vare fram til 27. juni.

– Våpenhvilen trer i kraft fredag og varer fram til fredag 27. juni. I denne perioden vil ukrainske styrker bare åpne ild hvis de selv blir beskutt av separatistene, sier Porosjenko i en uttalelse på departementets nettsider.

Dagen etter mente imidlertid Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at fredsplanen for øst-Ukraina ikke gikk langt nok. Årsaken var at Ukraina trappet opp millitæraksjonene mot de prorussiske separatistene øst i landet, til tross for den kunngjordte våpenhvilen. 

– Det faktum at den såkalte militære antiterroroperasjonen har blitt trappet opp parallelt med at Kiev legger fram en fredsplan, er både bekymringsfullt og alarmerende, sa den russiske utenriksministeren under et kort besøk i Jeddah i Saudi-Arabia lørdag.

TV 2 følger saken.

(NTB/TV2)