VÅRENS LAG: Jørgen Klem har plukket ut vårens lag i førstedivisjon. Foto: Scanpix/montasje
VÅRENS LAG: Jørgen Klem har plukket ut vårens lag i førstedivisjon. Foto: Scanpix/montasje

Dette er vårens lag i førstedivisjon

Sjekk Jørgen Klems utvalgte her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2 Sporten): Førstedivisjon 2014 er halvspilt.

Sandefjord leder med ett poeng foran Tromsø, mens lag som Hønefoss, Bryne og Hamkam har skuffet.

TV 2s fotballkommentator Jørgen Klem følger førstedivisjon tett, og han har vurdert lagene og satt opp sitt forslag til vårens lag. Etter 15 kamper tar førstedivisjon ferie frem til helgen 19-21.juli.

Slik oppsummerer han vårsesongen: 

Det har vært en artig vårsesong med mange gode og innholdsrike kamper, noe som forteller om et godt nivå på lagene i divisjonen. Sandefjord avsluttet med 0-0 hjemme mot Kristiansund i den siste kampen før ferien, og leder dermed den nest øverste divisjonen i landet foran opprykksfavoritten Tromsø.

Sandefjord startet noe trått, men står kun med ett tap (0-1 for FFK). De har ikke imponert spillemessig i hver eneste kamp, men laget har vært godt sammensatt og solide. Rutinen til Roger Risholt har vært viktig, og Pål Alexander Kirkevold har innfridd etter overgangen fra Mjøndalen foran årets sesong. I tillegg har laget flere unge lokale spillere som har tatt steget og etablert seg på laget.

Tromsø innledet med fire seire, men sleit i en periode der det gikk tre kamper uten gevinst. Gradvis har laget fått til mer offensivt og i enkelte kamper har det virkelig løsnet for TIL. Utfordringen for Tromsø har vært at lag legger seg dypt på Alfheim, og vi har sett et hjemmelag som har stanget og stanget uten å få uttelling. Men vi har sett en positiv utvikling og jeg tror Tromsø tar en av de to øverste plassene som gir direkte opprykk. De har den beste stallen i 1.divisjon.

Bak Sandefjord og Tromsø finner vi Ranheim, som har vist fremragende utvikling og form. Laget fra Trondheim fikk ikke uttelling de første kampene, men stod med imponerende åtte seire på rad, før de måtte gi tapt for Hønefoss i siste kampen før ferien. Ranheim spilte opprykksfinale mot Sarpsborg 08 i 2013, og jeg tror de denne sesongen vil være med å kjempe om direkte opprykk. De spiller artig og offensiv fotball og har en sterk sentrallinje i laget.

Bak disse lagene finner vi Mjøndalen, Kristiansund og Fredrikstad som har variert i sine prestasjoner. Men på sitt beste kan de hamle opp med hvem som helst i 1.divisjon. Dette er lag som vil være med å kjempe om kvalikplass.

De to nyopprykkede lagene Nest-Sotra og Bærum har til tider imponert. Mange trodde de ville slite på dette nivået, men det har det ikke gjort. Det er to lag som spiller fin ballbesittende og offensiv fotball. De er tro mot sine systemer og legger ikke opp sitt spill med tanke på hvem motstanderen er. I tillegg har begge lagene flere enkeltspillere som har imponert. Vi har sett det før at nyopprykkede lag har hatt en god vårsesong, men slitt når høsten kommer. Jeg tror ikke det skjer med verken Bærum eller Nest-Sotra. Så får vi se om kanskje et av lagene klarer å kapre en kvalifiseringsplass.

Alta har også gjort sine saker bra etter opprykket i 2013. De har vist seg som et vanskelig lag å slå – særlig på hjemmebane der de har solide 4-3-1. Vegard Braaten har hatt en god sesong etter overgangen fra Bodø/Glimt.

Hamkam ligger desidert sist med 4 poeng (!) etter 15 kamper. Laget som spilte kvalik mot Ranheim i 2013, er på god vei mot 2.divisjon. Hamarlaget fikk en trist start på sesongen i hjemmekampen mot Hødd. Emil Sildnes ble brutalt skadet og brakk leggbeinet på to steder. Dette var sesongen han skulle slå gjennom. Slik ble det dessverre ikke. Skaden er så alvorlig at han neppe kommer tilbake på banen. Vi i TV 2 håper Sildnes blir hundre prosent frisk og ønsker han riktig god bedring.

