KAPTEIN: Javad Nekounam er Irans ubestridte leder og kaptein. Foto: AFP PHOTO / BEHROUZ MEHRI.
KAPTEIN: Javad Nekounam er Irans ubestridte leder og kaptein. Foto: AFP PHOTO / BEHROUZ MEHRI.

Haugens VM-blogg: Javad Nekounam - Irans ubestridte kaptein

Kim Robin Haugens blogger om Irans midtbanegeneral.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før VM ble sparket i gang kunne man lese side opp og side ned med analyser over deltagende lag og spillere, men Iran var ikke det landslaget som la beslag på mest spalteplass, forståelig nok.

Når jeg sier forståelig nok, er det selvsagt med bakgrunn i Iran sine tidligere prestasjoner på den internasjonale arena, samt det nesten totale fraværet av profiler i store og velkjente klubber. Uavhengig av dette, består Carlos Queiroz’ mannskap av svært gode fotballspillere som helt fortjent kvalifiserte seg til VM.

Komponeringen av et landslag inn mot et mesterskap er ikke gjort i en fei. Spillerne skal selvfølgelig være gode nok, men de må også fungere sammen som et lag, både på og utenfor banen. Historien har vist at dette ikke alltid er like lett. Nederland i EM 1996 og Frankrike i VM 2010 er eksempler på dette. For at skuta skal drive godt, er det viktig med en stødig kaptein, en som tar ansvar, en hærfører, en man rett og slett kan stole på, slik som Irans kaptein Javad Nekounam.

Hadde jeg laget en spørreundersøkelse før VM og spurt hvem dere ønsket at jeg presenterte som spillerprofil under mesterskapet, tviler jeg på at Nekounam hadde fått en eneste stemme. Når jeg nå velger å ta dere med på en kortfattet reise gjennom Nekounams karriere, er det fordi han som spiller fortjener det.

Nekounam ble født i byen Rey, rett i nærheten av Theran i 1980. Nekounam startet sin skikkelige seniorkarriere i Pas Theran FC og spilte i klubben fra 1998 til 2005. Etter nesten 200 kamper, 45 nettkjenninger og spill i den asiatiske Mesterligaen, gikk ferden videre til spill for henholdsvis Al-Wahda og Al-Sharja i De forente arabiske emirater. På dette tidspunktet hadde europeiske klubber begynt å snuse på Nekounam, og ryktene ville ha det til at den stødige midtbanemannen var ønsket i den tyske storklubben Kaiserslautern.

Iran kvalifiserte seg for VM i 2006, et mesterskap som skulle vise seg å bli et gigantisk utstillingsvindu for Nekounam, som allerede var en etablert landslagsspiller etter sin debut i 2000. Turneringen ble ingen stor suksess for Iran, som kun fikk med seg ett poeng fra gruppespillet i kampen mot Angola. For Nekounams del skjøt karrieren skikkelig fart da han senere samme år ble den første iranske spiller i spansk toppdivisjon, nærmere bestemt hos Osasuna.

Nekounam viste seg raskt som en svært betydningsfull spiller for Osasuna og fikk, til tross for en svært alvorlig kneskade, hele 149 kamper for laget fra Pamplona i perioden mellom 2006 og 2012. Selv om det ble suksess i den spanske ligaen, var det ingen overraskelse at Nekounam i en alder av 32 valgte å returnere til sitt hjemland og spill for storklubben Esteghlal. Mange hadde kanskje trodd at Nekounam ville avslutte karrieren i hjemlandet, men i januar 2014 tok Nekounam fatt på et nytt eventyr når han signerte for mesterlaget fra Kuwait - AL Kuwait SC.

Selv om karrieren til Nekounam har vært lang, er det heller smått med trofeer i skapet til det iranske midtbaneankeret. Noen triumfer har det blitt, blant annet seriemesterskap med Pas Theran i 2004, Esteghlal i 2013, og så ble han cupmester med AL Kuwait SC i år.

For mange vil kanskje karrieren til Nekounam virke kjedelig i forhold til veldig mange andre spillere. Joda, Nekounam kan som sagt ikke se tilbake på bøttevis med trofeer eller spill i de aller største klubbene. Men han kan se tilbake på en svært stødig karriere hvor han har spilt uke inn og uke ut på høyt internasjonalt nivå, noe for eksempel mange norske spillere ikke har vært i nærheten av når de har tatt steget ut til en europeisk klubb.

I tillegg til gode prestasjoner på klubbnivå har Nekounam i snart 15 år spilt på det iranske landslaget, noe som har gitt han formidable 141 landskamper. Utrolig imponerende! Nekounam er kanskje ikke like bevegelig som tidligere, men hans enorme innflytelse og erfaring, er svært viktig for landslaget. Nekounam har en svært god høyrefot, er taktisk smart, god på dødballer, jobber knallhardt, og ikke minst går han i bresjen med entusiasme, erfaring og vinnervilje.

Det er langt fra sikkert at Iran går videre fra sin pulje, ei heller at man vil legge spesielt merke til Nekounam. Men uavhengig av dette er Nekounam Irans ubestridte sjef og hærfører i kampen om avansement fra gruppe F.

Enig? Uenig? Si din mening, jeg svarer!

@TV2kimrhaugen