– Jeg har aldri har sett en kaptein med verre kroppsspråk, holdninger og ego enn det Cristiano Ronaldo viste mot USA, skriver Kim Robin Haugen.. (AP Photo/Paulo Duarte)
– Jeg har aldri har sett en kaptein med verre kroppsspråk, holdninger og ego enn det Cristiano Ronaldo viste mot USA, skriver Kim Robin Haugen.. (AP Photo/Paulo Duarte)

– Ronaldo må fratas kapteinsbindet

– Jeg har aldri har sett en kaptein med verre kroppsspråk, holdninger og ego enn det Cristiano Ronaldo viste mot USA, skriver Kim Robin Haugen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Min neste blogg fra VM i Brasil, skulle egentlig handle om den nært forestående kampen mellom Nederland og Chile i gruppe G, men den planen ble skrinlagt etter å ha sett oppgjøret USA-Portugal.

Jeg har sett mange fotballkamper i mitt liv og dobbelt så mange kapteiner i aksjon, men jeg tror til dags dato at jeg aldri har sett en kaptein med verre kroppsspråk, holdninger og ego enn det Cristiano Ronaldo viste mot USA.

Ta debatten nederst i artikkelen.

Innledningsvis vil jeg først påpeke at Ronaldo er en av verdens desidert beste fotballspillere, det er helt udiskutabelt. Således kan Ronaldo-fans ta det helt med ro, dette handler ikke om spillemessig kvalitet på banen, men først og fremst hvordan man oppfører seg mot medspillere, motspillere og dommere - som kaptein og leder for sitt lag.

Som kaptein skal man faktisk gå foran som et godt eksempel. Man skal ha en grei og ryddig dialog med dommeren, man skal støtte og oppmuntre lagkamerater, man skal vise respekt for sin motstander og sist men ikke minst bør man vise vei med ærlig og hardt arbeid hele veien. Jeg sier ikke at dette er fasiten, men det er egenskaper jeg selv mener burde ligge som et fundament i utøvelsen av kapteinsrollen. Historien har vist oss at kapteiner løser nettopp rollen på forskjellige måter. Vi har kapteiner som kjefter, smeller og dunker til i duellene. Så har vi typer som kanskje er mer stillfarne, men som gjennom naturlig autoritet kommer gjennom med sitt budskap på en pedagogisk måte.

Når jeg tenker på store kapteiner, er det navn som Tony Adams, Franco Baresi, Ricardo Gomes, Bobby Charlton og Fernando Hierro som umiddelbart dukker opp. I denne sammenhengen er Cristiano Ronaldo så langt unna, at jeg nesten ikke kan sette det i perspektiv. Så hvorfor denne utblåsningen mot Ronaldo, en gudebenådet spiller på øverste hylle i internasjonal fotball ?

Jeg har sett Ronaldo i mange kamper, både for Real Madrid og Portugal. Det er ikke på impuls jeg nå tar for meg Ronaldo og hans utøvelse av kapteinsrollen. Det er kun med bakgrunn i det jeg faktisk observerer som tv-seer. Jeg kan følgelig ikke vite om Ronaldo er en farsfigur i spillergruppen, om han støtter og tar vare på spillere under et mesterskap, ei heller om han er «captain fantastic» i garderoben før og etter kamp.

Men det jeg kan si noe om og som utvilsomt er sentralt, ja det er hvordan han fremstår i løpet av 90 minutter på banen, tross alt den viktigste tiden for en fotballspiller. Kampen mot USA var viktig på alle måter. Etter å ha tapt grundig mot Tyskland, var det høyst nødvendig for Portugal å slå tilbake, slik at de i hvert fall kunne legge en hånd på rattet og styre mot avansement i VM.

Det er naturlig at en spiller som Ronaldo vil ha ballen mye og ofte fra sine lagkamerater. Når man har så store kvaliteter som Ronaldo, må laget selvfølgelig vite å utnytte dette på best mulig måte. Det gjør man ved å gi Ronaldo mye ball, eller sette ham i gunstige situasjoner, gjerne rettvendt slik at han kan utfordre et ryggende forsvar, eller gjennom pasninger i lufta/bakken som kan omsettes i mål. Her er Ronaldo selvfølgelig en av de beste i klassen og således skjønner jeg godt at han vil ha mye ball.

