FIKK MEDISINSK FRITAK: Chris Froome var syk og fikk medisinsk fritak fra UCI. Nå raser debatten.
FIKK MEDISINSK FRITAK: Chris Froome var syk og fikk medisinsk fritak fra UCI. Nå raser debatten.

– Team Sky har sviktet sin egen etikk-kodeks

Sykkeljournalist går hardt ut mot Team Sky etter avsløringen om Chris Froomes bruk av kortikosteroider.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Team Sky måtte i går igjen forsvare avgjørelsen om å søke medisinsk fritak (TUE) for Chris Froome i forbindelse med Tour de Romandie i slutten av april.

Det var det franske nettstedet lejDD.fr som først omtalte saken.

Froome var syk i forkant av rittet. For å kunne gjennomføre fikk Froome lov til å bruke kortikosteroider. Det var Team Sky som søkte om å få et medisinsk fritak, noe som ble innvilget av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Wada har seinere bekreftet at Team Sky fulgte alle de nødvendige prosedyrene i Froome-saken. 

Et medisinsk fritak kan kun gis gjennom råd fra en komite bestående av medisinske eksperter. I Froomes tilfelle kan det virke som det kun var UCIs medisinske direktør Dr. Mario Zorzoli som godkjente medisinbruken.

UCI hadde nemlig ikke per mars opprettet en komite for å godkjenne såkalte TUEs. Det hevder den anerkjente sykkelbloggeren Inner Ring.

Om UCI ikke har kontroll i egne rekker, virker det som om Sky har gjort alt etter boken. 

REISTE MED TEAM SKY: Sir David Brailsford sammen med journalist David Walsh.
REISTE MED TEAM SKY: Sir David Brailsford sammen med journalist David Walsh.

Likevel langer dopingjournalisten David Walsh ut mot det engelske laget i Sunday Times. Walsh reiste rundt med Team Sky i store deler av 2013-sesongen. Han ga ut boken «Inside Team Sky». Der gir han uttrykk for at Team Sky er et rent lag. Nå mener Walsh at det britiske laget bryter med sine opprinnelige prinsipper.

– Hva har skjedd med lagets tro på at TUEs ikke skal brukes av ryttere i konkurransesammenheng? Team Sky fremstiller seg selv som det mest etiske laget i feltet. Bevisene forteller en annen historie, skriver Walsh.

Bevegelsen for en troverdig sykkelsport (MPCC) har lenge vært motstander av å gi ryttere medisinske fritak i konkurranse. 11 lag i feltet er medlemmer av MPCC. De 11 lagene er Ag2r-La Mondiale, Astana, Belkin, FDJ, Europcar, Garmin-Sharp, Giant-Shimano, Katjusja, Lampre-Merida, Lotto-Belisol og Orica-GreenEdge.

Team Sky, sammen med BMC, Cannondale, Movistar, Trek Factory, Tinkoff-Saxo og Omega Pharma-Quick-Step, har valgt å stå utenfor MPCC.