– Hjerterått av politikerne å nekte norske kvinner å bli mødre

Overlege går i strupen på Bent Høie i debatten om eggdonasjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er hjerterått av politikere å nekte norske kvinner å bli mødre. Det mener overlege Erling Ekerhovd ved fertilitetsklinikken ved Sykehuset Telemark. Han har mange års erfaring med eggdonasjon i utlandet som er ulovlig i Norge.

Men her i Norge det en gruppe kvinner han ikke har lov til å hjelpe. 

– I 2014 så finnes det politikere som aktivt jobber for at denne kvinnegruppen ikke skal få lov til å bli mødre eller stifte familie. Det er hjerterått! Det er helt forferdelig!

Ødelegger diskusjonen

Han mener er politikere som er mot eggdonasjon er kunnskapløse og at ingen av argumentene deres holder mål, og at en ny debatt om tema er unødvendig.

Men helseminister Bent Høie (H) sier til TV 2 Ekerhovd ødelegger debatten. 

– Jeg mener at det å bruke den typen argumenter i så vanskelige spørsmål som dette, det ødelegger en diskusjon som jeg tror de fleste ser at ikke er en enkel diskusjon. 

Feilbaserte argumenter

Høyre er i mot eggdonasjon blant annet fordi de frykter det ikke er til barnets beste og at det er ugunstig for eggdonoren.

– De argumentene som brukes mot eggdonasjon i dag, de holder ikke. Det er ikke tunge argumenter, de er ofte feilbaserte. Så de har ikke helt forstått hva de snakker om, svarer overlegen. 

Nå skal et nytt råd vurdere om vi også bør tillate eggdonasjon i Norge. Unødvendig mener Ekerhovd.

– Det er jo utført i Sverige, Danmark, England, Island og Storbritannia, bare for å nevne noen. Og alle har konkludert med at eggdonasjon er til barnets beste, og er en medisinsk behandling som skal tilbys kvinner som ikke har egg. 

Vil lovregulere

Men helseministeren vil ikke innføre dette uten lovregulering. 

– Jeg mener dette området er så viktig og har så stor betydning for samfunnsutviklingen, at det må være lovregulert og ikke overlates til ekspertene å bestemme utviklingen, sier Høie. 

Ekerhovd mener derimot at man skal ha veldig gode grunner for å nekte kvinner å bli mødre og stifte familie. 

– Jeg kan ikke forstå at noen norsk politiker har rett til å gjøre det.