– Jeg har ventet på dette øyeblikket siden jeg var liten

Nå har Neymar scoret flere mål enn Rivaldo og Ronaldinho.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg føler ikke noe ekstra press - jeg lever ut drømmen min. Jeg har ventet på dette siden barndommen.

Det sa Neymar etter å ha scoret to nye mål i seieren mot Kamerun.

Han var mannen som skulle frelse Brasil i VM på hjemmebane, og etter de tre første kampene har han allerede lykkes.

4-1-triumfen, to av de signert Barcelona-yndlingen, sørget for at vertslandet vant den siste gruppespillkampen i hovedstaden Brasilia, og fikset med det gruppeseier for «a selecão».

I åttendelsfinalen venter Chile, søramerikanerne som tapte mot Nederland tidligere mandag og endte opp som nummer to i gruppe B.

Passerte Rivaldo og Ronaldinho
I tillegg står Neymar igjen som toppscoreren så langt i turneringen med fire mål - ett mer enn de nærmeste utfordrerne.

Kanskje mer oppsiktsvekkende er det at han med sine to scoringer i dag er oppe i 35 landslagsmål.

Det er mer enn legender som Rivaldo og Ronaldinho - og gutten er fortsatt bare 22 år. Bare fem spillere har scoret flere.

Det er dog et stykke opp til Pelé sine 77, men i dette tempoet er oddsen lav på at Neymar en gang blir Brasils mestscorende spiller noensinne.

Personlige milepæler er dog ikke det han er ute etter.

– Jeg vil hjelpe laget mitt og gjøre alt jeg kan for å vinne VM. Dette var vår beste kamp, både i forholdt til resultatet og prestasjonen. Det var en fortjent seier, og vi gledet publikum. Vi nærmer oss målet vårt, sa han etter kampen, skriver den franske sportsavisen l'Équipe.

– Klart vi er avhengige av Neymar
Dagens første puttet han allerede etter 16 minutter, mens det andre, en elegant forsering og avslutning, kom etter drøye halvtimen.

Mellom målene til Neymar hadde Joël Matip midlertidig utlignet for et livlig Kamerun-lag, men scoringer i andreomgang av Fred og Fernandinho trygget seieren og sørget for gruppetriumf.

– Dette var den beste kampen vi har spilt så langt, og vi kunne fort ha scoret syv eller åtte når vi først var i gang, sa Brasil-trener Luis Felipe Scolari, og la til:

– Hvis jeg kunne velge, hadde jeg ikke møtt Chile i neste runde. De er et sør-amerikansk lag som er veldig godt balanserte og organiserte.

Mye av presset før den kampen vil naturligvis ligge på Neymars unge skuldre - og Scolari innrømmer at de er avhengige av 22-åringen.

– Selvsagt er vi avhengige av ham, på samme måte som Argentina er avhengige av Lionel Messi. Han er ofte involvert i spillet og ofrer seg for gruppen.

– Vi mister konsentrasjonen
Mens Brasil kan være på vei mot noe stort i dette verdensmesterskapet, har Kameruns opptreden vært av den begredelige sorten. 

Tre tap av tre mulige og en målforskjell på -8 er fasiten etter et mesterskap som vil huskes for Alexandre Songs hodeløse utvisning mot Kroatia og Benoît Assou-Ekottos enda mer pinlige hodestøt mot en lagkamerat i samme oppgjør.

Etter oppgjøret var trener Volker Finke igjen skuffet over elevene.

– Brasil fortjente å vinne. De hadde flere muligheter enn oss. Vi spilte en god førsteomgang, som mot Kroatia, men etterhvert mistet vi konsentrasjonen, sa han på pressekonferansen, skriver samme avis. 

Gikk ut i hundre
Brasil kunne i teorien ta seg videre selv med tap, men ville være sikret avansement om de tok poeng mot Kamerun.

Innledningen tydet på at brasilianerne ville ha skjebnen i egne hender.

Allerede etter 27 sekunder fikk Hulk frispark i en farlig posisjon rett utenfor 16-meteren, men det påfølgende frisparket til Neymar var - til stor skuffelse for det guldraperte nasjonalstadionet i Brasilia - uadressert og ufarlig. 

Mindre enn 60 sekunder senere var dog Neymar på fart igjen, men etter lekkert spill i og rundt feltet til Kamerun fikk «løvene» til slutt avverget. 

Tonen var likevel satt, og det tok ikke lang tid før Brasil fikk hull på den berømte byllen. 

Neymar åpner ballet
Et drøyt kvarter var spilt da VM-verten tok ledelsen.

Og selvsagt var det mannen med «Neymar 10» på ryggen som fikk liv i de 70 000 på tribunene. 

Luiz Gustavo kom seg rundt på venstrekanten, og foran boksen stod den hårfagre 22-åringen og ventet. En presis pasning og en kontant avslutning senere stod det 1-0.

Barcelona-juvelens tredje for mesterskapet i Brasils 100. VM-kamp var et faktum.

Til tross for å til tider ha et forsvar som tidvis så ut til å være på avspasering, var Kamerun langt fra ufarlige i motstanderens boks.

Etter drøyt halvspilt førsteomgang er de centimetere unna utligning når Matip stanger ballen i tverrliggeren, men bare 120 sekunder senere klarer «løvene» å temme ballen og stilne hjemmesupporterne. 

Og igjen er det Matip som er frempå. Allan-Roméo Nyom dribler av Daniel Alves på høyresiden og serverer Matip på bakerste stolpe. Schalke-spilleren plasserer ballen enkelt i det nesten ubevoktede målet, og plutselig er Estadio Nacional stille som et museum.

Neymar-scoring og VMs vakreste angrep
Stillheten skulle ikke Kamerun få nyte lenge. 

Neymar, som virker til å ha toppet formen på akkurat riktig tidspunkt, mottar ballen på 25 meter, avanserer, og avslutter intelligent til høyre for Charles-Hubert Itandje. 2-1, og vips er det full fest i hovedstaden igjen.

Like før pause var Brasil så nære, så nære å score et mål som ville ha blitt vist om igjen og om igjen de neste ti årene. Lekkert og lekent kombinasjonsspill utenfor Mexicos 16-meter resulterte til slutt i en gyllen mulighet for Hulk, men spissen, som til vanlig tjener til livets opphold i Zenit St. Petersburg, klarte ikke å score målet en hel fotballverden ville se. 

Den sjansen er det verdt å se i videovinduet til høyre!

Fred og Fernandinho
Like etter pause burde Hulk igjen ha tegnet seg på den metaforiske scoringslisten.

Alene med Itandje bruker han dog for lang tid, og en gyllen sjanse til å nærmest punktere kampen rente derfor ut i sand. 

Den tidvis utskjelte Fred gjorde ikke samme feil.

Bare minuttet etter Hulks sjanse styrer han David Luiz' innlegg i nettet fra kloss hold. Fred så ut til å være offside idet innlegg ble spilt, men målet ble gitt - og reprisene i etterkant viste at det sannsynligvis var den rette beslutningen. 

Kampen roet seg betraktelig i etterkant av 3-1-målet, men spenningen steg noe da nyheten om at Mexcio hadde gått opp i 3-0 mot Kroatia nådde Brasilia.

Ett mål til av mexicanerne, eller en redusering fra Kamerun, ville på det tidspunktet ha sendt Mexico opp på førsteplass i gruppen på bedre målforskjell.

Den spenningen drepte Fernandinho. Med et elegant tåskudd i lengste hjørnet sendte han Brasil opp i 4-1, et resultat som stod seg ut kampen.