Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Barna er det kjæreste vi har, og det er veldig dumt at det ikke finnes et forbud mot å ha persienner i barnehager, sier Kristines mor, Birgitte Johnsen, til TV 2.

Det var forrige onsdag at ulykken skjedde i Olsborg barnehage i Målselv kommune, skriver Nordlys.

Hoppet fra vinduskarm

Under lek fikk treåringen tauen fra en persienne rundt halsen, og hoppet ned fra en lav vinduskarm, 30-40 centimeter fra bakken. Heldigvis var det voksne i rommet, som løp til og tok hånd om jenta.

Birgitte Johnsen er opprørt, og vil ha forbud mot innendørs persienner og rullegardiner i norske barnehager. 

Hun viser til at det er langt i fra første gang det har skjedd en ulykke med persiennetau i norske barnehager.

Flere alvorlige ulykker

Kristine og familien er opptatt av å ikke klandre barnehagen, men håper nå på et generelt forbud mot persienner og rullegardiner i alle landets barnehager. Foto: Privat
Kristine og familien er opptatt av å ikke klandre barnehagen, men håper nå på et generelt forbud mot persienner og rullegardiner i alle landets barnehager. Foto: Privat

For tre år siden døde en fire år gammel jente i Tromsø, etter å ha fått en snor fra en rullegardin rundt halsen. Det finnes også andre eksempler på tau-relaterte ulykker i barnehager, men hvor barna har overlevd.

Ifølge barnehage.no ble en tre år gammel gutt i 2010 funnet bevisstløs i en barnehage i Kongsberg. Etter lek i vinduskarmen ble han hengende i en persiennesnor. Et år før, i en barnehage i Stavanger, ble en annen treåring nesten kvalt av en persiennesnor. 

TV 2 skrev i for om Canpolat (3) som kom hjem fra barnehagen med kvelningsmerker fra en gardinsnor rundt halsen. 

Ønsker oppmerksomhet

Birgite Johnsen vil ikke klandre noen i barnehagen, og forteller at når uhellet først var ute, så var det ansatte flinke. Men hun er kritisk til at det fortsatt finnes persienne- og rullegardintauer igjen i norske barnehager. 

– Jeg ønsker oppmersomhet rundt dette. Vi var heldige, og det gikk bra denne gangen. Det er ikke alltid det har gått så bra, sier Johnsen til TV 2. 

Det er rutiner på at persiennesnorene i Olsborg barnehage skal være surret opp, men denne dagen hadde tauen ramlet ned. 

– Vi ser at det skjer, gang på gang. Disse tauene må vekk, det finnes andre måter for solskjerming, sier moren.

Hastevedtak i kommunen

Barnehagestyrer Inger Stenseth sier til Nordlys at de etter dødsulykken i Tromsø for tre år siden har de vært påpasselig med å knytte opp persiennesnorene, og hekte dem oppå persiennene. 

– Jeg vet ikke hvorfor snoren falt ned denne dagen, sier hun til avisen. 

Kommunen har nå gjort et hastevedtak, og ber alle kommunale barnehager om å fjerne persienner og vurdere andre alternativ for å stenge solen ute.