Bare en uke etterpå brakk Fredrik Sjølstad beinet i en cupkamp og laget har fått sin porsjon med uflaks. Så takket Vegard Skogheim for seg etter kun få kamper. Han hadde ikke motivasjon lenger og følte seg sliten. Inn har danske Petter Sørensen kommet, som står foran en nesten umulig oppgave. I 2013 rykket Vard Haugesund ned med 34 poeng. Det betyr at Hamkam minst må vinne 10 av de siste 15 kampene i årets 1.divisjon.

Hva har skjedd med Hønefoss? Laget ligger tredje sist og det er fire poeng opp til sikker plass. Det var mye utskiftninger i troppen før årets sesong, og flere unge lokale spillere har fått sjansen. Men etter 15 kamper har det rett og slett vært for dårlig. Roar Johansen ble erstattet av Rune Skarsfjord rett før ferien, og den tidligere Brann-treneren har en tøff oppgave foran seg. Men laget har divisjonens toppscorer, Rope Risku, som er meget bra. Han må fortsette å score mål om Hønefoss skal spille i 1.divisjon 2015.

I 2013 hadde Bryne det beste spissparet i Aram Kahlili (17 mål) og Oddbjørn Skartun (16 mål). De to scoret 33 av Brynes 55 mål. Denne sesongen har de kun ni mål til sammen. Laget ligger på 12. plass, men har vist bedre form på slutten av vårsesongen og det er bare seks poeng opp til FFK på 6.plass. Nøkkelen er å få i gang det offensive spillet og ikke minst de to spissene, som kanskje er divisjonens beste når de er i form.

I siste seriekamp i 2013 ble Hødd dømt bort i kampen mot Mjøndalen. Laget ledet 1-0 og Magnussen satte inn 2-0. Men den godkjente ikke dommeren. Hadde Hødd fått det målet, tror jeg de hadde spilt i TL 2014. Det har ikke godt på skinner for laget fra Ulsteinvik i de første 15 kampene. Hovedgrunnen er deres svake prestasjoner på hjemmebane; 2-3-3. Men de er med i kampen om en kvalifiseringsplass, dersom de klarer å ta flere poeng på hjemmebane til høsten. Det bygges ny stadion bare et steinkast fra Høddvoll, men den blir først tatt i bruk i 2015.

Strømmen og Tromsdalen ligger plassert rett over plassene som gir nedrykk. Men begge lag har bitt bra fra seg. Strømmen slo blant annet Hønefoss 6-0 hjemme, mens Tromsdalen slo Mjøndalen 3-1. Det blir spennende å følge disse to lagene. Jeg har en følelse av at Strømmen kan gå mot en god høstsesong. Kan de overraske og kapre en plass som gir kvalifisering? Trener Gunnar Halle har fått skikk på gjengen fra Strømmen.

Ull/Kisa har hatt en tøff vårsesong. Det er et ungt lag som styres av en lovende trener i Tommy Berntsen. Spillemessig har det slettes ikke vært verst i flere kampen, men lag sliter med å gjøre mål. Det lukter nedrykk av laget, som spilte kvalifisering til Tippeligaen i 2012.

Vårens lag i 3-5-2 formasjon:

Keeper: Even Barli, Ranheim: 22-åringen kom til Ranheim fra RBK i 2012 og har etablert seg som en solid første keeper i klubben. Denne sesongen har han vært meget god og stabil. Viser trygghet og har de riktige basisferdighetene som en keeper trenger på dette nivået. Barli har kun sluppet inn 11 mål på 15 kamper og i tillegg holdt nullen i sju.

Forsvar: Ulrik Arneberg, Mjøndalen: Etter seks sesonger i Asker valgte Arneberg Mjøndalen foran årets sesong. En spiller som Vegard Hansen har siklet etter i mange sesonger. Midtstopperen er fysisk sterk og har sin styrke i duellspillet. Han er en ledertype som er flink til å organisere laget og spillerne foran seg. Arneberg har imponert i vårsesongen og blir en viktig brikke for Mjøndalen når høstsesongen starter.

Forsvar: Are Tronseth, Ranheim: Veteranen og kapteinen til Ranheim fortsetter der han slapp i fjor – med godt forsvarsspill. Tronseth er en ledertype, viktig mann på defensive og offensive dødballer (tre mål denne sesongen). Er sammen med Karl Morten Eek et av de beste stopperparene i 1.divisjon.

