NÅ ELLER ALDRI: Kolo Touré, Didier Drogba, Salomon Kalou og co. vet at de står foran en av sine viktigste kamper. Foto: Gavin Barker, scanpix.
NÅ ELLER ALDRI: Kolo Touré, Didier Drogba, Salomon Kalou og co. vet at de står foran en av sine viktigste kamper. Foto: Gavin Barker, scanpix.

Siste sjanse til å skrive historie for Elfenbenskystens «gylne generasjon»

Har aldri gått videre fra gruppespillet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Didier Drogba, Touré-brødrene, Gervinho, Didier Zokora, Salomon Kalou, Emmanuel Eboué og Cheick Tioté er en over gjennomsnittlig god samling av spillere.

I en årrekke har de utgjort det som har blitt kalt Elfenbenskystens «gylne generasjon» - laget som skulle dominere Afrikamesterskapet og bryte nye barrierer for afrikanske lag i verdensmesterskapet. 

Så langt har de ikke lykkes med noen av delene, men mot Hellas kan de omsider skrive nasjonal fotballhistorie.

Aldrende stjerner
Skulle de slå Hellas i den tredje og siste kampen i gruppe C, vil de ta seg videre fra gruppespillet for aller første gang. 

Det samme vil være tilfellet for Hellas om kveldens resultater skulle gå deres vei. Riktignok har begge landene deltatt i VM bare to ganger tidligere, men tiden begynner å renne ut for det aldrende kobbelet av ivorianske stjerner.

Drogba er 36 og spiller sannsynligvis sitt siste VM. Touré-brødrene er begge over 30, Zokora fyller 34 senere i år, og både Kalou og Gervinho nærmer seg 30 uten noen gang å ha prestert opp mot det talentet deres en gang tilsa at de skulle gjøre. 

Med andre ord kan dette mesterskapet være siste sjanse for de dekorerte stjernespillerne til å lykkes i et stort internasjonalt mesterskap.

– Vi vet at vi kan skrive oss inn i ivoriansk historie om vi vinner i dag. Men vi må ikke miste hodet av den grunn. Vi er fullt fokuserte på dagens kamp. Det ville ha vært en stor prestasjon å avansere, og det vet spillerne, så det er liten grunn til å legge ekstra press på dem, sier trener Sabri Lamouchi til FIFAs egne hjemmesider.

Gervinho og Hellas har like mange mål
Lagene har aldri tidligere møttes, men Lamouchi vet hva han har i vente. 

Grekerne er notorisk målskye i VM-sammenheng. 

I VM i 1994 scoret de ingen mål og tapte alle kampene sine. I 2010 fikk de sine første to nettkjenninger, men så langt i mesterskapet har europamestrene fra 2004 fortsatt til gode å få ballen over streken.

Det gjør at de står med fattige to mål i VM-sammenheng. Det er like mange (eller få) som Gervinho har på CVen - kantspilleren som i sin tid i Premier League ble latterliggjort for sin manglende målteft.

Men om det er relativt ufarlige fremover, er de likevel solide bakover.

– Det er ingen garanti for at vi tar oss videre. Vi må prestere mot et Hellas-lag som har en veldig solid backlinje. Med dette i mente forbereder vi oss til kampen, sier Lamouchi.

Kan avgjøre selv
Før den avsluttende runden med kamper i gruppe C er utgangspunktet ikke allverdens komplisert.

Colombia er allerede videre, og de tre resterende lagene har alle mulighet til å slå følge med søramerikanerne.

Vinner «elefantene» mot grekerne, er de videre. Enkelt og greit. De har tre poeng etter de første to kampene, og har derfor skjebnen i egne hender.

Det har ikke Japan og Hellas, som begge står med ett poeng hver. Begge er avhengige av at Elfenbenskysten ikke vinner, og at de vinner selv. Skulle Hellas holde Elfenbenskysten til uavgjort, vil en japansk seier mot Colombia sørge for at ivorianerne og japanerne begge står med fire poeng. 

Elfenbenskysten har en marginalt bedre målforskjell enn Japan (ett mål bedre), så det kan med andre ord fort bli jevnt. 

Hellas kan ta seg videre om de slår Lamouchis menn, men da er de avhengige av at Japan ikke slår Colombia med to mål eller mer.