– Nå skal vi spise middag med familiene våre og feire bragden

Mexico sendte Kroatia ut av VM og kvalifiserte seg for sluttspillet - nok en gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forventningene til Kroatia var store før VM ble sparket i gang, men med 1-3-tap mot Mexico mandag kveld er Rakitic, Modric, Mandzukic og co. ute av mesterskapet.

Kroatene trengte å slå «el Tri» for å kapre andreplassen i gruppen, men Niko Kovacs menn var i realiteten aldri i nærheten.

– Føltes som å spille på hjemmebane
Scoringer av Rafael Márquez, Andrés Guardado og Javier Hernández i andreomgang avgjorde oppgjøret til mexicanernes fordel.

Ivan Perisic pyntet på resultatet for kroatene like før slutt, men til liten nytte: Det er Mexico som får den tvilsomme gleden av å møte selveste Nederland i åttendelsfinalen.

– Det var en veldig god kamp, men vi følte presset til å begynne med og våget ikke å spille «vårt spill». Men vi jobbet bedre sammen etterhvert og spilte en god andreomgang. Og med dette publikumet føltes det som om vi spilte på hjemmebane, sa trener Miguel Herrera etter kampen.

Kvalifiserer seg «alltid»
Både Mexico og Brasil endte på syv poeng, men med bedre målforskjell er det vertsnasjonen som får møte nummer to i gruppe B, Chile, og ikke gruppevinner Nederland.

Uansett neste motstander: Mexico tok seg videre fra en svært tøff gruppe og avanserer derfor til sluttspillet for sjette gang på rad, og for åttende gang i historien.

Ikke siden 1990 har Mexico ikke lykkes i å ta seg til neste runde - men da var laget til gjengjeld suspendert fra hele turneringen fordi de hadde brukt spillere over aldersgrensen i ungdoms-VM året i forveien.

– Nå skal vi nyte denne seieren. Vi skal spise middag med familiene våre og feire, og først i morgen skal vi begynne å forberede oss til Nederland-kampen, sa Mexico-treneren.

– Mistet kontrollen
For Kroatias relativt stjernespekkede lag ble det en overraskende tidlig exit.

Et noe ufortjent tap mot Brasil i åpningskampen ble fulgt opp med en enkel seier mot Kamerun, men kroatene måtte likefullt vinne den siste kampen for å ta seg videre. 

Den oppgaven ble for stor for Niko Kovacs disipler.

– Jeg må gratulere Mexico med seieren. De fortjente det, selv om jeg ikke føler at resultatet speiler kampen. En ettmålsseier ville vært mye mer rettferdig. Deres første mål forandret alt. Da måtte vi gjøre endringer i formasjonen vår for å prøve å komme inn igjen i kampen, og da mistet vi kontrollen på kampen, sa manageren, skriver l'Equipe

Slik gikk det til
Vel vitende om at bare seier var godt nok for å ta seg videre (all den tid sjansene for kamerunsk seier over Brasil ble ansett som minimale), tok Kroatia tidlig initiativet i kampen. 

Laget gjorde bare en forandring fra forrige kamp, mens Mexico stilte uforandret. Sime Vrsaljko erstattet Sammir på Kroatias midtbanen, men det var en annen kroatisk midtbanespiller som ble kampens første samtaleemne.

Etter en rolig start på oppgjøret bestemte nemlig Ivan Rakitic seg for å tråkke til. Taklingen på José Juan Vázquez var både for sen, stygg og tilsynelatende uprovosert, men Barcelonas nye midtbaneelegant slapp unna med det gule kortet.

Vidundertreffet til Herrera
Like etter ble VM vitne til det som ville ha vært et av de fineste målene så langt om ikke krysstolpen hadde stått i veien.

Héctor Herrera lader slegga og sender avgårde en kule som, uheldigvis for Mexico og alle nøytrale supportere, ble stoppet av treverket.

Bare tre minutter senere var mexicanerne igjen nære på å ta ledelsen.

Oribe Peralta, målscoreren fra Mexicos første kamp, blir spilt nydelig igjennom inne i Kroatias boks. Alene med Pletikosa presterer dog Peralta å skli på verst tenkelige tidspunkt, og avslutningen, om den kan kalles det, går ufarlig til side for mål.

Snytt for straffe?
Til tross for at det var Kroatia som trillet mest ball og således styrte kampen, var det Mexico som kom til de store sjansene. 

Det nærmeste kroatene kom var et tungt langskudd fra Danijel Pranjic etter knappe 30 minutter som gikk en halvmeter over buret til Guillermo Ochoa, men nærmere nettkjenning kom ingen av lagene i den første omgangen.

Etter pause var det naturligvis kroatene som satset tyngst offensivt, men det var på andre enden av banen det ble dramatisk.

Først ville Mexico ha straffespark da Dario Srna så ut til å redde et skudd fra Andrés Guardado med hånden, før det påfølgende hjørnesparket bare var en redning på streken unna å bli skrudd rett i mål.

To mål på tre minutter
Men like etter fikk de uttellingen prestasjonen fortjente.

Den tidligere Barcelona-stopperen Rafael Márquez rager høyest på et hjørnespark, setter pannebrasken til, og sender Mexico i føringen.

På det tidspunktet trengte Kroatia to mål for å ta seg videre fra gruppespillet. 

Ikke en umulig oppgave med mer enn 15 minutter igjen å spille, men det lille de hadde av håp ble knust like etter.

«Chicharito» punkterte kampen
En vakker kontring ble på kontant vis avsluttet av Guardado, og en vanskelig oppgave ble plutselig dobbelt så vrien. 

Innbytter Ante Rebic var like ved å redusere etter et Robben-aktig soloraid bare noen minutter senere, men nærmere kom aldri Kroatia.

I stedet var det Mexico som nok en gang kunne juble da Hernández stanget inn 3-0 etter en corner.

Perisic reduserte helt på tampen, men VM endte på verst mulig måte for kroatene.

En frustrert Rebic valgte å ta frustrasjonen ut på Carlos Alberto Pena i form av en stempling. Belønningen? Direkte rødt.