Så sønnen i jihadist-video: – Jeg er sønderknust

Faren til en av britene som dukket opp i en rekrutteringsvideo for ISIS, sier at hjertet hans er knust.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ahmed Muthana fra Cardiff i Wales fikk sjokk da han så sin egen 20 år gamle sønn, Nasser, i en flammende rekrutteringsvideo fra den fryktede terrorgruppen ISIS som ble publisert fredag.

Fortviler

– Jeg vil bare gråte. Hvorfor gjør du dette? Hvem fikk dem til å reise? spør han oppgitt i et eksklusivt intervju med BBC.

Ungdommer fra vestlige land lokkes til jihad - hellig krig i Syria og Irak. Ahmed Muthanas sønn, Nasser, er ikke identifisert på videopptaket. Dette bildet er av en ukjent ung gutt i samme propagandavideo.
Ungdommer fra vestlige land lokkes til jihad - hellig krig i Syria og Irak. Ahmed Muthanas sønn, Nasser, er ikke identifisert på videopptaket. Dette bildet er av en ukjent ung gutt i samme propagandavideo.

Nassers bror reiste også til Syria, og etterlot Ahmed med hundre spørsmål, og ingen svar.

– Hvilken fatwa styrer dem, hvilken sharia? Kommer han til å drepe? Hva gjør han? fortviler han.

Skulle bli lege

Sønnen Nasser Muthana (20) var familiens stolthet. Han skulle begynne på medisinstudier i Cardiff, men forlot både en trygg framtid i Storbritannia og familien for å krige med ekstremistgruppen.

Fredag fikk Ahmed se sønnen igjen. Men ikke slik han håpet. Han sitter i et videopptak og oppfordrer andre til å komme og krige i Syria og Irak. 

– Tenker han ikke på barna, kvinnene, de eldre? Hva med grønne trær og dyr?

Faren ramser opp alt vakkert i livet, og forstår ikke hva som har drevet sønnen til å velge vold og krig.

– Noen driver ungene til å gjøre slikt. Be de ansvarlige om å sende sine sønner og døtre i kampen. De vil aldri sende sine egne. De sender bare andre folks barn, sier han.

– Dette skaper problemer for alle mennesker, ikke bare muslimer i Storbritannia, sier han. 

Britisk politi etterforsker videoen som ble publisert på internett samme dag som statsminister David Cameron advarte mot terrorangrep på britisk jord. I videoen er det tilsynelatende tre britiske statsborgere og tre australske statsborgere som driver propaganda for ISIS under budskapet: «Det er ikke noe liv uten jihad».

Viktig grenseby tatt

Mens ISIS forsøker å rekruttere vestlige ungdommer til hellig krig, kjemper de fortsatt en strategisk og svært brutal kamp for å nå målet om å opprette en stat i grenseområdene mellom Syria, Jordan og Irak. Staten skal styres av en kalif etter strenge sharialover.

ISIS har beleiret den irakiske byen Al-Qaim, som ligger på grensen mot Syria, opplyser irakiske sikkerhetskilder lørdag.

At byen nå er på opprørernes hender, er en strategisk seier for den militante ekstremistgruppa og andre sunnimuslimske grupper som støtter dem. Nå har de nemlig fritt leide til å frakte våpen fram og tilbake mellom Irak og Syria.

ISIS-opprørerne innledet angrepet mot Al-Qaim fredag, og det har blitt meldt om harde kamper. I morgentimene lørdag kom meldingen om at de hadde tatt kontroll over byen.

En irakisk sikkerhetskilde forteller at i det de irakiske grensevaktene fikk vite om beleiringen, la de ned våpnene sine og forlot stillingene sine.