AFRIKANSK LEGENDE: Da Rashidi Yekini scoret Nigerias første VM-mål, skrev han seg inn i historiebøkene. Foto: NTB/Scanpix.
AFRIKANSK LEGENDE: Da Rashidi Yekini scoret Nigerias første VM-mål, skrev han seg inn i historiebøkene. Foto: NTB/Scanpix.

Fra Nigerias første målscorer i VM til mystisk død

Her er historien om «en av de beste afrikanske spillerne som har satt sine føtter på jorden».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For nøyaktig 20 år siden scoret Rashidi Yekini Nigerias første mål i et VM, men etter å ha skrevet historie den sommeren slet han både på og utenfor banen før han døde under mystiske omstendigheter i 2012.

Yekini var 31 år gammel og var på vei inn i sine siste år som fotballspiller da Nigeria kvalifiserte seg til VM for aller første gang i 1994.

Det er The Guardian som har hentet frem historien om mannen som scoret tidenes første VM-mål for Nigeria i 1994.

Drømmesesong

På fotballbanen hadde Yekini levert kanskje sin aller beste sesong så langt. Med åtte mål på sju kamper scoret han nesten halvparten av målene til Nigeria da de kvalifiserte til VM i USA. Han ble også toppscorer i Portugal den sesongen. Senere den sommeren skulle han også gifte seg.

I mesterskapets første kamp mot Bulgaria den 21. juni var Yekini med fra start og storspilte. Nigeria vant hele 3-0. Det første målet, tidenes første i et VM for Nigeria, var det han som scoret.

Yekini styrte et lavt innlegg fra Finidi George inn i nettmaskene. Yekini var allerede på farten og på vei inn i målet. Der feiret han scoringen i det som ble ett av mesterskapets mest minnerike øyeblikk.

– Yekini var sin egen herre - en mann som visste hva han ville og hva han ville gjøre for landet sitt. Han var alltid klar til å risikere alt for laget og landet sitt, sier Thompson Oliha, som delte rom med han under mesterskapet, til supersport.com.

– Han var en legende. Vi var helt avhengige av at han scoret mål. Vi kalte han «Goalfather» fordi vi visste han alltid ville score, sier Abiola Kazeem, en nigeriansk sportsjournalist.

Nedtur på nedtur

Etter kampen mot Bulgaria slo Nigerias landslagssjef, Clemens Westerhof, fast at dette ikke var det beste vi hadde sett av Yekini - at han fremdeles hadde mer å gå på.

Men flere scoringer ble det ikke den sommeren. Sunday Oliseh, en annen lagkamerat, uttalte i 2011 at lagkameratene vendte seg mot Yekini. Ifølge den tidligere Nigeria-kapteinen var de «ekstremt sjalu på hans suksess».

De gode prestasjonene hadde gitt han en kontrakt med den greske klubben Olympiakos, men en kneskade gjorde at det kun ble fire kamper og to mål på han der. Ekteskapet varte bare til oktober.

Flere mislykkede klubbopphold i Europa fulgte før han igjen var med til VM i 1998. Her spilte han knapt, og da, i en alder av 39 år, flyttet han tilbake til Nigeria.

– Han var en av de største profilene som hadde returnert til den lokale ligaen. Folk møtte opp overalt der han spilte. Vi har hatt gode spisser siden han spilte, men ikke noen som var så god som han, fortsetter Kazeem.

«Kidnappet»

Da han omsider la opp, trakk han seg bort fra fotballen, men i 2010 banket representanter for Det nigerianske fotballforbundet på døren hans og tilbød han en vei tilbake til fotballen i en ambassadørrolle. Yekini nektet.

Bare noen år senere startet skriveriet nigeriansk presse om at helsen til den tidligere storscoreren var dårlig og at han led av depresjoner. I april 2012 ble han hentet ut av eget hjem og transportert til et sykehus. Ifølge naboer som var vitne til seansen ble Yekini bundet og blodig fraktet bort. De hevdet det så ut som en kidnapping, mens andre hevdet det var en slags intervensjon.

– En av tidenes beste

Dette er en hendelse som fremdeles preges av mysterier, men en ting er i alle fall sikkert: 4. mai samme år var han død.

– Rashidi Yekini er definitivt en av de beste afrikanske spillerne som har satt sine føtter på jorden, skrev Oliseh på bloggen sin etterpå.

Bare timer etter at dødsfallet ble offentliggjort, gikk et medlem av VM-troppen fra 1994, Victor Ikpeba, ut og nektet for at deler av troppen hadde vendt seg mot han.

– Jeg var en del av laget i 1994, og jeg er ikke enig i at spillerne vendte seg mot han. Han spilte 58 kamper og scoret 37 mål, og lagkameratene skapte sjansene som ga han de målene.

Hva som faktisk skjedde vites ikke, men at Yekini er en ekte VM-legende, er det ingen tvil om.