Stor pågang av tenåringer som vil slankeopereres

TØNSBERG (TV 2): Rachel (17) valgte å snøre sammen magesekken og for alvor starte kampen mot overvekten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Uten en fedmeoperasjon er jeg død innen jeg er 30. Det er jo fakta, sier den unge Oslojenta som er modig nok til å dele historien sin med alle oss andre.

Pågangen av tenåringer som vil slankeopereres er nær doblet på få år. Hver dag blir ungdommer helt ned i 13-årsalderen henvist til Sykehuset i Vestfold med et ønske om å bli tynnere.

Rachel Alexandra Ødegaard er en av ungdommene som søkte om en operasjon – og fikk ja.

– Jeg innser nå at hele livet mitt kommer til å forandre seg, sier Rachel som forteller at det hele er en ond sirkel som startet for flere år siden. Når hun ble mobbet på skolen og dyttet mot veggen, var det mat hun trøstet seg med da hun kom hjem.

– Målet mitt er ikke å bli tynn. Jeg ønsker selvfølgelig å bli slankere, men jeg skal ikke prøve å komme ned i en størrelse XS. Jeg vil bare bli sunn.

Stor pågang

– Jeg syns det er fantastisk at vi har muligheten til å kunne tilby intensiv og effektiv behandling til noen få av ungdommene våre som trenger det mest, sier Samira Lekhal, som er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

I Tønsberg forsker de på fedmeoperasjon av ungdom helt ned i 13-årsalderen. Behandlingen er omstridt, men studien 4XL er gransket og godkjent av Statens helsetilsyn. Nå er pågangen av tenåringer nesten doblet på få år.

POSITIV: – Jeg synes det er fantastisk at vi kan tilby behandling til de som trenger det mest, sier seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst. FOTO: TV 2
POSITIV: – Jeg synes det er fantastisk at vi kan tilby behandling til de som trenger det mest, sier seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst. FOTO: TV 2

– Vi opplever en betydelig økning i antall henvisninger til vår poliklinikk, og vi får daglig henvendelser fra både foreldre og ungdom som ønsker utredning for overvektskirurgi, sier Samira Lekhal, som er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst.

– Hva er årsaken til det?

– Jeg tenker at det reflekterer tallene vi ser i Norge generelt. Det er 20 prosent av barna våre som har overvekt eller fedme, sånn at det at vi får en økning det er nok et resultat av økt bevissthet, både hos fastleger og helsesøstre, at det finns et tilbud for barn og ungdom, svarer Lekhal.

Studien er designet for å skulle inkludere 50 ungdommer, som skal overvektsopereres. Hittil har senteret operert i under kant av 20. Flere fagpersoner er involvert i vurderingen og det gjøres flere psykologiske tester. 

13-åringer vil opereres

– Noen ungdommer har en så betydelig grad av fedme og har forsøkt konservativ behandling i så stort omfang at det synes umulig og skulle klare det på et annet vis. Overvektsoperasjon blir da en måte å hjelpe de, svarer Lekhal og legger til at overvektskirurgi blant ungdom skal være et behandlingstilbud for noen få.

– Hvorfor mener du det er greit å fedmeoperere en 13-åring? 

– Det er riktig at studien vår har en nedre aldersgrense på 13 år, og vi har fått henvisninger fra så unge pasienter, men hittil har vår vurdering vært at de ikke har vært modne nok. Det handler om en skjønnsmessig vurdering. Vi inkluderer ungdom som har gjennomgått pubertet.

– Vi vet at det å overvektsoperere ungdom synes å være trygt og våre erfaringer så langt er uten unntak veldig gode. Vi har imidlertid dårlig kunnskap om langtidseffektene om det å operere ungdom. Derfor er det så viktig å gjøre det innenfor rammene av forskning.

TØFT FOR MAMMA: Mamma Berit Ødegaard har i utgangspunktet vært negativ til operasjonen. FOTO: Stian Skjerping og Kristian Myhre/TV 2.
TØFT FOR MAMMA: Mamma Berit Ødegaard har i utgangspunktet vært negativ til operasjonen. FOTO: Stian Skjerping og Kristian Myhre/TV 2.

Tøft for mamma

– Jeg er redd for hva som kan skje under operasjonen og etterpå med komplikasjoner. Den kjenner jeg på, sier mamma Berit Ødegaard.

Berit har i utgangspunktet vært imot operasjonen, men i Norge er man medisinsk samtykkekompetent som 16-åring. Datteren Rachel kan derfor bestemme helt selv.

– Jeg sa at det fortsatt ikke er for sent å snu og reise, men hun vil ikke det. Hun er fast bestemt på å gjennomføre det. Og da støtter vi opp om det, sier mamma Berit Ødegaard.

Hver dag opereres drøyt ti personer for overvekt i Norge. Nå er Rachel èn av drøyt 20.000 som er fedmeoperert her i landet.

– Det er deilig at det er overstått. Nå gruer jeg meg litt til det som skal komme, men nå er det «no turning back». Nå er det gjort, smiler en tapper Rachel fra sykehussengen i Tønsberg.

ETTER OPERASJONEN: – Nå gruer jeg meg litt til det som skal komme, men nå er det «no turning back», sier Rakel Ødegaard fra sykehussengen.
ETTER OPERASJONEN: – Nå gruer jeg meg litt til det som skal komme, men nå er det «no turning back», sier Rakel Ødegaard fra sykehussengen.