Nå kan du kjøpe Gorbatsjovs skuddsikre limousine

Dette er en ekte perestrojka- og glasnost-limo! 

Denne bilen har fraktet mannen som bidro til å avvikle den kalde
krigen. Faksimile fra: jamesedition.com
Denne bilen har fraktet mannen som bidro til å avvikle den kalde krigen. Faksimile fra: jamesedition.com

Om vi med en gang skal ta verdens korteste historietime - bare for å friske litt på hukommelsen - Mikhail Gorbatsjov var Sovjetunionens president tidlig på 90-tallet.

Gjennom sin politikk med perestrojka og glasnost bidro han til Sovjetunionens sammenbrudd, og dermed avslutningen av den kalde krigen. For dette mottok han Nobels fredspris i 1990.

Lexus-limousine til 150 000,-

ZIL

Gubben var naturlig nok utstyrt med en høvelig doning for transport for seg selv og kameratene. Som seg hør og bør for en statsmann, en lokalt produsert sådan.

Vi snakker om en pansret Zil. Eller Zavod imeni Likhachova, som det helt korrekte navnet er. Et eldgammelt bilmerke med aner tilbake til 1924. Da under navnet AMO. Senere ble det til ZIS, hvor siste bokstaven stod for Stalin.

Bilen, som altså har tilhørt Russian Federation governmental garage (GON), og som nå skal selges, er ikke akkurat noen småbil.

Se hele annonsen og flere bilder her

Ikke noen småbil

Vi snakker om en drøyt 6,3 meter lang bil som ser ut til å være designet med linjal. Ikke helt overraskende er bakseteplassen relativt raus...

I skuddsikker utgave veier den intet mindre enn 5,5 tonn. Motoren er en 7,7-liters V8-er på 315 hestekrefter - nok til å gi den store og tunge bilen en toppfart på 190 km/t. Bilen har bakhjulstrekk og girkassen er tretinns automat.

41052, som denne modellen heter, er en pansret avart av 41047, som ble produsert mellom 1985 og 2002, og fantes i mange utgaver. Alt fra åpne cabrioleter til likbiler - alle med forskjellige modellnumre.

Saab 900 limousine: Bilen Saab aldri bygget

1 av 13 produserte

Den som nå selges er en av kun tretten produserte, og den ble bygget i 1989. Ikke har den gått langt heller. Kun 29.400 kilometer har den blitt kjørt.

Det står også i annonsen at den er i "excellent condition". Det er forresten James Edition - som er en svært kjent internasjonal salgskanal for spesielle og luksuriøse biler - som selger Gorbatsjovs gamle perestrojka-limousine.

10 millioner kroner

Prisen er satt til 1.250.000 euro, eller drøyt 10 millioner kroner. Ikke småpenger akkurat - men så får du en stor og tung bil også.

Regner du om til kilopris, så blir det kanskje ikke så ille likevel...

ZIL: Er dette Putins nye limousine?