STJERNER I SIKTE:  Forfatter Tom Egeland bøker om Bjørn Beltø er solgt til til norsk produsent og regissør i Los Angeles, Adeo Entertainment. Egeland understreker likevel at det er en lang prosess. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STJERNER I SIKTE:  Forfatter Tom Egeland bøker om Bjørn Beltø er solgt til til norsk produsent og regissør i Los Angeles, Adeo Entertainment. Egeland understreker likevel at det er en lang prosess. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Tom Egeland kan innta Hollywood

De populære spenningsbøkene om den angstfylte arkeologen, Bjørn Beltø, har kan bli Hollywood-produksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tom Egeland er en av Norges ledende spenningsforfattere. Han er mest kjent for sine historiske thrillere om arkeologen Bjørn Beltø. Med flere hundre tusen solgte bøker, er serien oversatt til 21 språk. Nå er planene å gjøre Beltø til Hollywood-stjerne. 

– Det høres litt uvirkelig ut. Det er jo slikt du bare leser om, sier Egeland på telefon til Tv2.no

Ingen James Bond

Det Norske selskapet Adeo Entertainment AS, ledet av Los Angeles-baserte produsent og regissør David B. Berget, har sikret seg filmrettighetene til krimbokserien om arkeologen Bjørn Beltø.

– Beltø har jo ikke veldig mye Hollywoodsk over seg. Men kanskje det at han ikke er en James Bond, eller Robert Langdon kan tale til hans fordel. Det kan kanskje være så annerledes at filmpublikumet setter pris på det. Men det kommer jo selvfølgelig an på hvordan boken blir filmatisert og hvem som skal spiller Beltø, sier Egeland.

Regissøren lover i en pressemelding å beholde det norske.

– Dette blir en franchise som våger å ta et skritt videre mot det storslåtte og det episke, men samtidig beholder den nordiske sjarmen vi kjenner så godt, sier produsent og regissør Berget.

Å finne en albino i Hollywood

Egeland strever litt med å se for seg en Hollywood-stjerne i Bjørn Beltøs skikkelse.

– Han er jo en albino, så det er jo en liten utfordring å finne en som kan passe. Da kommer det an på hvor flinke sminkørene er. Jeg har vel egentlig ikke skjenket det en tanke, hevder Egeland, og fortsetter.

– Jeg synes jo at Bruce Willis og Johnny Depp er kule, men har store problemer med å se dem for meg som Beltø, sier forfatteren. 

Norsk anti-helt i USA

Adeo Entertainment har inngått et samarbeid med Amerikanske Initiative Productions, hvor tredje bok, «Lucifers Evangelium» blir første bok som filmatiseres. Manus er allerede under utvikling med flere interesserte aktører.

Forfatteren er likevel realistisk og ser ikke Hollywood-stjerner helt ennå.

– Det er jo veldig langt igjen til en mulig film. Jeg er jo realistisk. Men skulle det lyktes for Berge å få til dette, så er det jo fantastisk, innrømmer Egeland.

Berget sier i pressemeldingen at han er positiv.

– Det blir spennende å se hvordan Hollywood responderer på vår anti-helt Bjørn Beltø og visjonen vi har for prosjektet. Ingenting er skrevet i stein, men med tanken på interessen vi har møtt, er vi positive. Vi er også på jakt etter Nordiske samarbeidspartnere, da ønsket vårt er å bringe produksjonen tilbake til Norge, hvor bøkene har sin naturlige plass, sier Berget.