Her scorer Leroy Fer med sin aller første berøring

Superinnbyttere sikret gruppeseieren for Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nederland-Chile 2-0

Innbytterne har gang på gang stjålet showet i dette verdensmesterskapet.

I kampen mellom Nederland og Chile skjedde det igjen.

Først stanget Leroy Fer Nederland i føringen med sin aller første ballberøring, før en annen innbytter, Memphis Depay, punkterte kampen på overtid etter lekkert forarbeid av Arjen Robben.

Med det sørget de to for at «oranje» vant gruppe B - og derfor slipper å møte vinneren av Brasils gruppe.

– Dette ryster fotballestetikere
Begge lagene var på forhånd klare for åttedelsfinalene etter å ha vunnet sine første to kamper, og utgangspunktet var enkelt.

Nederland ville vinne gruppen med et uavgjortresultat, mens Chile måtte vinne.

Det bar kampen tidvis preg av, all den tid nederlenderne sjelden gikk virkelig på offensiven og spilte den fotballen de tradisjonelt er kjent for.

Det synes TV 2-ekspert Erik Thorstvedt er helt greit.

– Det blir en taktisk kamp der Louis van Gaal blir stående igjen som den store vinneren. Han er en mann som gjør det som kreves for å vinne. Selv om dette kanskje ryster noen fotballestetikere i Nederland, at landslaget skal spille på denne måten, så er det vanskelig å argumentere mot suksess. De står nå med tre seire og slipper å møte Brasil - sannsynligvis - i neste kamp. Dette var en kamp der lagene på mange måter nullet hverandre ut. Taktisk var det interessant å se de grepene Nederland tok for å stoppe Chile, kommenterte han etter kampslutt.

Det var ekspertkollega Solveig Gulbrandsen helt enig i.

– Her er det snakk om resultater. Dersom man kan velge mellom å spille kjempepen fotball og ryke ut i mesterskapet, så hadde jeg valgt å spille slik de gjør. Taktisk «smartness» kan du komme langt med i et mesterskap, sa hun.

Med seieren slipper altså Nederland å møte vinneren av gruppe A. 

Brasil leder den gruppen idet dette skrives, men ingenting er avgjort før de avsluttende kampene klokken 22:00 mandag kveld.

Slik gikk det til
Nederland har tidvis herjet offensivt så langt i mesterskapet, men mot Australia måtte de klare seg uten kaptein Robin van Persie.

Manchester United-spilleren måtte stå over etter å ha pådratt seg ett gult kort i hver av de første to kampene, noe som gjorde at Jeremain Lens fikk prøve seg på topp. Den gamle kjenningen Dirk Kuyt fikk også prøve seg på fra start grunnet skadefraværet til Bruno Martins Indi, mens Georginio Wijnaldum fikk tillit til fordel for Jonathan De Guzmán. 

Chiles kanskje største stjerne, Arturo Vidal, ble ikke kampklar i tide og måtte nøye seg med en plass på benken. Inn kom Felipe Gutiérrez. 

Utgangspunktet var enkelt: Nederland ville være gruppevinner med ett poeng eller mer, mens Chile måtte vinne for å gå til topps i gruppe B.

Det bar åpningsminuttene preg av. Nederland var lite ekspansive i sitt offensive spill, og det var Chile som innledningsvis hadde det som var av initiativ. 

– Det er Chile som vil mest her, og det er jo også helt naturlig. Det er de som har mest å spille for, påpekte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Chile best igang
Og det var også de hvitkledde søramerikanerne som kom til kampens første halvsjanse. 

Charles Aránguiz ble spilt gjennom inne i Nederlands 16-meter, men det lave innlegget hans foran mål ble enkelt tatt hånd om av Ron Vlaar.

Like etter fikk begge lagene sine første reelle sjanser.

En smart corner fra Alexis Sánchez ble møtt av en umarkert Gutiérrez på 15-meter, men Twente-spilleren klarte ikke å presse avslutninger under tverrliggeren.

Mindre enn 30 sekunder senere var Nederland og Robben farlig frempå. «Oranje» kontrer etter Chiles corner, og Bayer München-spilleren kommer til avslutning. Mauricio Isla henger dog godt med og får blokkert skuddet fra den lynraske vingen. 

Få minutter senere får Nederland frispark i farlig posisjon utenfor Chiles 16-meter, men forsøket til Wesley Sneijder skapte få eller ingen problemer for Claudio Bravo.

Vakkert Robben-raid
Spillet bølget utover i omgangen frem og tilbake, og Chile var til stadighet farlig frempå.

Etter en drøy halvtime ropte de på straffe da en unødvendig hard takling fra Daley Blind hindrer Aránguiz i å komme til avslutning. Reprisene viste dog at dommeren gjorde klokt i å ikke peke på straffemerket.

Like etter kunne, og kanskje burde, Nederland ha tatt ledelsen, men en flygende Stefan de Vrij klarte ikke å treffe mål med pannebrasken fra tre meter. 

Robben tok gradvis mer og mer tak i kampen, og var etter knappe 40 minutter like ved å score et minneverdig mål.

30-åringen mottok ballen på egen banehalvdel og satte fart bare som han kan. Etter å ha tatt seg forbi flere spillere avanserte han inn i chilenernes 16-meter, men skuddet strøk forbi Bravos venstre stolpe. 

Den missen kunne fort ha straffet seg.

Like før pause får Gutiérrez stå fullstendig alene på seks-syv meter, men 23-åringen klarte ikke å styre frisparket fra Marcelo Díaz inn mellom stolpene. Jasper Cillessen i Nederland-buret slapp med skrekken, og lagene gikk målløse i garderoben etter 45 minutter.

Sánchez farlig frempå
Starten på andreomgang minnet mye om starten på den første. 

Chile var ivrige og presset på karakteristisk vis Nederland over hele banen, men slet med å komme til de store sjansene. 

Etter 64 minutters spille ropte de dog igjen på straffespark.

Den livlige Alexis Sánchez ble tilsynelatende felt av Cillessen inne i feltet, men reprisene viste at dommeren nok en gang gjorde rett i ikke å dømme. Ajax-keeperen fikk, på imponerende vis, nemlig de nødvendige fingertuppene på ballen.

Mindre enn 60 sekunder senere måtte han igjen i aksjon. Sánchez tok «luka» på Lens ved dødlinjen og valgte å fyre av fra nesten død vinkel. Cillessen hadde imidlertid få problemer med å stoppe det harde skuddet. 

Scoret på første touch
Tre minutter senere, idet andreomgang nærmet seg halvspilt, var Robben igjen på offensiven.

Vingen fyrte løs fra 15 meter, men igjen var Bravo våken og fikk avverget faren.

Nederland tok etter det mer og mer over, og etter 77 minutter kunne ikke Bravo avverge at van Gaals menn tok ledelsen.

Riktignok fikk han slått Depays skudd til corner, men det påfølgende hjørnesparket endte på hodet til Fer. Norwich-spilleren hadde blitt byttet inn bare et par minutter tidligere, og tok best mulig vare på sjansen han fikk.

Med et vakkert hodestøt, hans aller første ballberøring, sendte han Nederland i ledelsen og sikret med det langt på vei gruppeseieren.

Chile yppet seg flere ganger i sluttminuttene, men på overtid fikk Depay æren av å sette inn 2-0 etter forarbeid av den alltid farlige Robben.