Dorna (9) kastes ut av Norge

Dorna (9) har bodd på Vang i Valdres hele sitt liv. Nå kastes hun ut av Norge, til tross for at en enstemmig utlendingsnemd mener det beste for henne er å bli. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ni år gamle Dorna Minay, som har bodd i Vang i Valdres hele sitt liv, kastes nå ut av landet.

Det skjer til tross for at Utlendingsnemda mener at dette ikke er til barnets beste.

– En enstemmig nemd mener det er til beste for barnet å bli i Norge. Men flertallet mener det hensynet må vike av innvandringsregulerende hensyn som veier tyngre, sier seksjonssjef Georg Magne Rønnevig i UNE til TV 2.

Vennene opprørt

Dorna ble født i Norge etter at moren fra Kina og faren fra Iran traff hverandre da de kom som flyktninger til Norge for 11 år siden.

VIL HJELPE: Venninnene slår ring om ni år gamle Dorna (til høyre) etter at det ble kjent at hun sendes ut av Norge. FOTO: OLAV T. HUSTAD/TV 2
VIL HJELPE: Venninnene slår ring om ni år gamle Dorna (til høyre) etter at det ble kjent at hun sendes ut av Norge. FOTO: OLAV T. HUSTAD/TV 2

Saken til Dorna har skapt enormt lokalt engasjement. Søndag kveld kunne Oppland Arbeiderblad melde om en fullsatt Vang kirke i forbindelse med støttekonserten som ble holdt til inntekt for arbeidet med å forsøke å stanse utsendingen. 

Vennene til Dorma er opprørt over at hun nå skal kastes ut.

– Dorna har vært her hele livet sitt og hvis hun skulle blitt sendt ut burde de gjort det den første måneden hun var her, når hun var baby. Ikke når hun snart er ti år gammel, sier den ti år gamle bestevenninnen Eline Hålien Søndrol.

– Jeg skulle ønske de som har bestemt det hadde vært litt smartere og sagt dere kan bli i landet deres. For ingen av dem vil reise. De vil være her, sier en annen venninne, Emilie Dokken.

For Dorna selv er det vondt å tenke på beslutningen til Utlendingsnemda.

– Jeg får tårer i øynene. For det er litt dumt. Jeg er jo født her i Norge, sier hun.

– Barnets beste må vike

Flertallet i Utlendingsnemda har konkludert med at innvandringsregulerende hensyn tilsier at Dorna, moren og faren gis avslag for opphold på humanitært grunnlag. 

Utlendingsnemdas begrunnelse for å kaste ut familien er at de skal ha framlagt falske identitetsopplysninger, noe moren og faren benekter overfor TV 2. Nemda mener beslutningen ikke er til barnets beste, men har har truffet den av innvandringsregulerende hensyn.

– Men det er altså ikke til beste for Dorna?

MÅ REISE: Dorna ble født i Norge etter at moren fra Kina og faren fra Iran traff hverandre da de kom som flyktninger til Norge for 11 år siden. FOTO: OLAV T. HUSTAD/TV 2.
MÅ REISE: Dorna ble født i Norge etter at moren fra Kina og faren fra Iran traff hverandre da de kom som flyktninger til Norge for 11 år siden. FOTO: OLAV T. HUSTAD/TV 2.

– En enstemmig nemd mener det er til beste for barnet å bli i Norge. Men flertallet mener det hensynet må vike av innvandringsregulerende hensyn som veier tyngre, sier seksjonssjef Georg Magne Rønnevig i UNE.

– Så det veier tyngre enn et barn?

– I denne saken har nemda vurdert det sånn.

– Er ikke det i strid med menneskerettighetene?

– Nei. Ikke dette vedtaket.

Bestevennene har nå skrevet brev til Statsminister Erna Solberg og til Kong Harald for å få hjelp, slik at Dorna og foreldrene kan bli i Norge.

– At de sender ut Dorna og familien hennes som vil jobbe og er snille, istedet for de som er kriminelle og raner butikkene her i Norge, synes jeg er dumt, sier Eline Hålien Søndrol.