Rebekah Brooks frikjent i britisk medieskandale

Tidligere redaktør og konsernsjef Rebekah Brooks er frikjent på alle punkter, også for telefonhacking, i en av Storbritannias største medieskandaler.

FRIKJENT: Tidligere News of the World-redaktør Rebekah Brooks på vei til rettslokalene for få dager siden. I dag ble hun frikjent. Foto:  REUTERS/Luke MacGregor
FRIKJENT: Tidligere News of the World-redaktør Rebekah Brooks på vei til rettslokalene for få dager siden. I dag ble hun frikjent. Foto:  REUTERS/Luke MacGregor

Tidligere redaktør og konsernsjef Rebekah Brooks er frikjent på alle punkter, også for telefonhacking, i en av Storbritannias største medieskandaler. Samtidig ble Andy Coulson dømt for telefonhacking.

Coulson var redaktør for tabloidavisen fra 2003 til 2007, før han begynte som rådgiver og talsmann for David Cameron, den nåværende britiske statsminister.

Coulson tok over som redaktør for News of the World da Rebekah Brooks gjorde videre karriere i Rupert Murdoch-konsernet. Hun var konsernsjef da hun ble siktet i hacking-saken.

Den nær åtte måneder lange rettssaken ble satt i gang etter avsløringer om at News of The World tok i bruk ulovlige metoder for å sikre seg saker. Blant metodene var avlytting av beskjeder på telefonsvareren til kjendiser, politikere og ofre i kriminalsaker.

– Jeg blir kvalm, og jeg tror alle i dette landet blir kvalme, sa Storbrittanias statsminister David Cameron etter at det ble kjent at avisen ved hjelp av privatetterforsker skal ha hacket seg seg inn på telefonsvareren til 13 år gamle Milly Dowler som i 2002 ble bortført og senere funnet drept.

Senere kom det også anklager om at pårørende etter ofrene for terrorangrepet i London 2005 også skal ha fått telefonene sine avlyttet.

– I 2005 hadde vi det veldig vanskelig. Vi hadde dype samtaler på telefonen og tanken på at disse menneskene har lyttet i en så vanskelig tid er helt utrolig, sa pårørende Graham Faulkes.

Også i norsk presse ble det sterke reaksjoner. Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, kalte det som News of the World hadde gjort for «noe av det mest forkastelige jeg har hørt om i internasjonal presse.»

Daværende sjefredaktør i Dagbladet, Lars Helle, var nøye med å understreke at norsk presse ikke bruker slike arbeidsmetoder. Han fryktet likevel at aviser kunne miste tilliten fra lesere etter avsløringene. 

– Vi har en stor oppgave å bevise at det ikke er slik mediene jobber. Dette er heldigvis et av unntakene, sa Helle til TV 2 Nyhetene.

Mer innhold fra TV 2