Forsvar: Haitem Aleesami, Fredrikstad: Divisjonens beste venstreback. Etter overgangen fra Skeid i 2012 har han etablert seg på laget. Hans spillestil er en mangelvare i norsk fotball. 22-åringen står høyt i banen som oppspillspunkt og har bidratt i mye av det offensive spillet til FFK denne sesongen. Han er god til å avslutte og farlig på dødballer. Aleesami har trent med Strømsgodset, og for meg er det merkelig at ingen TL-klubber har hentet han.

Midtbane: Johnny Furdal, Nest-Sotra: Jeg så Furdal for første gang «live» mot Tromsø i mai. Jeg hadde hørt mye om denne spilleren på forhånd, og jeg ble mektig imponert. Han er en light-utgave av Totti. Han er flink til å posisjonere seg og ligger ofte som et oppspillspunkt mellom midtbane og spiss. Furdal har en nydelig grunnteknikk og blikk. Han slår gode pasninger og har fire nettkjenninger denne sesongen. Furdal er 28 år, men er også en spiller som bør fortest mulig prøve seg i TL.

TOTTI: Nest-Sotras Johnny Furdal har briljert på lavere nivå i mange år. Nå dominerer han i førstedivisjon.
TOTTI: Nest-Sotras Johnny Furdal har briljert på lavere nivå i mange år. Nå dominerer han i førstedivisjon.

Midtbane: Jonas Johansen, Tromsø: Tilbake i TIL etter fire sesonger i Tromsdalen. 29-åringen har fått tillit av Steinar Nilsen og Johansen har spilt godt i sin rolle som defensiv midtbane. Han har også blitt brukt som stopper. Johansen er flink til å lese spillet og dekker mye rom. God i duellspillet og har i tillegg scoret seks seriemål. Han er lagets toppscorer sammen med Zdenek Ondrásek.

Midtbane: Gjermund Åsen, Ranheim: En av flere ex RBK-spillere som er nøkkelen til at Ranheim gjør det så bra som de gjør. Åsen har spilt mye på kant. Han har en herlig grunnteknikk, blikk for spillet, slår gode dødballer og er den som skaper mye av det offensive spillet i Ranheim. 23-åringen har notert seg for tre mål i 2014.

Midtbane: Liridon Kalludra, Kristiansund: Den lille fotrappe svensken har igjen markert seg i årets 1.divisjon. Er fantastisk på små flater og er naturligvis mye involvert i det offensive spillet til KBK. Har en følsom fot som er farlig på dødballer og er flink til å komme til avslutninger (5 mål i 2014). En spiller det er vanskelig å forsvare seg i mot. Har vært /er på blokka til flere TL-klubber. Kanskje divisjonens mest spennende spiller.

Midtbane: Kristoffer Normann Hansen, Sandefjord: 19-åringen fra Larvik har vært et frisk pust for Sandefjord. Unggutten på venstrekanten har god fart og går løp så fort han får anledning. Endelig har klubben fått en slik spiller. Han er uredd og skaper mye på egenhånd. Hansen har scoret fem mål for Sandefjord.

Angrep: Amahl Pellegrio, Bærum: 24-åringen har ni mål for Bærum. Har til tider imponert og er en spiller som kan gjøre mye på egenhånd. Han er rask og er flink til å komme til hyppige avslutninger. Pellegrino er en spiller som kan være litt «borte» i deler av kampen, men plutselig så dukker han opp og er en trussel. Trente med Start og Lillestrøm i vinter. Sistnevnte skal være interessert i å signere han fra høsten. Svakheten hans er styrken. Han kan bli litt lett i duellspillet, men en type som kunne vært artig og sett i Tippeligaen.

Angrep: Rope Riski, Hønefoss: Ti mål for et bunnlag og toppscorer i 1.divisjon, forteller om en solid spiller. Det er Riski. Han har vært en av få lyspunkter i årets Hønefoss-lag. Finnen er en god avslutter og er flink til å være på rett sted til rett tid. I tillegg er han flink til å utfordre motstanderen med god teknikk, fart og vendinger. Laget er helt avhengig av Riski, som har scoret over halvparten av målene til laget fra Buskerud.

Spillere som har vært gode denne sesongen, men som jeg dessverre ikke fikk plass på mitt lag:
Benny Lekstrøm, Joakim Bjerkås, Morten Sundli, Henrik Gjesdal, Karl Morten Eek, Stian Semb Aasmundsen, Remi Johansen, Pål Alexander Kirkevold, Steffen Lie Skålevik, Jean Mendy, Sanel Kapidzic, Vegard Lysvoll, Vegard Braaten