GÅR TIL SAK: Dornas foreldre har bestemt seg for å saksøke UNE, opplyser familiens advokat Cecilie Schjatvedt til TV 2. Det er bygdefolket i Vang finansierer søksmålet. FOTO: OLAV T. HUSTAD/TV 2.
GÅR TIL SAK: Dornas foreldre har bestemt seg for å saksøke UNE, opplyser familiens advokat Cecilie Schjatvedt til TV 2. Det er bygdefolket i Vang finansierer søksmålet. FOTO: OLAV T. HUSTAD/TV 2.

Dorna (9) kastes ut av Norge - nå går foreldrene til søksmål mot UNE

Foreldrene til ni år gamle Dorna mener Utlendingsnemnda (UNE) bryter barnekonvensjonen ved å sende datteren ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldrene til ni år gamle Dorna fra Vang i Valdres går til søksmål mot Utlendingsnemnda for å få kjent vedtaket om å sende dem ut av landet ugyldig, opplyser advokat Cecilie Schjatvedt til TV 2.

Foreldrene mener det er i strid med FNs barnekonvensjon å kaste Dorna, som har bodd i Norge hele livet, ut av Norge. Det er bygdefolket i Vang som finansierer søksmålet.

Advokaten til familien, Cecilie Schjatvedt, bekrefter at hun nå vil sende inn en stevning på vegne av moren og faren til jenta.

– Det er det naturlige skrittet videre nå. Og vi har registrert at det var dissens i nemda, sier hun til TV2.

En enstemmig Utlendingsnemnd har konkludert med at det er til barnets beste at Dorna får bli i Norge, hvor hun er født og har bodd hele livet. Flertallet konkluderte likevel med at Dorna og foreldrene skal kastes ut av landet av innvandringsregulerende hensyn. Beslutningen begrunnes i at foreldrene har framlagt falske identitetsopplysninger, noe de selv benekter.

Hele bygda Vang i Valdres engasjerer seg nå for at familien skal få bli. De mener barnets beste må være det avgjørende, og har bestemt seg for å betale utgiftene søksmålet.

– Bare under kirkekonserten til støtte for Dorna, moren og faren samlet vi inn 20.000 kroner, sier primus motor i støtteforeningen Tone Lajord, som også er helsesøster i bygda.

Hun sier bygdefolket er svært provoserte over begrunnelsen Utlendingsnemnda ga for å sende ut familien i TV2 Nyhetene i går.

– At de mener innvandringsregulerende hensyn må veie tyngre enn hensynet til barnets beste er rett og slett opprørende og folk forstår ikke at det er mulig, sier Tone Lajord.

Hun forteller at det er laget en egen facebook-side for Dorna og at engasjementet er stort.

– Dorna er norsk. Hun har jo bodd her hele livet, sier hun.