Men det var egentlig en liten forsvarsstale i favør Ronaldo, hva er det hos CR7 som gjør han uspiselig som kaptein for undertegnede?

For det første, kroppsspråket til Ronaldo er rett og slett et hån mot lagkameratene. Det handler om medspillere, som på samme måte som Ronaldo, skal få lov til å prøve og feile. Men når spillerne gjør nettopp det, når de faktisk hadde trengt en klapp på skulderen og type «det går bedre neste gang», da får de et iskaldt blikk, eller som oftest en oppgitt hånd eller grimase i retur. Dette får de av kapteinen sin gang på gang på gang. For hva er det Ronaldo viser gjennom sitt kroppsspråk og gestikulering? Jo, han gir noen klokkeklare signaler.

Det der var dårlig! Hvorfor spilte du ikke ballen til meg? Hvorfor gidder du å prøve?

Når en etablert superstjerne og kaptein gir slike signaler til medspillere, er han da med på å bygge selvtillit? Er han med på å løfte en kanskje ung og uerfaren spiller i troppen, slik at han tør å prøve neste gang? Svaret sier seg selv, det trenger ingen ytterligere analyse.

I kampen mot USA syntes jeg det grenset til det absurde hvordan Ronaldo fremstod. Grinete, lei og med et enormt fokus på seg selv. Vi skal selvfølgelig ikke ta fra Ronaldo det perfekte innlegget til det som kan vise seg å bli en svært viktig 2-2 scoring, men det har intet å gjøre med utøvelsen av kapteinsrollen. Man snakker om egoet til Ronaldo og hvor selvsentrert spilleren til tider kan virke. Dette egoet har nok også bidratt til at Ronaldo har kommet seg opp og frem i karrieren. Det nytter selvfølgelig ikke å stå med lua i hånda, men det får selvsagt være grenser.

Et godt eksempel på det jeg omtaler som et ego, er Champions League-finalen mot Atletico Madrid for kort tid siden. Etter at den uruguayanske midtstopperen Godin scoret i det 36 minutt, stanget Real Madrid mot Atleticos forsvarsmur. Det hele så ut til å ende med en taktisk triumf for Simeone og hans mannskap, men så dukket Sergio Ramos opp på overtid og headet inn et vanvittig viktig mål. Jeg tror tilnærmet alle spillere omfavnet Ramos og jublet som besatte, foruten en spiller - Cristiano Ronaldo. Godt inn i ekstraomgangene ble det klart at Real Madrid ville hente hjem tittelen etter nye mål av Bale og Marcelo, stillingen var 3-1. Så i det 120 minutt blir Ronaldo og Real Madrid tildelt en straffe, en totalt betydningsløs straffe. Ronaldo tar straffen og setter den i mål, etterfulgt av en feiring som var helt hinsides. Hadde man ikke visst bedre, skulle man tro at Ronaldo hadde vunnet VM finalen og scoret ekte hat trick. Sannheten var kanskje en liten blanding av rekordmålet på 17 scoringer i Champions League, og at et tv-kamera som fulgte Ronaldo var plassert i hjørnet hvor Ronaldo tok av seg på overkroppen. Spør du meg tror jeg det hele var en kombinasjon av det sistnevnte og et aldri så lite ego.

Nå var dette en liten avsporing, men jeg tror det illustrerer litt hvordan en spiller jubler for seg selv og et helt ubetydelig mål, kontra et mål som faktisk var helt avgjørende. Som kaptein er Cristiano Ronaldo null og niks for meg, ferdighetsmessig som spiller er han en mann for historiebøkene.

Da Ronaldo tok av seg kapteinsbindet etter kampen mot USA og selvfølgelig ikke takket medspillere, motspillere og dommere for kampen, ja da kan han bare la være å ta på seg bindet igjen. Da synes jeg heller han skal konsentrere seg om å trene på frispark, det vil være langt mer nyttig.