MÅLFARLIG HERRE: Divock Origi har imponert mer enn flere av de mer meritterte belgiske spissene. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV.
MÅLFARLIG HERRE: Divock Origi har imponert mer enn flere av de mer meritterte belgiske spissene. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV.

Disse spillerne har tatt VM med storm

Fem ukjente spillere er i ferd med å få et betydelig karriereløft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM i Brasil er ikke mer enn ti dager gammelt, men allerede har verden blitt vitne til noen utrolige kamper og noen utrolige enkeltprestasjoner. 

Mange av de har kommet fra de såkalte «mindre lagene».

Med det utstillingsvinduet som et verdensmesterskap i fotball er, kan flere relativt ukjente spillere fort havne på lønningslisten til noen av Europas største klubber før klubbsesongen sparkes i gang i august. 

Uruguays José Maria Gimenez. Foto: REUTERS/AUF/Handout.
Uruguays José Maria Gimenez. Foto: REUTERS/AUF/Handout.

José Gimenez, Uruguay (1994, Atletico Madrid/ESP)
Av mange spådd som den nye store midtstopperen fra Sør-Amerika.

Gimenez ble plukket opp av Atletico Madrid etter et imponerende U20-VM med Uruguay i fjor sommer (finaletap på straffer mot Frankrike), og selv om Champions League-finalisten ikke har intensjoner om å selge talentet, har store klubber fra England og Italia følere ute.

Imponerte mot England med konsist stopperspill; alltid våken, sterk i duellene og flink til å plukke ballen foran motstanderne. Dessuten har Gimenez en fin fysikk for en midtstopper; robust men ikke for stor og «klumsete».

Til nå har han kun én La Liga-innsats for klubblaget, men om Atletico Madrid makter å beholde stortalentet, vil Gimenez trolig få anledning til å lære mer av landsmannen, Diego Godin, neste sesong.

Belgiass Divock Origi. Foto: REUTERS/Yves Herman.
Belgiass Divock Origi. Foto: REUTERS/Yves Herman.

Divock Origi, Belgia (1995, Lille/FRA)
Etter et fantastisk innhopp i åpningskampen mot Algerie - der hans inntrede snudde kampdynamikken til Belgias fordel – gjorde 19-åringen en enda mer imponerende jobb mot Russland i går.

Igjen ble den lynhurtige angriperen byttet inn for den ineffektive Romelu Lukaku, og nok en gang gjorde han stor skade for motstanderne med uforutsigbare, raske bevegelser. VM-debuten ble til overmål toppet da belgieren med kenyanske aner dunket inn vinnermålet med kun to minutter igjen av ordinær tid. Til tross for at han for øyeblikket kun er «den perfekte innbytter» – trolig ikke like effektiv fra start - har Origi gjort nok foran verdens publikum til å høste mange kryss i margen hos tilreisende speidere.

Kroatias Marcelo Brozovic. Foto: AFP PHOTO / STR
Kroatias Marcelo Brozovic. Foto: AFP PHOTO / STR

Marcelo Brozovic, Kroatia (1992, Dinamo Zagreb/CRO)
Den offensive midtbanespilleren har kommet som en meteor denne sesongen.

På ett år har 21-åringen jobbet seg fra stallspillerstatus hos Dinamo Zagreb til et VM-innhopp for Kroatia.

Debuterte for A-landslaget først i VM-oppkjøringen, men innhoppet mot Brasil viser at landslagstrener Niko Kovac har troen på at Brozovic er klar for de største oppgaver. En teknisk briljant offensiv midtbanespiller som også kan benyttes på kantene; Brozovic har herlig spillestil som nesten grenser til det arrogante.

Blant europeiske toppklubber ansees Dinamo Zagreb-produkter som «suksessgarantister», og denne playmakeren kan være den neste i rekken av klasseeksporter fra de kroatiske mesterne.

Hellas' Stefanos Kapino. Foto:  AFP PHOTO / GREEK FOOTBALL FEDERATION.
Hellas' Stefanos Kapino. Foto:  AFP PHOTO / GREEK FOOTBALL FEDERATION.

Stefanos Kapino, Hellas (1994, Panathinaikos/GRE)
For et land som har slitt på keeperfronten siden George Clooney-kloningen Antonios Nikopolidis takket for seg, er denne ruvende 20-åringen et spennende bekjentskap.

Kapino, som debuterte for seniorlandslaget allerede som 17-åring, blir ansett som et supertalent i hjemlandet og har allerede blitt koplet til klubber i England, Tyskland og Spania. Interessen i den nesten to meter høye målvakten – med gode reflekser og en overraskende god timing for sin alder - vil neppe avta etter innhoppet mot Nigeria.

Panathinaikos skal allerede ha mottatt flere henvendelser på denne unge keeperen.

Costa Ricas Yeltsin Tejeda. Foto: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND.
Costa Ricas Yeltsin Tejeda. Foto: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND.

Yeltsin Tejeda, Costa Rica (1992, Sapriss/CRC)
Han er kanskje ikke i samme kategori som spillerne ovenfor, men kan dette være en spiller for norsk fotball? Sammen med Tippeliga-kjenningen Celso Borges har midtbanespilleren med det pussige fornavnet gjort en fremragende ryddejobb på midtbanen til Costa Rica.

Mot Italia nøytraliserte de to dyptliggende midtbanespillerne i stor grad trusselen fra Andrea Pirlo. Ikke bare var de raskt oppe i situasjonene, men særlig arbeidsglade Tejeda var dyktig til å følge de mobile italienerne. En ganske enkel og disiplinert, men effektiv, spiller som allerede har 24 A-landskamper for hjemlandet.

Trolig tilgjengelig for en sum som er realistisk for norske klubber.