FREMTIDENS MENN: Ross Barkley, James Ward-Prowse, Luke Shaw og Joe Hart.
FREMTIDENS MENN: Ross Barkley, James Ward-Prowse, Luke Shaw og Joe Hart.

Wikestad blogger: Her er fremtidens England - uten Rooney

Det finnes grunner til å være optimist - selv om du skulle være engelsk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

England reiser hjem etter kampen mot Costa Rica. De har levert sitt dårligste VM siden 1958, om man ser bort fra de mesterskapene de ikke klarte å kvalifisere seg for.

Neste mulighet blir i Russland om fire år. Kan England komme tilbake som en stormakt? Finnes det spillere som kan bringe stolthet tilbake til de tre løvene?

Det må uansett en opprydning til. For flere blir dagen i dag den siste i en VM-tropp. Det var på mange måter synd det skulle bli slik. Siste rest av det som ble kalt «The Golden Generation» forsvinner fra VM-sammenheng i dag.

Jeg har prøvd å ta en titt i krystallkula, og se på hva slags mannskap England kan mønstre i Russland 2018.

Glen Johnson, Leighton Baines, Steven Gerrard, Phil Jagielka, Frank Lampard, James Milner og Rickie Lambert er spillere jeg ikke tror er med om fire år. Det finnes også flere i dagens tropp, som sannsynligvis ikke kommer til å være med når den tid kommer, av andre årsaker enn alder. En mann som Wayne Rooney er ikke mer enn 32 år i 2018. Men har han en fysikk som holder ham på toppnivå om fir år? Jeg er sannelig ikke sikker. Og han har selv hintet om at han ikke er helt overbevist selv heller.

Han var utvokst som en voksen mann da han var 16. Han har vært med veldig lenge, til tross for sin relativt beskjedne alder. Han har en kropp det tar tid å få matchfit. Kanskje er dette også Wayne Rooneys siste dag som VM-spiller. Jeg tror dog han fremdeles vil være viktig, og den naturlige lederskikkelsen, under EM i Frankrike om to år.

Til tross for et begredelig mesterskap for England, finnes det flere ting som kan gi grobunn for optimisme. Roy Hodgson har vært ganske modig i Brasil. Unge spillere har fått uvurderlig erfaring. Det kommer andre opp. Det er ting å bygge på. Det mest bekymringsfulle er det defensive. Det er vanskelig å se hvem som skal bli de nye forsvarerne av topp, topp klasse i tillegg til Phil Jones og Luke Shaw. Det viste også fjorårets U21-EM.

Her er like fullt de elleve jeg tror entrer banen til åpningskamp i VM i Russland om fire år.

Keeper: Joe Hart
Spiller fast i en av Europas beste klubber. Vil være 31 år. Perfekt keeperalder. Virker per i dag som en naturlig bærebjelke.
Utfordrere: Fraser Forster, Alex Smithies, Jack Butland, Declan Rudd, Jed Steer

Høyreback: Calum Chambers
Omskolert midtbanespiller, som til tider har imponert for Southampton. Kan bli en meget god offensiv back også for landslaget innen fire år.
Utfordrere: Kyle Walker, John Stones, Carl Jenkinson, John Flanagan, Andre Wisdom

Stopper: Gary Cahill
At jeg tror Gary Cahill fremdeles spiller under VM i Russland om fire år, beskriver mangelen på stoppere som kommer opp. Ikke noe godt mesterskap i Brasil, men er ofte god for Chelsea. Er 32 om fire år.
Utfordrere: Chris Smalling, Steven Caulker, Ryan Shawcross, John Stones, Michael Keane

Stopper: Phil Jones
Må dyrkes i stopperrollen også på klubbnivå. Har potensial til å bli en markant skikkelse på landslaget i tiden frem mot 2018. Må i større grad holde seg skadefri.
Utfordrere: Chris Smalling, Steven Caulker, Ryan Shawcross, John Stones, Michael Keane

