KONTROLL: Opprørsstyrkene i Irak, ledet av den ekstreme terrorgruppen ISIS hevder de har full kontroll over Iraks største oljeraffineri. Dette bildet er fra 21. januar i år. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani
KONTROLL: Opprørsstyrkene i Irak, ledet av den ekstreme terrorgruppen ISIS hevder de har full kontroll over Iraks største oljeraffineri. Dette bildet er fra 21. januar i år. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani

ISIS hevder de har full kontroll over Iraks største oljeanlegg

Ifølge BBC har sunnimuslimske opprørsstyrker tatt kontroll over hele det viktige oljeanlegget, hvor det har pågått harde kamper i over en uke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sunnimuslimske opprørsstyrker, ledet av den ekstreme terrorgruppen ISIS, gikk for over en uke siden til angrep mot Iraks største oljeraffineri i byen Baiji, nord for hovedstaden Bagdad. 

Irakiske myndigheter hevdet at de fortsatt kontrollerte anlegget, men samtidig vaiet ISIS' karakteristiske svarte flagg fra ett av tårnene ved anlegget. 

Rykker mot Bagdad

Det var på det meste 15.800 arbeidere og 100 utenlandske eksperter ved anlegget.

De fleste av dem forlot området for en uke siden da anlegget ble stengt fordi myndighetene ventet et angrep fra opprørerne.

Siden det har harde kamper pågått ved anlegget som forsyner Irak med en tredjedel av all raffinert olje. På grunn av kampene er det allerede innført rasjonering på bensin flere steder i landet.

Ifølge en talsmann for opprørerne skal kontrollen over oljeraffineriet deles mellom lokale stammeledere, og opprørsstyrkene fortsetter å marsjere mot Bagdad, melder BBC.

Irakiske myndigheter har bedt både Tyrkia og USA om å støtte dem med angrep fra luften.

Senest søndag hevder irakiske myndigheter at minst 40 terrorister ble drept i flere luftangrep mot byene Mosul og Tikrit hvor de sunnimuslimske opprørerne har tatt kontroll.

Grensepost tatt tilbake

Irakiske regjeringsstyrker har tatt tilbake kontrollen over grenseovergangen Al-Waleed mellom Syria og Irak.

Sunnimuslimske opprørere tok kontrollen over grenseposten søndag, men mandag kveld var den tilbake på regjeringsstyrkenes hender, ifølge en oberst og en major i grensevakten.

Opprørerne trakk seg tilbake uten å gjøre motstand og lot sikkerhetsstyrkene rykke inn, ifølge grensevakten.

To andre grenseoverganger til Syria, Al-Qaim og Rabia, er fortsatt utenfor regjeringsstyrkenes kontroll. Sunnimuslimske opprørere kontrollerer den første, mens kurdiske styrker har kontrollen på den andre.

Sunnimuslimske stammefolk tok i helgen kontrollen over den eneste lovlige overgangen mellom Irak og Jordan og forhandler med de sunnimuslimske opprørerne om å overlate den til dem.