SVINDEL: Slik kan en av e-postene fra svindlerne som utgir seg for å være Skatteetaten se ut.
SVINDEL: Slik kan en av e-postene fra svindlerne som utgir seg for å være Skatteetaten se ut.

Frekke svindlere utgir seg for å være Skatteetaten - igjen

Sperr alle kontoer og kort så raskt som mulig dersom du har latt deg lure, råder den ekte Skatteetaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I april forsøkte svindlere å lure nordmenn med falske løfter om skattepenger. Nå verserer det nok en gang falske e-poster fra «Skatteetaten». 

«Skatterefusjon * Fyll inn informasjon» er overskriften i e-postene. I tillegg står det et langt nummer i emnefeltet.

Avsenderen kan variere, men de vanligste er admn@kenwelo.com, inf@infono.com eller adm@indopia.com.

Svindlerne hevder at mottakeren skal få utbetalt 6874,44 kroner i refusjon, men først må man trykke på en lenke og fylle ut sensitiv informasjon i et skjema. 

– Dette er et såkalt phishing-forsøk for å lure til seg kredittkortnummer og koder. Slett e-posten, sier sikkerhetssjef Svein Mobakken i Skatteetaten.

– Sperr kontoene

Allerede 12.juni gikk Skatteetaten ut på Twitter og advarte mot et lignende svindelforsøk.

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge sier de har registrert at det er mange slike svindelmeldinger i omløp for tiden. Foreløpig har Finans Norge ikke fått rapporter om personer som har latt seg lure, men legger til at de ikke har full kontroll på omfanget ennå.

– Hvis du er så uheldig at du går på limpinnen, må du ta kontakt med banken umiddelbart. De vil sperre kontoene og hjelpe deg slik at informasjonen ikke blir misbrukt av svindlerne, sier Fåne.

Dette er også oppfordringen fra Skatteetatens sikkerhetssjef. 

Ber folk være våkne

LURERI: De som klikker seg inn på lenken i e-posten, blir møtt av denne skjermen. Men selv hvor ekte det kan se ut, er det svindlere som står bak. FOTO: Skjermdump
LURERI: De som klikker seg inn på lenken i e-posten, blir møtt av denne skjermen. Men selv hvor ekte det kan se ut, er det svindlere som står bak. FOTO: Skjermdump

For mange nordmenn nærmer det seg utbetaling for årets skatteoppgjør, og Fåne forstår at det kan være lett å falle for svindlernes metoder.

– De blir stadig mer utspekulerte, og mer og mer kreative. Men alle må bare være våken og ekstra kritiske til henvendelser som ber deg om å oppgi informasjon som kontonummer og lignende, råder han.

De som klikker seg inn på lenken i e-posten blir møtt av en side med Skatteetatens logo, og et skjema hvor man kan fylle ut både navn, adresse, personnummer og kontoinformasjon. Men selv om det for mange kan se ekte ut, er dette altså bare fusk og fanteri.

– Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post. All vår elektroniske kommunikasjon med skattytere skjer innlogget på sikre sider, forklarer sikkerhetssjef Mobakken i Skatteetaten.