Origi (19) sørget for belgisk VM-avansement

Men Belgia skuffet nok en gang, mener TV 2s eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Belgia - Russland 1-0

Belgia hadde muligheten til å sikre seg avansement fra Gruppe H med seier mot Russland, men en leverte 80 minutter med kjedelig fotball.

Det så ut til at det skulle ebbe ut i 0-0, men med ti minutter igjen av ordinær tid våknet plutselig belgierne til. Anført av Eden Hazard la de et voldsomt press på Russland, og bare minutter før slutt satte Divock Origi inn seiersmålet.

Se det avgjørende målet i videovinduet øverst.

Igjen var det altså en innbytter som fikset seier for Belgia. Frem til årets mesterskap hadde kun ett av de siste 46 belgiske VM-scoringer blitt scoret av en innbytter. Til nå har samtlige mål kommet fra innbyttere.

Origi ble med det også den første tenåringen som scorer i et VM siden Lionel Messi gjorde det i 2006.

Ikke overbevist

Belgia er dermed klare for sluttspillet i VM, og kan ta førsteplassen i gruppen dersom det ender uavgjort mellom Sør-Korea og Algerie. Til tross for det, er ikke TV 2s fotballekspert Ole Martin Årst overbevist.

– De har skuffet. De var åpenbart den klare favoritten i gruppen, og nå står de med seks poeng i gruppen, men de har ikke imponert. 

– De har to nærmest knepne seiere og har vunnet de helt på tampen uten å ha skapt mye. Det er det samme trege tempoet selv om de har klassespillere til å briljere, men det fungerer ikke helt som lag.

Fotballekspert, Solveig Gulbrandsen, mener Belgia må gjøre seg mindre avhengig av stjernespillernes prestasjoner.

– Vi har sett flere lag som kommer med stjernespillere, og det virker som de forventer at disse skal levere. Men du kan ikke bare forvente det. Man må ha en god plan og få det til å fungere på flere steder, sier hun.

Slapp start

Mot Algerie i den første gruppespillkampen var det innbytterne som gjorde det for Belgia. I møtet med Russland fikk disse sjansen fra start hos Marc Wilmots. Det betydde at Nacer Chadli og Moussa Dembélé måtte vike for henholdsvis Dries Mertens og Marouane Fellaini. I tillegg kom Thomas Vermaelen inn på venstrebacken for Jan Vertonghen. 

Belgierne tok raskt kontroll på ballen, men de første ti minuttene var det Russland som var nærmest scoring da Victor Fajzulin fyrte av et skudd. Thibaut Courtois hadde god kontroll i en ellers tam åpning kampen.

Men også resten av omgangen skulle vise seg å bli slapp. Man skulle tro tanken på at en seier er lik avansement ville motivere Belgia, men de første 20 minuttene var det kun halvgode skudd fra Dries Mertens som truet Russland målvakt.

Russland ville ha straffe

Først etter 27 minutter begynte det å skje ting verdt å melde om da Toby Alderwireld bommet fullstendig på ballen og traff i stedet foten til Maksim Kanunnikov innenfor sekstenmeteren.

Ved første øyekast kunne det se ut som russeren rett og slett snublet på ballen, men reprisen viser tydelig at Alderweireld kun treffer foten hans, og Russland hadde dermed god grunn til å rope på straffe.

Belgia var heldige der, men hadde ikke flaksen på sin side da Vermaelen måtte byttes ut noen minutter senere. Arsenal-stopperen ble skadet på oppvarming, og fikk tydeligvis svi for det nå.

Like før pause fikk Belgia nesten svi igjen. Da fant et innlegg veien til hodet til Aleksander Kokorin, som uforstyrret fikk stå og sikte. Men spissen traff ikke en gang innenfor stengene, og dermed stod det 0-0 til pause.

Traff stolpen

Etter hvilen fortsatte kampen i samme spor, om ikke enda kjedeligere. Begge lag hadde greie forsøk, men ingenting som satte målvaktene på spesielt vanskelige prøver. Wilmots prøvde å gjøre noe med det da han satte inn 19 år gamle Origi for Lukaku.

Først etter 80 minutter kom noe som kunne minne om en målsjanse da høyreback Andrei Jesjtsjenko forsøkte seg med en lav avslutning. Ballen trillet imidlertid en god meter til side for mål.

Nå meldte plutselig Belgia seg på også. Tre minutter senere fikk de frispark i god posisjon utenfor sekstenmeteren. Innbytter Kevin Mirallas prøvde å prikke i hjørnet, men ballen traff stolpen og ut. Hadde skuddet gått noen centimeter til høyre, kunne nok belgia ha jublet for mål.

Sluttspurt

Anført av Eden Hazard, som plutselig våknet til live, la Belgia et voldsomt press på Russland de siste minuttene, og etter 87 minutter fikk de betalt.

Da kom han seg rundt på kanten, fulgte læreboken etter punkt og prikke og la ballen 45 grader ut til Origi. Han nølte ikke et sekund og banket ballen opp i nettaket. Belgia kunne juble for tre poeng og avansement.

Nå mangler bare at oppgjøret mellom Sør-Korea og Algerie ender uavgjort. Da vil Belgia være sikret førsteplassen i gruppe H.