Italias Chiellini mot Uruguays Suarez er bar en av gigantduellene i kampen mellom Italia og Uruguay. Montasje: Scanpix.
Italias Chiellini mot Uruguays Suarez er bar en av gigantduellene i kampen mellom Italia og Uruguay. Montasje: Scanpix.

Haugens VM-blogg: De beste mot de beste

Italia-Uruguay er en gigantisk kamp. Den blir enda større når vi vet hva som står på spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hadde noen fortalt meg før VM at den siste gruppespillkampen mellom Italia og Uruguay ville avgjøre hvem som slo følge med Costa Rica inn i sluttspillet, ville jeg lurt på om personen var tungt medisinert.

Selvfølgelig har Costa Rica gode fotballspillere, men at de skulle avansere fra en gruppe med motstandere som Italia, Uruguay og England, ja det var jeg ikke i nærheten av å tro på.

Men ikke noe er mer gledelig når slikt skjer, at en underdog presterer og ryster etablerte stormakter. Det viser at det meste er mulig, og at selv mindre nasjoner kan lykkes på den største arenaen i fotballsammenheng.

Italia-Uruguay er en gigantisk kamp. Den blir enda større når vi vet hva som står på spill: Avansement for ett av lagene. Italia er på mange måter i førersetet, de klarer seg med uavgjort, all den tid de har bedre målforskjell. Begge lag kan se tilbake på en stolt VM-historie, selv om det for Uruguays del er blitt veldig lenge siden de løftet VM-trofeet (1950). For Italias del husker sikkert de fleste VM-triumfen i 2006, hvor de slo Frankrike i finalen. I den finalen spilte Buffon og Pirlo fra start, mens De Rossi kom inn som innbytter. Trekløveret er fortsatt med og sentrale i Prandellis planer om et nytt VM gull.

Men kampen mot Uruguay blir svært vanskelig for Italia. Først og fremst fordi Uruguay stiller med to av verdens beste angripere fra start, Edinson Cavani og den smått fantastiske Luis Suarez. Jeg skal ikke dvele for mye rundt Suarez' prestasjoner mot England, men det var utrolig imponerende å se Liverpool spissen levere på så høyt nivå etter et vanskelig skadeavbrekk. Når vi samtidig legger til at forsvaret med Godin i spissen leverte klassespill, samt at Lodeiro og de andre på midtbanen var servitører, da ble det hele en utrolig forestilling.

Hvis vi går litt videre og ser på lagene som skal ut på gressteppet i Natal, er det vanvittig mange spennende dueller vi har i vente. Men et helt sentralt poeng i kveldens kamp, og som jeg synes dere skal ta med dere, er duellene mellom noen av verdens beste forsvars- og angrepsspillere. Jeg har vært innom Cavani og Suarez, de spiller på et fantastisk register og er potensielle matchvinnere som må passes på i samtlige minutter og sekunder, hvis ikke - ja da smeller det!

På den annen side skal Suarez og Cavani opp til en ny eksamen og det i kamp mot noe av det beste fotballverden har av forsvarsspillere: Juventus-trioen Chiellini, Barzagli og Bonucci. Man vet selvfølgelig aldri hvordan et lag vil gå ut fra start, ei heller hvordan det blir komponert. Men det vil ikke overraske meg om Prandelli bruker suksessoppskriften i Juventus, en trebackslinje med Barzagli, Bonucci og Chiellini. De kjenner hverandre godt, de er enormt duellsterke, de er rett og slett blant de beste forsvarsspillerne i verden. En annen faktor som er viktig, særlig i møte med så individuelt gode spisser som Suarez / Cavani, er at den italienske forsvarstrioen er så gode i mann mot mann-spillet, altså det rene duellspillet hvor de er i stand til å ta ut en hver motstander. Jeg sier ikke at de klarer det i samfulle minutter, men er det noen som kan klare det, er det nettopp dem.

Barzagli, Bonucci og Chiellini har på mange måter tatt opp arven etter typer som Ciro Ferrara, Pietro Vierchowood, Fabio Cannavaro, Guiseppe Bergomi og Claudio Gentile, knallharde stoppere som var i stand til å markere ut hvem som helst. Noen vil sikkert savne Baresi, Maldini, Nesta og en hel del andre, men i den konteksten jeg nå vurderer forsvarsspillere, er det spesielt de som var ekstreme i sitt mann mot mann-spill.

Italia-Uruguay har sendestart klokken 18.00 på TV 2 i ettermiddag, det er bare å benke seg foran apparatet og glede seg til kamp. Jeg tror ikke det blir en orgie av scoringer, men kampen blir vanvittig spennende og med dueller hvor «de beste møter de beste».

Enig? Uenig? Si din mening, jeg svarer!

@TV2kimrhaugen