Ebola-utbrudd ute av kontroll

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er fortsatt ikke under kontroll. Nå melder Leger uten grenser at kapasiteten deres er sprengt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten fire måneder etter at de første ebola-utbruddene ble bekreftet i Vest-Afrika, er epidemien fortsatt ikke under kontroll, melder leger uten grenser. 

Utbruddet i Guinea, Sierra Leone og Liberia er det første i regionen, og har av UNICEF-direktør Bernt Apeland blitt kalt det verste ebola-utbruddet siden 1976

Nå fortsetter smitten å spre seg. Ifølge WHO ble nye 15 ebola-dødsfall rapportert fra de tre landene mellom 18. og 22. juni i år. Til sammen skal 338 mennesker ha mistet livet som følge av sykdommen, som er dødelig i 90 prosent av tilfellene. 

– Når sykdommen dukker opp på nye steder i Guinea, Sierra Leone og Liberia, er risikoen stor for at den sprer seg til andre områder, sier programsjef i Leger Uten Grenser, Bart Janssens, i en pressemelding.

– Har nådd grensen for hva vi klarer

Organisasjonen er for øyeblikket den eneste som behandler mennesker som er rammet av viruset, i samarbeid med lokale sykehus. Nå melder Leger uten grenser at kapasiteten deres er sprengt.

– Vi har nådd grensene for hva vi klarer. Vi har sendt mye personell og utstyr til de tre rammede landene, men er ikke lenger i stand til å sende folk til nye steder hvor sykdommen bryter ut, sier Janssens. 

Ifølge kommunikasjonssjef i Leger uten grenser, Jonas Hågensen, er det svært ressurskrevende å behandle pasienter med ebola. 

– Det finnes ingen behandling mot sykdommen. Det eneste du kan gjøre er å styrke dem, slik at de blir kvitt viruset på egen hånd. Pasientene må isoleres, slik at de ikke smitter andre. Og de lokale sykehusene har ikke isolasjons-sentre, sier Hågensen til TV 2. 

Han var selv i Guinea i april, der Leger uten grenser drev et isolasjonssenter midt i det lokale sykehuset, Donka, i hovedstaden Conakry.

– I tillegg er man nødt til å kartlegge alle kontaktene den smittede kan ha hatt, for å hindre videre smitte. Det er en kjempejobb, sier Hågensen.

Sykdommen har en inkubasjonstid på tre uker. Det betyr at en kan gå med smitten i kroppen i tre uker uten å oppleve noen symptomer. 

– Det geografiske omfanget er helt nytt

Seniorforsker ved NUPI, Morten Båøs, uttalte i vår til TV 2 at det nye med denne epidemien er det geografiske omfanget. 

– Dette er helt nytt. Tidligere har det oppstått og brent ut av seg selv i isolerte landsbysamfunn langt inne i jungelen. Nå har det reist videre i en mye større utstrekning, sa forskeren til TV 2. 

– Dette startet jo i en ganske isolert del av Guinea, sørvest i landet. Så har det spredd seg opp til hovedstaden Conakry, og derfra inn i Sierra Leone, Liberia og Mali, sa Bøås, og la til at dette er noen av de svakeste og fattigste statene i verden, og som har lav kapasitet til å håndtere krisen.

Mangel på kunnskap om hvordan sykdommen smitter har ført til at folk har gått i begravelser der smittevern-tiltak ikke har blitt iverksatt. Flere organisasjoner jobber nå for å spre informasjon om sykdommen.

Leger uten grenser mener epidemien er i ferd med å bli et regionalt problem, og etterlyser nå handling.

– Både Verdens helseorganisasjon, de rammede landene og deres naboland må sette inn ressursene som trengs for å bekjempe denne omfattende epidemien. Kvalifisert medisinsk personell må bli gjort tilgjengelig, opplæring må organiseres, og smittesporing og opplysningsarbeid må trappes opp. Ebola er ikke lenger bare et folkehelseproblem i Guinea, men påvirker hele Vest-Afrika, sier Janssens.