Mens Asamoah Gyan og Ghanas landslag imponerer i Brasil, bedriver landets fotballforbund med langt mindre imponerende virksomhet, skal man tro Daily Telegraph. Foto: NTB scanpix/Daily Telegraph
Mens Asamoah Gyan og Ghanas landslag imponerer i Brasil, bedriver landets fotballforbund med langt mindre imponerende virksomhet, skal man tro Daily Telegraph. Foto: NTB scanpix/Daily Telegraph

Ghana involvert i kampfiksingskandale

Det ghanesiske fotballforbundet skal ha vært involvert i kampfiksing.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Daily Telegraph avslører i sin mandagsutgave at Ghanas fotballandslag er involvert i en kampfiksingskandale.

Avisen avslører sammen med Channel Four-programmet Dispatches at det ghanesiske landslaget har takket ja til å ta del i landskamper organisert av kampfiksere.

Ghana imponerte voldsomt da de spilte 2-2 mot Tyskland lørdag, men Telegraphs avsløring kaster nå skygger over Ghana og fotball-VM.

Etterforsket i seks måneder

Avisen og Dispatches har i seks måneder etterforsket kampfiksing etter å ha fått tips om at det var fotballforbunder som samarbeider med kriminelle for å fikse kamper.

Reporterne og en tidligere etterforsker for FIFA hevdet de representerte et investeringsselskap som ønsket å «sponse» kamper. Christopher Forsythe, som er registrert som FIFA-agent, og og Obed Nketiah, som har en fremtredende stilling i Ghanas fotballforbund, skrøt av at de kunne hente inn korrupte dommere som kunne rigge landskampene spilt av Ghana.

– Må gi dommerne noe

Presidenten i Ghanas fotballforbund møtte så teamet som gikk undercover, og sammen med Forsythe og Nketiah ble de enige om at laget skulle spille i en kamp som var fikset.
Kontrakten sa at det ville koste en million kroner for hver kamp som ble organisert av kampfikserne.

– Dere må alltid komme til oss og si hvordan dere vil at det skal gå... resultatet. Det er derfor vi vil hente dommerne som vi har smurt, de vil gjøre det. Om vi henter inn våre egne dommere til å dømme kampen kommer dere til å tjene pengene deres, sa Forsythe ifølge Telegraph.

– Dere må gi dem (dommerne) noe. De kommer tl å gjøre mye arbeid for dere, så dere må gi dem noe, sa Nketiah.

Forsythe skal ha hevdet at kampfiksing fantes overalt innen fotballen, og at han til og med kunne fikse en kamp mellom Ghana og britiske lag.

Meldt til politiet

Ghanas fotballforund forsøker nå å distansere seg fra Forsythe og Nketiah, og skriver på sine nettsider at det har bedt politiet om å etterforske duoen.

– Vi har meldt Christopher Antoh Forsythe og Obed Nketiah til ghanesisk politi, og bedt dem etterforsk om de kom med slike påstander til media og om de forsøker å påvirke kampene til Black Stars. GFA har også rapportert saken til FIFA og CAF. Vi ønkser å offentlig uttrykke at vi ikke tolererer at noen representerer oss på slikt vis, og vi ønsker strenge sanksjoner mot disse individene dersom det som hevdes er sant, skriver forbundet på sine nettsider.