Luke Shaw.  AFP PHOTO MLADEN ANTONOV
Luke Shaw. AFP PHOTO MLADEN ANTONOV

Venstreback: Luke Shaw
Tatt så store steg at han allerede er i VM-troppen, og kommer til å starte mot Costa Rica i dag. Med forventet utvikling, vil han være en av lagets stjerner.
Utfordrere: John Flanagan, Kieran Gibbs, Ryan Bertrand, Danny Rose

Sentral midt: Jack Wilshere
Med sine 26 år i 2018, vil han være i perfekt alder. Skader har hemmet utviklingen, men sentral hos et av Englands beste lag. Har allerede erfaring, og kan bli en bærebjelke.
Utfordrere: Jordan Henderson, Jack Rodwell, Nat Chalobah, Will Hughes, Fabian Delph, Jake Livermore, Danny Drinkwater

Sentral midt: James Ward-Prowse
Med tillit, har også prestasjonene hans bare blitt bedre. Har en silkefot, og har av noen blitt kalt nye Beckham, grunnet frisparkene.
Utfordrere: Jordan Henderson, Jack Rodwell, Nat Chalobah, Will Hughes, Fabian Delph, Jake Livermore, Danny Drinkwater

Høyre kant: Theo Walcott
Vil fremdeles være under 30 år i 2018. Har slitt for mye med skader, og det er ingen garanti for at han vil holde seg skadefri i fire år. Men har en gjennombruddskraft England trenger.
Utfordrere: Raheem Sterling, Alex Oxlade-Chamberlain, Wilfried Zaha, Andros Townsend, Jordan Ibe

Ross Barkley. (AP Photo/Felipe Dana)
Ross Barkley. (AP Photo/Felipe Dana)

10’er: Ross Barkley
Kun 24 år i 2018, og har allerede vist at han behersker fotball på det høyeste nivået. Mange sammenlikninger har det vært, tiden vil vise om han kan leve opp til dem. Mye tyder på det, og at han er blant stjernene i laget om fire år.
Utfordrere: Ravel Morrison, Jesse Lingard, Raheem Sterling

Venstre kant: Adam Lallana
En «late bloomer». Vil være 30 år i 2018, og jeg føler meg ikke helt sikker på at han vil være toneangivende. Likevel en spillestil som ikke er avhengig av enorm fart, og kan være enda bedre enn i dag når VM i Russland sparkes i gang.
Utfordrere: Nathan Redmond, Tom Ince, Danny Welbeck

Spiss: Daniel Sturridge
Leverte en strålende sesong for Liverpool, og fikk sitt første VM-mål mot Italia. Kun 24 år i dag, og kommer til vokse gjennom EM og frem til neste VM. Målscorer. Og kan bli akkurat den spissen England trenger.
Utfordrere: Jay Rodriguez, Connor Wickham, Patrick Bamford, Saido Berahino, Danny Ings

Det er selvsagt vanskelig å spå fremtiden. Daily Mails sak om hvordan Englands landslag kom til å se ut, har jo blitt en av internettets største vitser.

Men denne lagoppstillingen, med utfordrere, viser uansett at det finnes håp. Det finnes spillere som kan, med rett utvikling, bli gode spillere på den internasjonale scenen. Engelskmennenes håp, krav og forventninger er konstant. Deres landslags gode prestasjoner er alt annet.

Roy Hodgson har foreløpig blitt fredet. Jeg tror mye av grunnen til det, er at han har vist seg modig, både i laguttak der han har turt å bruke unge spillere, og i taktikk, der han har turt å vise mer enn det grå, kjedelige, forsvarende og defensive, England.

Generasjonsskiftet er godt i gang. Om to år kommer EM. Forventingene til England kommer til å være langt større enn hva tilfellet har vært denne sommeren.

Kanskje fortsetter den engelske nedturen. Kanskje kommer den nye vinen og bringer stoltheten tilbake til en av verdens stolteste fotballnasjon.

Enig - uenig?
Hvordan tror du England vil se ut om fire år?

PS: Roy Hodgson har allerede annonsert laget som skal spille mot Costa Rica i kveld. Følgende vil starte: Ben Foster; Phil Jones, Gary Cahill, Chris Smalling, Luke Shaw; James Milner, Frank Lampard (K), Jack Wilshere, Ross Barkley, Adam Lallana; Daniel Sturridge.