Lekker Villa-hælflikk trøstet Spania

– En verdig avskjed for spillere som har en stor plass i Spanias fotballhistorie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Australia-Spania 0-3

Spania var ydmyket og utslått av VM allerede før kampstart, men i den betydningsløse kampen mot Australia klarte de å gjenreise noe av æren.

Et hælspark av den elegante sorten fra David Villa - i hans siste opptreden på landslaget - ga Spania ledelsen i førsteomgang, og scoringer i de siste 45 fra Fernando Torres og Juan Manuel Mata sørget for en komfortabel seier for de regjerende verdensmestrene.

Spania klarte derfor å unngå å gå gjennom VM uten en eneste seier for aller første gang.

– En verdig avskjed
For flere av de spanske spillerne var det siste kamp på landslaget.

Xabi Alonso varslet før kampen at han gir seg etter mesterskapet, Xavi ryktes å gjøre det samme, og ikke minst David Villa, da. 

Spissen fikk en nær perfekt avslutning på sin suksessrike og innholdsrike landslagskarriere med sitt 59. landslagsmål, og var tydelig preget da han ble tatt av banen i andreomgang. TV-bilder viste senere en gråtende Villa på innbytterbenken.

Saken fortsetter under videovinduet!

– I dag bar kampen preg av at det var litt sosialt preg over det hele. Juan Mata kom innpå og fikk sine første minutter. Juanfran, Raul Albiol og Pepe Reina fikk starte kampen. Det betyr at samtlige utespillere i troppen fikk spille i mesterskapet. Kun David de Gea fikk ikke noen minutter på banen. Og det ble en verdig avskjed for mange spillere som har en stor og viktig plass i Spanias fotballhistorie, sa TV 2s Morten Langli etter kampen.

Ord som «fadese», «fiasko» og «katastrofe» har blitt brukt for å beskrive Spanias verdensmesterskap, og Langli mener han kan se på spillerne at ikke alt er som det skal-

– Jeg vil ikke si at de dårlige resultatene tidligere i mesterskapet har gått inn på selvtilliten til spanjolene. Men de er ikke så «happy» som de pleier å være. Det har lugget litt, og det er sentrale skikkelser som sier takk for seg. 

«Nye Spania»
Som annonsert gjorde del Bosque en hel haug med forandringer fra de første to kampene.

Xabi Alonso fikk lov til å starte i sin aller siste landskamp, men ellers var det mange nye fjes som marsjerte ut på Arena de Baixada i Curitiba. Pepe Reina, Juanfran, David Villa og Raúl Albiol startet alle for første gang, mens det også ble funnet plass til Koke og Santi Cazorla på midten.

Det delvis nykomponerte laget så innledningsvis ut som de hadde problemer med å finne motivasjonen. 

Tempoet var lavt og sjansene fraværende de første 20 minuttene, og Australia virket til å være mest på hugget.

Etter halvspilt omgang begynte dog Spania - og David Villa spesielt - å våkne. 

Villa-show
Først var David Villa farlig frempå med en volley, før han like etter spilte Jordi Alba fri på ti meter med en elegant hælflikk. Matthew Ryan reddet skuddet til venstrebacken, men ti minutter senere kunne han lite gjøre.

Juanfran kommer seg rundt på høyre etter en nydelig gjennombruddspasning fra Andrés Iniesta, og finner en umarkert Villa på fem meter. Med nok et lekkert hælspark scorer han et av de mer grasiøse målene så langt i mesterskapet og sender Spania foran.

Australia ypper seg noe i minuttene før pause, men uten den suspenderte Tim Cahill viste veien til nettmaskene seg å være lang for «the Socceroos».

Torres og Mata pyntet på resultatet
Starten av de siste 45 var preget av flere bytter fra begge sider, og spillet ble deretter.

Spania hadde dog det vesle som var av farligheter, og klarte å doble ledelsen like før kampklokken rundet 70 minutter.

Iniesta fant Fernando Torres med en karakteristisk «boksåpnerpasning», og Chelsea-spissen, som var svært så tam i de første to kampene, hadde små problemer med å score sitt første for mesterskapet.

Drøye ti minutter senere var det en annen spanjol med fartstid i Chelsea som fikk gleden av å punktere kampen.

Et lekkert innlegg fra Cesc Fàbregas finner Juan Manuel Mata mutters alene i Australias sekstenmeter, og den nåværende Manchester United-spilleren satte ballen enkelt bak Australias forfjamsede sisteskanse.